פרשת ויחי
פירוש הרמב"ן לפרשת ויחי: דבר תורה קצר ומרתק לפרשת השבוע
לפניכם פירוש קצר מהרמב"ן לפרשת השבוע, עם תובנות מפתיעות שינעימו לכם את שולחן השבת
- יונתן הלוי
- פורסם ו' טבת התשפ"ה
פרשת השבוע, פרשת ויחי, פותחת בפסוק:
"ויחי יעקב בארץ מצרים שבע עשרה שנה". (בראשית מז, כח)
הרמב"ן משווה בפירושו בין גלות מצרים לגלות אדום. כה דבריו:
"כבר הזכרתי (לעיל מג יד) כי רדת יעקב למצרים הוא גלותינו היום ביד החיה הרביעית (דניאל ז ז) רומי הרשעה, כי בני יעקב הם עצמם סבבו רדתם שם במכירת יוסף אחיהם, ויעקב ירד שם מפני הרעב וחשב להינצל עם בנו בבית אוהב לו, כי פרעה אוהב את יוסף וכבן לו, והיו סבורים לעלות משם ככלות הרעב מארץ כנען, כמו שאמרו (לעיל מז ד) 'לגור בארץ באנו כי אין מרעה לצאן אשר לעבדיך כי כבד הרעב בארץ כנען', והנה לא עלו אבל ארך עליהם הגלות ומת שם, ועלו עצמותיו וזקני פרעה ושריו העלוהו ועשו עמו אבל כבד, וכן אנחנו עם רומי ואדום - אחינו הסיבונו ביאתינו בידם כי כרתו ברית עם הרומיים, ואגריפס המלך האחרון לבית שני ברח אליהם לעזרה, ומפני הרעב נלכדו אנשי ירושלים, והגלות ארך עלינו מאד לא נודע קיצו כשאר הגלויות, ואנחנו בו כמתים, אומרים: יבשו עצמותינו נגזרנו לנו, ויעלו אותנו מכל העמים מנחה לה', ויהיה להם אבל כבד בראותם כבודנו, ואנחנו נראה בנקמת ה' יקימנו ונחיה לפניו".
הרמב"ן, כאמור, משווה בין גלות מצרים לגלות רומא ואדום, ובדרכים שבהן שתי הגלויות התהוו והתקיימו. להלן הסבר דבריו:
גלות מצרים:
- בני יעקב הם אלו שגרמו בעקיפין לגלות מצרים, דרך מכירת יוסף.
- יעקב ירד למצרים כדי להינצל מהרעב, כשהוא חושב שמדובר בפתרון זמני בזכות אהבתו של פרעה ליוסף.
- עם זאת, הגלות הפכה לקבועה וארכה זמן רב יותר מהצפוי. יעקב עצמו נפטר במצרים, אך עצמותיו הועלו לארץ כנען, והמצרים עשו לו אבל כבד.
גלות רומא ואדום:
- גם גלות זו נגרמה באופן דומה – עם ישראל עצמו אחראי במידה מסוימת לגלות. הכוונה היא לכך שאגריפס המלך וראשי העם כרתו ברית עם הרומאים, וכך הכניסו אותם לענייני הממלכה.
- בזמן חורבן בית שני, הרעב הכבד בירושלים הכריע את התושבים, והגלות בידי רומא הפכה למציאות.
- גלות רומא, בדומה לגלות מצרים, הפכה ארוכה הרבה יותר משאר הגלויות. הרמב"ן מתאר אותה כמצב של מוות רוחני, שבו עם ישראל מרגיש כ"עצמות יבשות" ללא תקווה או חיים.
- עם זאת, קיימת הבטחה לגאולה עתידית: עם ישראל יעלה מכל העמים כ"מנחה לה'", והעולם יראה את כבודו של עם ישראל, מה שיגרום לאבל כבד אצל הגויים.
הרמב"ן מדגיש בסיום דבריו כי הגלות הנוכחית הארוכה הינה מצב זמני שיסתיים בגאולה אלוקית. עם ישראל יזכה לראות את נקמת ה' באויביו ויוחזר לחיים רוחניים ופיזיים, בהתאם להבטחות הנביאים.
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>