משנה וגמרא
"במקום שאין אנשים, השתדל להיות איש": כך נגלה אחריות במצבים מאתגרים
לעיתים, דווקא כאשר הכל נראה אבוד, נדרשת מאיתנו עמידה והובלה. כיצד נוכל לקחת אחריות, להיות היוזמים, ולעשות את הדבר הנכון – גם כשאחרים אינם נוהגים כך?
- אמיתי חניה
- פורסם ט' טבת התשפ"ה
(צילום: shutterstock)
אנו חיים במציאות שבה לא תמיד נמצא מי שייקח אחריות, יפעל למען הצדק, או יוביל את הדרך ברגעי הצורך. במצבים כאלה, המשנה במסכת אבות מעניקה לנו עיקרון מנחה: "במקום שאין אנשים, השתדל להיות איש" (אבות ב', ה'). משפט זה הוא תזכורת עוצמתית לחשיבותה של יוזמה ואחריות אישית, במיוחד כאשר הסביבה חסרה מנהיגות או מעשים מוסריים, ואנו נדרשים להיות אלה שיעשו את ההבדל.
על כך מרחיב תפארת ישראל: "כשיראה הדור פרוץ מרובה על העומד בפרץ, ומרגיש בנפשו כי רוח ה' נוססה בו ויחל לפעמו, יתחזק בה' ויבטח בעזרתו לעמוד בראש ולהתאמץ בדבר ה', לכוף התועים ללכת בדרך ישרה."
הפירוש מדגיש שאדם שניצב מול חברה הנראית פרוצה וחסרת הנהגה מוסרית, חייב לזהות בתוכו תחושת שליחות ולהבין שהמצב דורש התערבות. עליו להתחזק באמונה ובביטחון בה', ולגייס אומץ כדי לעמוד בראש, לפעול בנחישות ולהוביל שינוי לטובה. המשמעות היא לא רק לתקן את דרכם של אחרים, אלא גם לקחת אחריות אישית ולהיות דוגמה חיה לדרך הישר.
פירוש זה מאיר את הקריאה של המשנה כתפקיד אקטיבי: לא רק להתבונן מהצד, אלא לקחת על עצמנו את תפקיד המנהיגות ולהוות דוגמה אישית גם במצבים מאתגרים. המסר הוא ברור: במקום שאין מי שייקח יוזמה ויוביל, אנו נדרשים להיות אלה שיעשו את הצעד הראשון.
מדוע קשה להיות "איש"?
לקחת אחריות במצבים שבהם אין אחרים שעושים זאת דורש תעוזה, נחישות ולעיתים אף אומץ להתבלט. אנשים נוטים לעיתים לחשוש מלקחת יוזמה מחשש לכישלון, ביקורת או בידוד חברתי. להיות "איש" פירושו להיות מוכן לעמוד לבד מול האתגרים, גם כאשר הסביבה אינה תומכת.
דוגמה מעוררת השראה לכך היא משה רבנו, שהפגין מנהיגות ברגעים הקשים ביותר של עם ישראל. כאשר עמד מול עגל הזהב, הוא לא בחר להתעלם או להימנע מעימות. במקום זאת, הוא נטל אחריות והגן על עמו, תוך שהוא מפעיל את סמכותו המוסרית להחזירם לדרך הישר (שמות ל"ב). פעולתו הייתה דוגמה חיה לאומץ ולעמידה על עקרונות, גם כאשר כל השאר נראו כמי שסטו מדרך הישר.
מה נדרש כדי לקחת אחריות?
חז"ל מבינים שהקריאה "להיות איש" אינה תמיד פשוטה ואפילו עלולה להרגיש כמעט בלתי אפשרית במצבים מסוימים. לעיתים, הסביבה משדרת מסרים שמעדיפים פשרה, ויתור על ערכים, או נוחות על פני פעולה אמיצה. אך המשנה מזכירה לנו שדווקא ברגעים שבהם הכל נראה תקוע או אבוד, הקריאה היא להתעלות מעל הפחדים והלחצים, ולבחור בפעולה.
כדי להיות "איש" במצבים מורכבים, נדרשת קודם כל היכולת לזהות את מה שנכון. לעיתים, זה אומר לעצור, להקשיב לקול הפנימי, ולבחון את המציאות מזווית רחבה יותר. בנוסף, נדרשת מחויבות לערכים שמובילים אותנו גם כאשר הם אינם פופולריים.
משה רבנו, בשעתו, לא רק בחר לפעול, אלא גם נשא את הכאב שבאחריות. הוא הבין שהנהגת העם אינה משימה קלה, אך בחר לקחת אותה על כתפיו מתוך אמונה שזהו הדבר הנכון לעשות.
כלים מעשיים בחיי היומיום
זהו רגעים של צורך: חפשו מצבים שבהם אין מי שיוזם או פועל, ושאלו את עצמכם: מה אני יכול לעשות?
הובלה מתוך דוגמה אישית: במקום להמתין לאחרים, הראו את הדרך בעשייה שלכם.
שמרו על מחויבות לערכים: זכרו ש"היות איש" אינו קשור לכוח או מעמד, אלא ליכולת לבחור בדרך הנכונה, גם לבד.
הציווי "במקום שאין אנשים, השתדל להיות איש" מזכיר לנו שהעולם זקוק לאנשים אמיצים שמוכנים לפעול למען הטוב, גם כשזה לא קל. כשאנו בוחרים לקחת אחריות, אנו לא רק משנים את המציאות סביבנו, אלא גם הופכים למודל לחיקוי עבור אחרים.
שאלה למחשבה
באיזה מצב היום תוכלו לבחור "להיות איש" ולפעול במקום שבו אחרים שותקים?
הרב יצחק פנגר - קח אחריות על החיים שלך
הורידו את האפליקציה החדשה "הידברות Shorts", וצפו בתוכן נקי, קצר ויהודי, לפני כולם >>