לומדים מוסר
"איזהו עשיר? השמח בחלקו": כך נלמד להעריך את מה שיש
דברי חז"ל מלמדים אותנו שהאושר אינו נמדד בממון או ברכוש, אלא בגישה שלנו לחיים. כיצד נוכל ללמוד להעריך את מה שיש לנו, לטפח הכרת תודה, ולמצוא שמחה אמיתית בדברים הפשוטים שבחיינו?
- אמיתי חניה
- פורסם י"ב טבת התשפ"ה
![(צילום: shutterstock) (צילום: shutterstock)](https://storage.hidabroot.org/articles_new/380050_tumb_730X500.webp)
"בֶּן זוֹמָא אוֹמֵר:... אֵיזֶהוּ עָשִׁיר? הַשָּׂמֵחַ בְּחֶלְקוֹ, שֶׁנֶּאֱמַר (תהלים קכח, ב): "יְגִיעַ כַּפֶּיךָ כִּי תֹאכֵל, אַשְׁרֶיךָ וְטוֹב לָךְ".
"אַשְׁרֶיךָ", בָּעוֹלָם הַזֶּה; "וְטוֹב לָךְ", לָעוֹלָם הַבָּא" (מסכת אבות ד', א').
בעולם שבו המדד לעושר נמדד לא פעם בחשבון בנק או ברכוש, מסכת אבות מציעה הגדרה אחרת לחלוטין: "בן זומא אומר... איזהו עשיר? השמח בחלקו" (אבות ד', א'). העושר האמיתי, לפי חז"ל, אינו תלוי במה שיש לנו אלא באיך אנו רואים ומעריכים את מה שיש. המשפט הפשוט הזה מכיל בתוכו פילוסופיה עמוקה, שמלמדת אותנו איך לחיות חיים מלאים ושלווים גם בעולם של רדיפה בלתי פוסקת.
כשאנו לומדים להכיר בטוב שבחיינו, אנו מגלים שהשמחה תמיד הייתה בהישג ידנו – רק חיכתה שנעצור להבחין בה.
על כך מרחיב המהר"ל: "ואין ראוי שיהיה מתואר האדם בשם עשיר כאשר יש לו ריבוי ממון אשר הוא באוצר או בתיבתו, כי דבר זה אינו שייך אל האדם... רק מי ששמח בחלקו, שכאשר הוא שמח בחלקו והוא עשיר בדעת, זהו העשיר שהוא עשיר מצד עצמו".
המהר"ל מסביר שעושר חומרי, כגון ממון ורכוש, הוא דבר חיצוני שאינו שייך למהות האדם, ולכן אינו יכול להגדיר אותו כעשיר באמת. עושר אמיתי הוא פנימי – תחושת שמחה וסיפוק שמקורה בדעת ובמודעות של האדם עצמו. כאשר אדם שמח בחלקו, הוא מפתח עושר שמתקיים "מצד עצמו", כלומר מתוך הווייתו הפנימית. זהו עושר שאינו תלוי בנסיבות חיצוניות, אלא משקף שלמות פנימית ואושר שאינם ניתנים לערעור.
השמחה במה שיש – מהי?
כשחז"ל מדברים על עושר, הם מתכוונים לתחושה פנימית של מלאות וסיפוק. "השמח בחלקו" אינו מי שיש לו הכי הרבה, אלא מי שמסוגל להביט על חייו ולהגיד: "יש לי די."
המשמעות ברורה: מי שמצליח לחיות מתוך תחושת הודיה, אפילו על הדברים הפשוטים ביותר, הוא האדם העשיר באמת. דוגמה לכך אפשר למצוא בכל אחד מאיתנו: אדם שחי בצניעות בדירה קטנה אך מעריך את המשפחה החמה שסביבו, עשיר בהרבה ממי שיש לו נכסים רבים אך תחושת חוסר פנימית לא עוזבת אותו.
למה קשה להיות שמחים בחלקנו?
התרבות המודרנית דוחפת אותנו להשוות את עצמנו לאחרים. המדיה החברתית מציגה חיים מושלמים, ועולם הפרסום מפתה אותנו לרצות עוד ועוד. אך השוואות אלו מרוקנות את תחושת הסיפוק שלנו וגורמות לנו להתמקד במה שחסר במקום במה שיש.
כיצד לטפח שמחה בחלקנו?
תרגול יומיומי של הכרת תודה: כתבו בכל יום שלושה דברים עליהם אתם מודים – קטנים או גדולים.
צמצום השוואות: זכרו שכל אדם נמצא במסע ייחודי משלו. השוו את עצמכם לעצמכם בלבד.
טיפוח הערכה למה שיש: נסו לעצור במהלך היום ולהתבונן בדברים פשוטים כמו משפחה, בריאות או נוף יפה.
הציווי "איזהו עשיר? השמח בחלקו" מזכיר לנו שאושר ועושר אינם תלויים בכמות הרכוש, אלא בגישה שלנו לחיים. כפי שמדגיש המהר"ל, האדם העשיר באמת הוא זה שמוצא סיפוק פנימי במה שיש לו, ללא קשר למה שנמצא סביבו. כשאנו לומדים להעריך את מה שיש לנו, אנו מגלים שהשמחה תמיד הייתה בהישג ידנו – רק חיכתה שנעצור להבחין בה.
שאלה למחשבה:
על מה תוכלו להודות היום כדי לטפח שמחה אמיתית בחייכם?
הרב יגאל כהן - איך אדע אם אני שמח בחלקי? צפו
This is a modal window.
תגובות