בריאות ותזונה
מתי אתם סובלים מחרדה גבוהה יותר - בבוקר או בלילה? זו הסיבה
חשש קטן שמלווה אתכם במהלך היום הופך לחרדה של ממש בלילה. למה זה קורה והאם יש דרך לעצור את התופעה הזאת?
- יצחק איתן
- פורסם כ"ט כסלו התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
כולנו יודעים שחרדה היא לא מצב נעים. אנשים חוששים שיקרה דבר מסוים, אבל בלילה החרדה מתגברת, והם פוגעים לעצמם בבריאות, גם אם לא התכוונו לכך. רבים טוענים כי התופעות שלא מחלחלות להם לתודעה בשעות הבוקר, מגיעות בשעות הקטנות של הלילה. אז מה הסיבות לכך, והאם אפשר לעצור את זה?
ראשית, ההסבר המדעי הוא שבמהלך שעות היום אנחנו עסוקים מאוד. הראש טרוד בעבודה, בענייני הבית ובסידורים שיש לנו להשלים. מה קורה במצב כזה? נוצרת הסחת דעת, ואנחנו מתעלמים מהבעיות שלנו, או לפחות מחלקן.
כשאנחנו עומדים לישון, משהו אחר קורה. אנחנו בסביבה שקטה, נוחה יותר, וכך תחושת החרדה מתחילה להיות עוצמתית יותר. בקיצור, אם אתם רוצים להסיח את דעתכם מלחצים ודאגות, תהיו עסוקים. זאת בהחלט דרך טובה להתמודד עם חרדה.
השעון הביולוגי, מתברר, שולט גם על מצב הרוח. רמת הקורטיזול, שמכונה "הורמון הלחץ", מתחילה לעלות דווקא בלילה. גם חוסר שינה יכול להשפיע מאוד על העניין הזה. לפי מחקרים שנעשו בעבר, כשהגוף עייף, בני האדם נוטים לפרש מצבים מסוימים בצורה מוגזמת. כלומר, להעריך שמדובר במצג רע. הבוס קרא לכם לשיחה מחר? בלילה אתם עלולים להרגיש שהוא עומד לפטר אתכם, אבל ביום – ייתכן שתחשבו שאתם הולכים לקבל העלאה. יש, כמובן, מספר דרכים לטפל בחרדות (ובהפרעות אחרות) – טיפול CBT, למשל.
מתברר כי שתיית משקאות מלאים בקפאין תשפיע לרעה על איכות השינה שלכם. מומלץ להימנע מהם בשעות הערב. תחושת חרדה עלולה להוביל גם להפרעת שינה. אנשים מסוימים מדווחים כי אם חוו חרדות קשות במהלך היום, הם כמעט לא יכולים לתפקד בלילה, ומתקשים להירדם.
יש דרכים נוספות שיעזרו לכם להתמודד עם המצב, כמו שמירה על שעות שינה מסודרות, וללכת לישון ללא מסכים משום שהאור הכחול הנפלט מהם משפיע עליכם לרעה. אם אתם רוצים להירדם בקלות, לכו לישון ללא הטלפון שלכם. לאלה שסובלים מלחץ עודף, מומלץ לתרגל מדי פעם הרפיה, באופן עצמאי. זה יכול לא רק לשפר את איכות השינה, אלא גם את שעות השינה שלכם.
היום בצאת הכוכבים ההטבה נגמרת: מנוי שנתי בפחות מ-25 ש"ח לחודש. אל תפספסו!!! >>>