לומדים מוסר
מתפלאים למה אתם לא מאושרים? זה מה שחסר בחיים שלכם
האם מה שאתם רודפים אחריו באמת שווה? גלו למה רק דבקות בה' היא הטוב האמיתי ואיך להגיע לשם
- יונתן הלוי
- פורסם ה' טבת התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
הציטוט היומי
"וכשתסתכל בדבר תראה כי השלמות האמיתי הוא רק הדביקות בו יתברך, והוא מה שהיה דוד המלך אומר (תהלים עג כח): 'ואני קרבת אלקים לי טוב'. ואומר (תהלים כז ד): 'אחת שאלתי מאת ה' אותה אבקש שבתי בבית ה' כל ימי חיי וגו'', כי רק זה הוא הטוב. וכל זולת זה שיחשבוהו בני האדם לטוב, אינו אלא הבל ושוא נתעה. אמנם לכשיזכה האדם לטובה הזאת, ראוי שיעמול ראשונה וישתדל ביגיעו לקנותה, והיינו שישתדל לידבק בו יתברך בכח מעשים שתולדתם זה הענין והם הם המצוות".
מקור: רמח"ל, מסילת ישרים, הקדמה.
משמעות הציטוט
הרמח"ל מבהיר כי השלמות האמיתית של האדם טמונה בדבקות בה', כלומר, בקשר הרוחני והקרוב ביותר עם הקב"ה. זו התכלית העליונה של האדם, כפי שמביע דוד המלך בתהילים, שבו הוא מצהיר שקרבת ה' היא הדבר הטוב ביותר עבורו.
הסבר המשפטים המרכזיים:
"וכשתסתכל בדבר תראה כי השלמות האמיתי הוא רק הדביקות בו יתברך":
השלמות אינה נמדדת בכסף, מעמד או הנאות חולפות, אלא רק בדבקות בה', שהיא המטרה העליונה בחיי האדם.
"ואני קרבת אלקים לי טוב" (תהילים עג, כח): דוד המלך אומר שהטוב האמיתי עבורו הוא הקירבה לה'. זה מה שממלא אותו במשמעות ואושר.
"אחת שאלתי מאת ה' אותה אבקש שבתי בבית ה' כל ימי חיי" (תהילים כז, ד):
דוד המלך מבקש לשבת בבית ה', כלומר להיות במצב של קרבה מתמדת לה', ללמוד את דרכיו ולהתבונן בגדולתו.
"וכל זולת זה שיחשבוהו בני האדם לטוב, אינו אלא הבל ושוא נתעה": כל מה שבני אדם רואים כטוב – בין אם זו עושר, כוח או הצלחה חומרית – הוא אשליה חולפת שאינה מביאה לשום שלמות אמיתית.
"אמנם לכשיזכה האדם לטובה הזאת, ראוי שיעמול ראשונה וישתדל ביגיעו לקנותה": דבקות בה' אינה ניתנת מעצמה. האדם נדרש לעמול ולהשקיע כדי להגיע לקרבה הזו, באמצעות מעשים מכוונים.
"והיינו שישתדל לידבק בו יתברך בכח מעשים שתולדתם זה הענין והם הם המצות": הדרך להשיג את הדבקות היא באמצעות קיום המצוות. המצוות נועדו לקרב את האדם לה' וליצור את הקשר הרוחני הזה.
לסיכום, המסר המרכזי הוא שהאדם צריך להתמקד בתכלית החיים האמיתית – הקשר עם ה'. זה דורש מאמץ, השקעה, וקיום מצוות, שהן הכלים להגיע לדבקות זו. כל דבר אחר שהאדם חושב שהוא טוב, אם הוא לא קשור לתכלית הזו, הוא בסופו של דבר חסר משמעות.
כמה מילים על המחבר
הרמח"ל (רבי משה חיים לוצאטו) נפטר לפני 280 שנה. היה רב עצום וגדול בתורה, במחשבה, במוסר ובקבלה. פעל באיטליה, בסןף ימיו עלה לארץ ישראל ונטמן בטבריה. מרבית ספריו אבדו עם הזמן. בין הספרים שנותרו ונדפסו: מסילת ישרים, דרך ה', דעת תבונות ועוד, המשמשים עד ימינו ספרי יסוד במוסר ובמחשבה היהודית.
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>