5 נקודות למחשבה
למה אנחנו שומעים את דפיקות הלב? 5 נקודות למחשבה
למה אנחנו שומעים את דפיקות הלב? איך הדג פוקח את עיניו במים בחופשיות? ואיך המזון "יודע" להיכנס לוושט ולא לקנה?
- ד"ר אריאל כדורי
- פורסם כ"א כסלו התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
1. שידפוק בשקט. למה להרעיש?
שמתם לב שבין כל איברי הגוף ישנו איבר אחד חשוב ביותר שמשמיע קול כשהוא פועל? מי הוא? הלב!
למה דווקא הלב, שמשמש כמשאבה מדהימה שמזינה את כל הגוף, הוא זה שפועם ומשמיע קול דפיקה – בום, בום, בום? מדוע, למשל, הריאות לא משמיעות קול של ניפוח, או המוח לא משמיע רעש כמו מעבד מחשב? מה יש בלב, שדופק כ-100,000 פעמים ביום ושואב אצל אדם בריא כ-5 ליטרים של דם בדקה, שהוא האיבר היחיד שמשמיע קול? למה אנחנו שומעים את דפיקות הלב? שידפוק בשקט, למה להרעיש?
יש כמה סיבות לכך שאנו שומעים את דפיקות הלב: יכולת לשמוע את הדפיקות מאפשרת לנו לבדוק את תפקוד הלב ולזהות בעיות כמו קצב לב לא סדיר או מהיר מדי, וזה חיוני לבריאותנו. בנוסף, שמיעת הדפיקות יכולה לספק מידע על מצבנו הרגשי והפיזיולוגי. לדוגמה, דפיקות מואצות מצביעות על מצב של לחץ או התרגשות.
אך ישנו הסבר נוסף. הלב פועם בקול, בכל רגע ורגע, ולא כל שעה או פעם בשבוע, כדי להזכיר לנו בכל רגע שבורא עולם איתנו – "אני פה! אני פה! אני איתך! אני איתך!". תזכורת חיה לכך שבורא עולם לא עוזב אותנו לרגע.
מרגש, לא?
(צילום: shutterstock)
2. מבעד לעדשה
ניסיתם פעם לפקוח את העיניים בבריכה? העיניים נעצמות באופן אוטומטי. הסיבות מגוונות: המים מפעילים לחץ על העיניים, מה שגורם להן להיסגר באופן אוטומטי כדי להגן עליהן, ובעיקר זו תגובה טבעית של הגוף להגן על העיניים מפני גירויים חיצוניים כמו מים. אם בכל זאת תרצו לפקוח עיניים במים, עליכם להצטייד במשקפת שחייה אשר אוטמת כניסת מים, מגנה על העיניים מפני כלור וחומרים מגרים אחרים, ומאפשרת ראייה ברורה מתחת למים.
אי אפשר שלא לתהות: איך הדג פוקח את עיניו במים בחופשיות ונינוחות, ללא משקפת שחייה? איך הוא מצליח לראות בצורה ברורה בסביבה מימית, במיוחד כשאין תאורה?
הדג הוא יצור מרתק מבחינת מערכת הראייה שלו, שמותאמת במיוחד לראייה מתחת למים. העדשה של הדג היא כדורית, מה שמאפשר לו לראות בחדות במים, שהם סביבה אופטית שונה מהאוויר. בנוסף, הדג מסוגל להתמקד במרחקים שונים בו-זמנית, מה שמסייע לו לצוד טרף ולהימנע מטורפים בצורה יעילה.
בעיני הדג, הרשתית מכילה קולטני קנים (rods) לראייה בתנאי תאורה חלשים, וקולטני מדוכים (cones) לזיהוי צבעים ודפוסים שונים בסביבתו. הרכב הקולטנים משתנה בין המינים; דגים החיים בעומק הים או בתאורה חלשה מחזיקים יותר קולטני קנים, ואילו דגים החיים בשטחים מוארים מחזיקים יותר קולטני מדוכים. השילוב של שני סוגי הקולטנים מאפשר לדגים לראות בתנאים שונים, לזהות תנועה ודפוסים, ולשרוד בסביבתם.
הדגים מסוגלים לסבול את הלחץ והמגע של המים ללא בעיה. יש להם שכבות הגנה מיוחדות על העיניים, כמו ממברנות שקופות המגנות מפני גירויים כמו זרמי מים, חול או פגיעות אחרות. הם גם מסוגלים לאזן את הלחץ בתוך עיניהם עם הלחץ החיצוני של המים.
עין הדג מותאמת באופן מדהים לסביבה המימית. כל פרט קטן מלמד אותנו על תבונה אלוקית שיצרה את כל זה בצורה מושלמת, ומדגיש את הכוח האדיר והיצירתיות האלוקית שעומדים מאחורי הבריאה.
3. המכין מצעדי גבר
אתם יודעים, הרגליים שלנו הן באמת משהו מיוחד. הן לא רק מאפשרות לנו ללכת ולרוץ, אלא גם מלמדות אותנו משהו חשוב מאוד – על קיומו של בורא לעולם. איך זה יכול להיות? הנה כמה דוגמאות קצרות ומעניינות:
הרגל האנושית היא מבנה מדהים ומורכב, הכולל עצמות, שרירים, גידים ומפרקים מדויקים. כל אלה פועלים בהרמוניה מושלמת, מה שמצביע על כך שמישהו חכם מאוד עיצב אותה בצורה מתוחכמת.
