בריאות ותזונה

אוכלים מהר? יש סיכוי שבעוד כמה שנים תחלו בזה

מחקר חדש חושף את הקשר הישיר בין הרגלי אכילה מהירה להתפתחות מחלת הכבד. הממצאים מעוררים דאגה: האם גם אנשים בעלי אורח חיים בריא עלולים להיות בסיכון?

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

בעידן המודרני, שבו קצב החיים המהיר משתקף גם בהרגלי האכילה שלנו, מתברר שמהירות האכילה אינה רק עניין של נוחות אלא גם של בריאות. מחקר חדש, שבוצע על ידי חוקרים מאוניברסיטת חיפה והמרכז הרפואי איכילוב, מצביע על כך שאכילה מהירה אינה רק גורמת לתחושת נפיחות או אי נוחות זמנית, אלא עלולה להוביל להתפתחות מחלת כבד שומני, שהיא אחת ממחלות הכבד הנפוצות בעולם.

במחקר השתתפו 315 מבוגרים בגילי 40 עד 70, אשר עברו בדיקות רפואיות לא פולשניות להערכת מצב הכבד, לצד שאלונים מעמיקים שסיפקו תובנות לגבי הרגלי האכילה שלהם, הפעילות הגופנית והרגלי עישון ושתייה. החוקרים מצאו קשר מדאיג: משתתפים שדיווחו על אכילה מהירה נמצאו בסיכון מוגבר בכ-69% לפתח מחלת כבד שומני, בהשוואה לאלה שאוכלים בקצב מתון יותר.

בנוסף, אכילה מתוך דחף רגשי, כמו בעת מתח או עצב, הוכחה כגורם סיכון להתפתחות בעיות מטבוליות נוספות, כמו עמידות לאינסולין וסוכרת מסוג 2. ממצאים אלה מדגישים שהשלכות הרגלי האכילה חורגות מעבר להשפעה על מערכת העיכול בלבד.

לדברי החוקרים, הממצאים מצביעים על חשיבות שינוי התנהגותי בהרגלי האכילה, ולא רק על התאמת סוג המזון. "אנו רואים שלא רק מה שאוכלים משפיע על הבריאות, אלא גם הדרך שבה אוכלים", מסבירה לורה סול גרינשפן, דוקטורנטית לבריאות הציבור ומעורכות המחקר, לאתר מאקו. היא מוסיפה כי שמירה על תזונה מאוזנת, הימנעות מעישון ופעילות גופנית קבועה אמנם מפחיתים את הסיכון למחלת כבד שומני בכ-58%, אך הרגלי אכילה גרועים יכולים לערער על תועלתם של הרגלים בריאים אלה.

מחלת הכבד השומני, שאינה קשורה לצריכת אלכוהול, משפיעה על כ-30% מהאוכלוסייה בעולם, כולל בישראל, ונחשבת לגורם המרכזי למחלת כבד כרונית. המחלה מתבטאת בהצטברות שומן בתאי הכבד, שעלולה להוביל לדלקות, שחמת ואף לסרטן הכבד. החוקרים מדגישים כי אין כיום טיפול תרופתי ייעודי למחלה, מה שהופך את אורח החיים הבריא לכלי המרכזי במניעתה.

פרופ' שירה זלבר-שגיא מאוניברסיטת חיפה מסבירה שהממצאים מדגישים את הצורך בגישה הוליסטית לטיפול במטופלים. לדבריה, יש לבחון את כל ההיבטים של אורח החיים, כולל אופן האכילה, כדי לספק הנחיות מותאמות אישית ולשפר את הטיפול במטופלים בסיכון. צוות המחקר כלל מומחים מובילים בתחום ממוסדות אקדמיים ורפואיים, אשר מסכימים פה אחד כי הגברת המודעות הציבורית לאכילה נכונה היא צעד חיוני במאבק במחלות כבד כרוניות.

החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>

 

תגיות:כבדבריאות

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה