לומדים מוסר
"המלבין פני חברו ברבים – אין לו חלק לעולם הבא": איך רוצחים במילים?
ההשפלה הפומבית נחשבת לעבירה חמורה שמזיקה לא רק לכבודו של האדם, אלא גם לנפשו. כיצד נוכל להימנע מביזוי אחרים? איך נוכל לשמור על רגישות וכבוד, גם במצבים קשים או כשיש ביקורת?
- אמיתי חניה
- פורסם כ"ח טבת התשפ"ה

"המלבין פני חברו ברבים – אין לו חלק לעולם הבא" מזכיר לנו כמה עלינו להיזהר ולהיות רגישים לזולת. כיצד נוכל להימנע מפגיעות, להבין את ההשלכות של הבושה, ולפעול מתוך רגישות ואכפתיות כדי לשמור על כבודם של אחרים?
"רַבִּי אֶלְעָזָר הַמּוֹדָעִי אוֹמֵר:
הַמְּחַלֵּל אֶת הַקֳּדָשִׁים,וְהַמְּבַזֶּה אֶת הַמּוֹעֲדוֹת,וְהַמַּלְבִּין פְּנֵי חֲבֵרוֹ בָּרַבִּים,וְהַמֵּפֵר בְּרִיתוֹ שֶׁל אַבְרָהָם אָבִינוּ עָלָיו הַשָּׁלוֹם,וְהַמְּגַלֶּה פָּנִים בַּתּוֹרָה שֶׁלֹּא כַּהֲלָכָה,
אַף עַל פִּי שֶׁיֵּשׁ בְּיָדוֹ תּוֹרָה וּמַעֲשִׂים טוֹבִים,אֵין לוֹ חֵלֶק לָעוֹלָם הַבָּא (מסכת אבות ג', י"א).
רבי אלעזר המודעי נותן רשימה של מצבים בהם האדם, אף על פי שיש בידו תורה ומעשים טובים – אין לו חלק לעולם הבא. אחד מהם ההוא המלבין פני חבירו ברבים.
במסכת אבות, חז"ל מדגישים את החובה לשמור על כבוד האדם בכל מצב. המשפט הזה מדגיש את חומרת הפגיעה שבביזוי אדם בפומבי, ואת החשיבות של שמירה על רגישות וכבוד, גם במצבי מחלוקת.
מדוע בושה בפומבי חמורה כל כך?
ביזוי בפומבי פוגע לא רק ברגשות האדם, אלא גם במעמדו החברתי. הגמרא במסכת בבא מציעא (נ"ח ע"ב) משווה את הבושה לשפיכות דמים, שכן פניו של האדם מתביישים ומחווירים, כמו דם שנשפך מגופו. "כל המלבין פני חבירו ברבים כאילו שופך דמים א"ל שפיר קא אמרת דחזינא ליה דאזיל סומקא (יורד הצבע האדום מפניו) ואתי חוורא (חיוורון - צבע לבן)".
כאשר אדם משפיל את רעהו בפומבי, הוא גורם לו לפגיעה נפשית כל כך קשה, עד שהיא מקבילה לרצח, כפי שנאמר במשנה "כאילו שופך דמים".
כאשר אדם מתבייש, צבע פניו משתנה – הוא נעשה אדום (סומקא) בגלל הבושה או המבוכה, ולאחר מכן הצבע משתנה לצבע לבן (חוורא) כאשר הוא חש מבוכה עמוקה או שוקע בבושה. השפלת פניו ברבים גורמת לשינוי הפיזי הזה, שמעיד על הצער והבושה שהוא חווה.
ההשוואה לרצח מתבצעת על ידי הדגשת העובדה שהשפלה כזו יכולה לגרום לנזק נפשי עמוק, דמוי "רצח" של כבוד האדם, ולעיתים אף קשה יותר לתקן או לרפא את הנזקים הרגשיים שהיא גורמת, כמו שקשה להחזיר את החיים לאחר רצח. הפגיעה בכבודו של אדם ברבים גורמת לו לעיתים להרגיש חסר ערך או דחוי, מה שיכול להשפיע על תחושת העצמי שלו לאורך זמן.
הרב זמיר כהן - איך נציל את הילדים שלנו משיימינג? צפו
This is a modal window.
כיצד נוכל להימנע מביזוי אחרים?
חשבו לפני שאתם מדברים: לפני שאתם מעירים או מבקרים, שאלו את עצמכם: האם יש דרך לומר זאת בפרטיות או בכבוד?
שמרו על רגישות ברשתות החברתיות: בימינו, הבושה הציבורית קלה ומהירה ברשתות. זכרו שגם תגובה פומבית עלולה לפגוע עמוקות.
התמקדו בחיזוק ולא בביקורת: אם אינכם בטוחים כיצד דבריכם יתקבלו, עדיף לבחור במילים שמעצימות ולא מחלישות.
הציווי "המבייש את חברו ברבים – אין לו חלק לעולם הבא" מזכיר לנו את כובד האחריות שבדיבור ובמעשה. כשאנו בוחרים להימנע מביקורת פוגעת ולשמור על כבודם של אחרים, אנו לא רק מגנים על רגשותיהם, אלא גם בונים חברה שמבוססת על כבוד ואכפתיות.
שאלה למחשבה:
איך תוכלו לנהל היום שיחה קשה או ביקורת בדרך שמכבדת ולא מביישת את הזולת?
תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212
תגובות