חדשות בריאות
מה עובר על אדם שזקוק לתרופה שאינה זמינה, ולמי אושרה תרופה בעלות 3 מיליון ש"ח?
בעקבות המחסור החמור בתרופות התקיים כנס חירום בו דנו בתופעה הקשה: משפחות שבעבר יכלו לרכוש תרופות, מתקשות כיום לעשות זאת, ותרופות בשווי של מאות אלפי שקלים שנזרקות לאשפה
- מיכל אריאלי
- פורסם ה' טבת התשפ"ה
ברוך ליברמן, מנכ"ל עמותת חברים לרפואה; אוריאל בוסו, שר הבריאות (צילום: שמוליק שליש)
המציאות הקשה של שנת 2025 נחשפה במלוא עוצמתה: משפחות בישראל, שבעבר יכלו לרכוש תרופות, מתקשות כיום לעשות זאת, וחלקן נאלצות לבחור בין אוכל לתרופות.
מצב בלתי נסבל זה, בו אנשים נאלצים לוותר על צרכים בסיסיים כדי לממן טיפול רפואי הכרחי, עמד במרכזו של "הכנס הלאומי לביטחון תרופתי". הכנס, שהתקיים על רקע העלייה החדה בביקוש לתרופות הרגעה ודיכאון מאז פרוץ המלחמה, ובצל יוקר המחיה המאמיר שצפוי להשפיע גם על מחירי התרופות, חשף תמונה מדאיגה: אנו ניצבים בפני משבר תרופות חמור שעלול לפגוע קשות בציבור.
בכנס נדונה השאלה המרכזית: האם קיים מחסור בתרופות בישראל? שר הבריאות הודה כי המערכת מתמודדת עם אתגרים וקשיים משמעותיים, והדגיש את התסכול הנורא כאשר אדם נזקק לתרופה מצילת חיים ואין היא זמינה. "תחושה זו של חוסר אונים וחוסר צדק, כאשר אדם נאבק על חייו ומוצא את עצמו ללא מענה רפואי, היא בלתי נסבלת וחובתנו כחברה למנוע אותה", אמר.
ברוך ליברמן, מנכ"ל עמותת "חברים לרפואה", תיאר את המצב המטריד: העמותה מסייעת לאלפי חולים מדי חודש, כ-7,000 חולים לפי הנתונים, אך מספר הפניות גדל בקצב מדאיג, דבר המעיד על היקף הבעיה הגדל. הוא חשף נתון מזעזע: מדי שנה מושלכות לפח תרופות בשווי מאות מיליוני שקלים, כאשר בשנת 2024 הצליחה העמותה להציל תרופות בשווי של למעלה מ-100 מיליון ש"ח ולהעבירן לנזקקים. בזבוז משווע זה, בזמן שאחרים נזקקים נואשות לתרופות, מחייב פתרונות יעילים למניעת השמדת תרופות ראויות לשימוש.
(ברוך ליברמן, מנכ"ל עמותת חברים לרפואה (צילום: שמוליק שליש
הקושי בהשגת תרופות יקרות מעלה סוגיות מורכבות ודילמות אתיות קשות. עו"ד יעל נטר, יועצת משפטית לוועדת חריגים, ציינה כי הוועדה מאשרת כ-60% מהפניות המגיעות אליה. היא הציגה דילמה קשה: האם יש הצדקה שהמערכת הציבורית תממן תרופה יקרה מאוד שעלותה יכולה להגיע ל-2.5 מיליון ש"ח לשנה ומאריכה חיים בחצי שנה בלבד? זוהי שאלה קשה שאין לה תשובה חד משמעית. החלטה כזו באה על חשבון משאבים אחרים במערכת הבריאות, כגון מימון מיטות אשפוז, תוספת כוח אדם רפואי או טיפולים אחרים. הדיון הציבורי בסוגיה זו חשוב וחיוני, ויש למצוא איזון בין הצלת חיים לבין הקצאת משאבים הוגנת. היא אף הזכירה מקרה בו אושרה תרופה מצילת חיים בעלות של 3 מיליון ש"ח לחולה יחיד, אך הדגישה את הקושי בקבלת החלטות מסוג זה.
הכנס חשף תמונה קשה ומטרידה. יוקר המחיה, החרדה הגוברת והמחסור הפוטנציאלי בתרופות יוצרים סכנה מוחשית לבריאות הציבור. נראה כי אנו עומדים בפני משבר הדורש פתרונות מיידיים ויצירתיים, שיתוף פעולה בין גורמי הממשלה, מערכת הבריאות והחברה האזרחית. יש לפעול להנגשת תרופות, למניעת בזבוז תרופות ולתמיכה באוכלוסיות החלשות.
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>