כתבות מגזין
"רציתי להעניק אור": האמן שייצר את חנוכיות החטופים חושף את סיפורו המרגש
אביבי שיפריס, אמן החנוכיות המפורסם, מספר על היצירה המרגשת שנועדה להאיר את מאבק משפחות החטופים, על חנוכיות הענק שהקים וגם על הסביבונים הייחודיים
- מיכל אריאלי
- פורסם ל' כסלו התשפ"ה
אביבי שיפריס על רקע חנוכיה בעיצובו
מי שחולף בימים אלו באזור הכניסה למטה החטופים בתל אביב אינו יכול להתעלם מחנוכייה גדולה ומרשימה שניצבת שם. זוהי "חנוכיית שחרור החטופים", בה מתכבד בכל ערב בהדלקת נרות החנוכה בן משפחה של חטוף אחר. חנוכייה נוספת ומיוחדת לא פחות מודלקת בכיכר החטופים, במטה המאבק של נחל עוז. גם שם נערך מידי ערב טקס הדלקת נרות מרגש במיוחד.
החנוכיות הללו, אליהן מצטרפות גם חנוכיות נוספות שיוצרו ברוח התקופה, הן כולן פרי יצירתו של האמן אביבי שיפריס, שעוסק כבר עשרות שנים בייצור חנוכיות מיוחדות במינן.
בין היתר ייצר שיפריס חנוכיות לבית כנסת החורבה, לבית הכנסת של הרב מרדכי אליהו זצ"ל, ועוד, ובחנוכיות שייצר הדליקו נרות נשיא המדינה ואף רבנים ראשיים ואישים רמי מעלה נוספים. אולם דבר לא הכין אותו לכך שבשנה זו הוא ייצר את החנוכיות המפורסמות ביותר שיוצגו בשנה זו במוקדי הפעילות של משפחות החטופים.
חנוכיה בהשראת כיפת ברזל
חנוכיה למטה החטופים, עם סמל המאבק במרכזה
צילום: רחלי פרמן
חנוכייה עם מסר
"אני שמח שהייתה לי הזכות לעשות דבר פעוט", אומר שיפריס בכנות, "להאיר במקצת בימי החנוכה לאנשים הללו, הנאבקים מדי יום על השבת האחים והאחיות שלנו הביתה".
לדבריו, בעת שהוא התבקש לעבוד על ייצור החנוכיות הוא שקל רבות את הקו העיצובי המתאים להן. "היה לי חשוב להעביר דרך החנוכיה מסר של תקווה ותפילה", הוא מסביר, "וזוהי הסיבה שבחרתי לייצר חנוכיית ענק ברוחב 2.4 מטרים ובגובה שני מטרים שניתן להבחין בה ממרחקים. תכננתי את הקנים כמו זרועות וכפות ידיים המונפות לשמיים בתפילה, ובחרתי להציב את החנוכייה על גבי עמודי ברזל, כדי לספק יציבות לשלד. בחלל שנותר במרכז מיקמתי את סמל המאבק לשחרור החטופים באופן מוגדל".
בעיצוב החנוכייה, לדבריו, יש גם כוונות נוספות. "אם תשימו לב, בחלקה העליון של החנוכייה ישנם כדים שנוצרו בהדפסת תלת מימד, כדי לסמל את האמור במזמור 'מעוז צור ישועתי' בו נאמר 'ומנותר קנקנים, נעשה נס לשושנים'. זהו הנס, לו כולנו מייחלים", הוא מסביר. "בכדים שילבתי גם פטנט – כלי מוסתר עם פתילה בפנים, מה שמאפשר לשלהבות להיראות ככאלו שבוקעות מתוך הכדים, כשהן מוגנות מפני רוח הפרצים שמסביב, ויוצרות יחד אירוע שמחמם את הלבבות למשפחות, ממלא באור ונוטע תקווה".
סביבון ענק בגובה 30 סנטימטרים, עם סמל החטופים
מרקם מרגש
בנוסף, יש גם חנוכייה שייצר שיפריס שהועמדה בכיכר החטופים, במטה המאבק של נחל עוז. "באופן אישי נכחתי השבוע בהדלקתה והתרגשתי לראות את המוני האנשים שהגיעו לקחת חלק באירוע ההדלקה", מספר שיפריס. "באירוע חולקו למשתתפים ברכות על נרות החנוכה יחד עם תפילה מיוחדת להשבת החטופים, תחת הסלוגן 'מדליקים עד לשובם'. באופן אישי, כאדם שחזר בתשובה ריגש אותי כל כך לראות את המרקם האנושי - בלב תל אביב. אי אפשר להתעלם מכך שמתרחש שם תהליך מופלא ממש, של עריבות הדדית והתרפקות על המסורת. תהליך של קירוב לאומי גדול. אגב, בהדלקה נכח גם תושב דווקא מהעדה הדרוזית, שהגיע לכיכר, למטה של נחל עוז, כדי לבטא תמיכה חמה. זה גם היה מרגש מאוד".
וזה לא הכל, כי שיפריס ייצר חנוכיות נוספות, קטנות יותר, עם סמל המאבק, וכן חנוכייה מיוחדת במינה – "חנוכיית כיפת ברזל" הבנויה מדגם טילי היירוט. "התכנון של חנוכייה זו כולל טיל גדול במרכז המנורה, ובמרכזו עיטור מגן דוד", הוא מספר. "משני צידי מרכז המנורה יוצאות שתי זרועות 'כנפיים', האוחזות בדגמי טילי היירוט, כמו שכתוב בספר דברים: 'כנשר יעיר קינו על גוזליו ירחף..' והפרשנים מוסרים שמדובר במשל, שכפי שהנשר פורש כנפיו להגן על גוזליו מפני החיצים, כך תהא הגנה על עם ישראל מפני אויביהם, וזו בדיוק המשמעות של עבודת כיפת ברזל".
בנוסף לכל אלו הציג שיפריס בכיכר גם מגוון סביבונים עם סמל החטופים, שהבולט בהם הוא סביבון גדל מימדים, שכאשר הוא מסתובב ניתן להבחין במרכזו בכד השמן וסביבו סמל המאבק.
"העבודה על החנוכיות הייתה רבה", הוא מציין, "אבל הרגשתי כל הזמן שאני זוכה להיות שותף למצווה מיוחדת ומרגשת של תמיכה וסיוע לפדיון שבויים, שלא מתרחשת בכל עת. הלוואי שנזכה לראות במהרה את כל החטופים חוזרים הביתה, ומצטרפים אלינו להדלקת הנרות בחנוכיות".
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>