לומדים מוסר

עשה עוול ומכחיש – לוותר או לתבוע?

"עליכם לקחת אחריות על הדבר ולפצות אותי", אמר איתן. "לפצות?! אתה מביא לי סמרטוט, שכבר מזמן היה צריך לזרוק אותו, ורוצה פיצוי?!"

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

סיפור המקרה

איתן הביט על חליפת השבת שלו, שאותה הוציא זה עתה מניקוי יבש, ולא האמין למראה עיניו. החליפה הייתה מלאה כתמים מוזרים, שלא היו בה לפני כן. "מה זה?!", הוא פנה לבעל המכבסה. בעל המכבסה הביט בחליפה, ואמר בחוסר סבלנות: "מה שאתה רואה! החליפה הזו עשתה כבר את שלה". "מה זאת אומרת? הייתי אמור לקבל חליפה נקייה, ובמקום זה החליפה הרוסה לגמרי! משהו קרה לה אצלכם, והיא התמלאה כתמים ונהרסה. עליכם לקחת אחריות על הדבר ולפצות אותי", אמר איתן. "לפצות?! אתה מביא לי סמרטוט, שכבר מזמן היה צריך לזרוק אותו, ורוצה פיצוי?!", ענה בעל המכבסה בזלזול. איתן היה המום. לא די שחליפתו נהרסה, עוד מעז בעל המכבסה להסיר אחריות מהעניין בצורה כה בוטה, כאילו ברור ומובן מאליו שהחליפה הייתה צריכה להיהרס. "אני רואה שאין עם מי לדבר. ייתכן שניפגש בבית הדין", הפטיר איתן ויצא. כשהראה לרעייתו את החליפה, הוא שיתף אותה בהתלבטות שלו, האם לתבוע את בעל המכבסה או לא – "אולי יש עניין לוותר? סוף כל סוף זה לא נעשה בכוונה תחילה". מה דעתכם?

 

תשובה

בגמרא (בבא קמא צב) נאמר כי "שפיל ואזיל בר אווזא ועיניה מטייפי", דהיינו כפוף והולך הברווז (מחפש בקרקע יצורים חיים זעירים למאכל), ובאותה עת עיניו נשואות למרחקים (להבחין בזמן באויב מתקרב). אף על פי שהברווז משפיל את ראשו, עיניו מבחינות במהירות בכל סכנה האורבת לו. המקור לפתגם הוא שאביגיל, אשת נבל הכרמלי, ביקשה מדוד "והיטיב ה' לאדוני וזכרת את אמתך"  - אף על פי שביקשה עבור בעלה, דאגה בדרך אגב גם לעצמה (שאם בעתיד יצליח דוד, תיהנה גם היא). רש"י לומד ממקרה זה הוראה למעשה: אל יבוש האדם, ואפילו הוא עניו ושפל מאוד, לבקש ולתבוע את צרכיו בשעה שהשעה ראויה לכך. לכן נמליץ לאיתן לא להתבייש, ולתבוע את כספו.

אם אדם מרגיש כי עניין זה יגזול ממנו כוחות רבים, יתכן שכדאי לוותר על כך. לא כדאי להרוס את הבריאות ואת מנוחת הנפש עבור כסף. לפעמים גם ביטול תורה גדול יכול להיגרם מהשקעת הזמן בתביעות, בגלל הזמן הארוך שצריכים להשקיע בכך.

ישנה חשיבות גדולה למחשבות ולתחושות של איתן כלפי אותו בעל מכביסה והיחס שלו. גם אם נגרם לו נזק והוא תובע אותו על כך, עדיין הוא מחויב לדון אותו לכף זכות על הנסיבות. למשל, אולי הייתה תקלה במכונה באותו שבוע, והיא שגרמה להכתמת החליפה שלו, והנזק הכספי הגדול שנגרם לבעל המכבסה, והלחץ שבו היה נתון, גרמו לו להתנהג כפי שהתנהג. כאמור, אין זה פוטר את בעל המכבסה מתשלום על הנזק. מאידך, התביעה הממונית של איתן לא פוטרת אותו מלדון לכף זכות.

 

תרגיל שבועי למשפחה

כל אחד מבני הבית יתבונן אילו ויתורים הוא ויתר במשך השבוע. בני המשפחה ידונו על כך בשבוע הבא.

מתוך הספר "חובת האדם בעולמו - סוגיות במוסר ובמידות לכל המשפחה". לרכישת ספרי הסדרה היכנסו להידברות שופס או חייגו 073-222-125

הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>

תגיות:דילמהמוסר

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה