בריאות ותזונה
הלם: האם סיגריות רגילות באמת עדיפות על סיגריות אלקטרוניות?
דוקטור מאוניברסיטת ארקנסו למדעי הרפואה השתתפה במחקר שחילק מעשנים ל-3 קבוצות ובדק מה יותר מזיק לבריאות: סיגריות רגילות או סיגריות אלקטרוניות? לא תאמינו לתוצאות
- יצחק איתן
- פורסם א' טבת התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
"סיגריות אלקטרוניות אינן חלופה בטוחה לעישון רגיל, והן מסכנות את בריאות כלי הדם", כך מזהירה ד"ר מריאן נאבוט מאוניברסיטת ארקנסו למדעי הרפואה, בעקבות מחקרים חדשים שפורסמו בכנס השנתי של האגודה הרדיולוגית של צפון אמריקה (RSNA). המחקרים מצביעים על פגיעות חמורות ומדאיגות הנגרמות כתוצאה מאידוי, גם כשאין ניקוטין בתמונה.
במחקר השתתפו 41 אנשים בגילאי 21-49, מתוכם 31 מעשנים או מאדים ו-10 שאינם משתמשים בשום מוצר עישון. התוצאות הצביעו על ירידה חדה בזרימת הדם וביכולת הובלת החמצן לגוף בקרב כל המשתמשים, כשמשתמשי סיגריות אלקטרוניות המכילות ניקוטין הושפעו יותר מכולם. אחריהם דורגו משתמשי סיגריות אלקטרוניות ללא ניקוטין, ורק במקום השלישי מעשני סיגריות רגילות.
אדי הסיגריות האלקטרוניות אמנם אינם מכילים את החומרים המסרטנים המוכרים מטבק, אך הם כוללים כימיקלים רעילים כמו עופרת, פורמלדהיד ופרופילן גליקול. מחקרים נוספים אף הראו כי דם של משתמשי סיגריות אלקטרוניות מכיל סמנים ביולוגיים למחלות לב וכלי דם שלא נמצאו אצל מעשני סיגריות רגילות.
מחקר שפורסם בעבר בכתב העת Arteriosclerosis, Thrombosis and Vascular Biology, הראה כי אידוי ממושך גורם לפגיעות כרוניות בתפקוד כלי הדם, דבר שמוביל לסיכונים זהים לאלו של עישון סיגריות רגילות. "משתמשים כרוניים בסיגריות אלקטרוניות עלולים לשלם מחיר בריאותי דומה לזה של מעשנים כרוניים", הזהיר פרופ' מתיו ספרינגר מאוניברסיטת קליפורניה.
הפגיעה בזרימת הדם כוללת ירידה ביכולת הובלת החמצן והזנה של איברים חיוניים, דבר שמעלה את הסיכון לקרישי דם, שבץ ולחץ דם גבוה. ממצאים אלו מדגישים כי הבחירה בסיגריה אלקטרונית עלולה להיות מסוכנת.
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>