הרגליים מאפשרות לנו לעמוד זקוף ולהתנייד בצורה יעילה, תכונה חיונית להישרדות ולחיים פעילים. זו המצאה מושלמת שמישהו בעל חכמה רבה חשב עליה ויישם אותה.
בנוסף, הרגליים מכילות אלפי עצבים ומיליוני תאים, שמאפשרים לנו לשלוט בהן בדיוק ובמהירות. זו יכולת מרשימה שמעידה על תחכום ודיוק בעיצוב.
הרגליים גם מסוגלות לשאת את משקל גופנו, לרוץ, לקפוץ ולבצע תנועות מורכבות בקלות. חוזקן והיכולת שלהן להתמודד עם מגוון פעולות מעידים על עיצוב יוצא דופן וחשיבה עמוקה.
כל אלה הם סימנים ברורים לכך שמישהו חכם ומושלם ברא את הרגליים שלנו. ומי יכול להיות אותו יוצר מופלא אם לא הבורא של העולם?
4. שמא יקדים קנה לוושט
המזון שאנו בולעים עובר מסע מרתק בגופנו, כשהוא נע בזהירות דרך הוושט אל הקיבה. כאשר אנו בולעים, שרירי הלשון והחך מתכווצים בתיאום מופלא ודוחפים את המזון לתוך הוושט, תוך מניעת חדירתו לקנה הנשימה. במקביל, שרירים אחרים סוגרים את קנה הנשימה ומונעים מהמזון לחדור אליו. זהו מנגנון הגנה חיוני המבטיח מעבר בטוח של המזון לקיבה ללא סיכון לדרכי הנשימה.
שסתום הלוע הוא מבנה אנטומי הממוקם בחלק העליון של הלוע, בין הוושט לקנה הנשימה. זוהי נקודה קריטית שבה המזון והאוויר חייבים להיפרד – המזון חייב להיכנס לוושט, ואילו האוויר לקנה הנשימה. בזמן הבליעה, שסתום הלוע נפתח כדי לאפשר למזון ולנוזלים לעבור מהפה אל הוושט, ואז נסגר כדי למנוע חדירה של מזון או נוזלים לדרכי הנשימה. כך מובטח מעבר בטוח של המזון מהפה אל הוושט, מבלי שיחדור לקנה הנשימה.
אם בכל זאת חלקיק מזון מגיע לקנה הנשימה, רפלקס הקאה מופעל – מנגנון הגנה אוטומטי שגורם לשרירים להתכווץ ולדחוף את החומר החוצה.
הפרטים המדהימים של המבנה והפעולה של שסתום הלוע מעידים על תבונה עליונה שעמדה מאחורי יצירתו. מי תיכנן, הנדס ועיצב את השסתום המורכב והמדויק הזה, שמבטיח את קיומו התקין של האדם?
(צילום: shutterstock)
5. "הללו את ה'... כל ציפור כנף"
הפלא שבכנפיים של הציפור הוא אחד מהפלאים הגדולים ביותר בטבע. כל כנף מהונדסת בצורה על-טבעית, המשלבת מערכת מדהימה של מבנים ומנגנונים מורכבים.
צורה אירודינמית – כנפיים של ציפורים מעוצבות בצורה ייחודית, המאפשרת להן לחתוך את האוויר בקלות ולייצר כוח הרמה. הצורה האירודינמית מפחיתה את ההתנגדות האווירית ומסייעת לציפור לעוף ביעילות.
קצב פעימות מהיר – ציפורים מסוגלות להניע את כנפיהן במהירות עצומה, עד לכ-50 פעימות בשנייה, מה שמייצר כוח הרמה משמעותי ומאפשר להן לעוף למרחקים.
מבנה קל אך חזק – כנפיים של ציפורים בנויות מחומרים קלים כמו קרטין, בעלי חוזק מבני גבוה. זה מאפשר לכנפיים להיות קלות משקל, אך חזקות מספיק לשאת את משקל גופה של הציפור.
תנועת הכנפיים – הצורה והתנועה המתואמת של הכנפיים יוצרת זרמי אוויר המאפשרים לציפור להרים את עצמה ולעוף למרחקים ארוכים.
מעבר לכך, הכנפיים מכילות מערכות מדהימות של חיישנים ומנגנוני בקרה, המאפשרים לציפור לשלוט בתנועותיה בדיוק ובזריזות יוצאת דופן. הציפור יכולה לשנות את זווית הכנפיים, את מהירות הפרפור ואת כיוון התעופה בתוך שבריר שנייה, בהתאם לצרכיה המשתנים.
הכנפיים של ציפורים הן דוגמה להנדסה על-טבעית – עצמות קלות, נוצות חזקות ושרירים מרשימים. מערכות החיישנים והבקרה מאפשרות תנועה מדויקת ומהירה, וכל פרט מעיד על תכנון מדוקדק ועל חכמה אלוקית עליונה.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>