בריאות ותזונה

הטכנולוגיות שמאפשרות לנהל חיים לצד סרטן הערמונית

בשנים האחרונות ובזכות חידושים בתחום, סיכויי ההחלמה של סרטן הערמונית עלו פלאים. עם זאת, חשוב גם להכיר את דרכי האבחון על מנת להבטיח גילוי מוקדם, וגם את האופציות הטיפוליות המגוונות ההכרחיות בזמן המחלה

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

סרטן הערמונית הוא הגידול הממאיר השכיח ביותר בקרב גברים בישראל ובעולם המערבי, ורק בישראל מתגלים כ-2,500 חולים חדשים מדי שנה, כאשר שכיחותו עולה עם הגיל. בלוטת הערמונית (פרוסטטה) ממוקמת בבסיס שלפוחית השתן והיא בעלת תפקיד חשוב בפוריות הגבר. הפרעות חסימתיות במטעם שתן יכולות להוות לפעמים סימפטום ראשון.

בשנים האחרונות נעשים מחקרים רבים על מנת להבין ממה הוא נגרם, אך כיוון שהמחלה פוגעת בכל תתי האוכלוסיות, ולא ידועים גורמי סיכון משמעותיים למעט סיכון משפחתי תורשתי, עדיין אין הבנה חד משמעית בנושא והגורמים ידועים רק בחלקם.

רוב החולים מתגלים בעקבות עלייה ברמת ה-PSA בדם, שזהו חלבון המופרש גם מתאים שפירים של הערמונית, אך עד היום יש מחלוקת גדולה בעולם האם כדאי לעשות בדיקות סקר לגברים מעל גיל 50 עבור כך. ההוכחות אמנם לא חד משמעיות, אך ישנן הוכחות עקיפות לפיהן במדינות בהן עושים יותר בדיקות סקר ישנה ירידה בתמותה.

הסיבה לכך ומה שמוביל למחלוקת היא העובדה כי בבדיקות כאלה ניתן למצוא לעיתים גם סרטני ערמונית איטיים מאוד שניתן לחיות איתם, וגילוי שלהם, או במילים אחרות "אבחון יתר" יכול להוביל אנשים לקבל טיפולים מיותרים. עם זאת, ועל אף שלא מתבצעות בדיקות סקר תקופתיות, כדאי וחשוב לדעת ולעשות את זה – ואף לבקש את זה מהרופאים, כיוון שגילוי מוקדם יכול להציל חיים.

 

הטיפולים ששינו את התמונה

לאחר שמתגלים ערכים גבוהים של PSA בדם, ממשיך האבחון ב-MRI של הערמונית, ולאחר מכן לביופסיה מכוונת. במידה ומתגלה סרטן, עוברים לבירור של כל הגוף על מנת לזהות גרורות, ורק לבסוף מתקבלת ההחלטה הטיפולית.

בשנים האחרונות, בעקבות שיפור אמצעי האבחון והטיפול, והיכולת לסווג ולהבדיל בין תתי הסרטן השונים ולהתאים טיפולים באופן ספציפי יותר, סיכויי ההחלמה מסרטן זה עומדים על מעל 90% ומהלך הטיפולים נקבע על פי רמת הסיכון, ועל פי כמות הגרורות, אם ישנן.

ברמות סיכון גבוהות יותר, מתקבלת החלטה טיפולית הכוללת בין היתר ניתוח או טיפול בהקרנות. במקרים מסוימים, תתקבל ההחלטה לבצע הקרנות בשילוב טיפול הורמונלי שתפקידו להוריד את הטסטוסטרון, הורמון הגדילה של תאי סרטן הערמונית ובכך "להרעיב אותם", אך לרוב זה רק עניין של זמן עד שהגידול מפתח עמידות למצב זה.

בעקבות פריצות דרך רבות שנראו לאחרונה בתחום, ישנם גם טיפולים אחרים ומתקדמים שנועדו למצבים בהם הטיפול ההורמונלי אינו יעיל יותר. אחד החידושים הגדולים של השנים האחרונות הם הטיפולים הרדיואקטיביים היוצרים קרינה מקומית ופנימית על כל אזורי המחלה.

בעקבות היקשרות החומר לתאי הסרטן והיכולת להגיע לכל חלקי הגוף, מדובר בטיפול יעיל מאוד המקל על הכאב, יכול להקטין משמעותית את הגרורות, ואף הוכח כי הוא מאריך חיים עם מיעוט תופעות לוואי. בישראל הוא אמנם לא חלק מסל הבריאות, אך זמין כיום ומסובסד לבעלי ביטוחים פרטיים.

בשנים האחרונות הבינו גם שאם כבר בשלב הראשון יינתן למטופל טיפול נוסף מעבר לטיפול ההורמונלי הבסיסי, סיכויי ההחלמה יעלו. חידושים נוספים בתחום קשורים גם למוטציות בגנים הרלוונטיים לכ-20% מהחולים, עבורם פותחו תרופות ביולוגיות.

באופן כללי, חשוב לדעת כי קיימות כיום יותר אופציות לקווי טיפול, יותר דרכים לנהל חיים עם הסרטן, ובחלק מהטיפולים החדשים כמו הטיפולים הרדיואקטיביים, אפשר אף לחיות באיכות חיים טובה גם בשלבים מתקדמים וגרורתיים של המחלה.

הכותב הוא מנהל היחידה לאונקולוגיה אורולוגית בבי"ח בילינסון.

הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>

תגיות:סרטןערמוניתבריאות

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה