חינוך ילדים
איך להתגבר על רגשות האשמה ההוריים? טיפים להתמודדות בריאה
ההורות מלאה באתגרים וברגשות אשם, במיוחד כשאנחנו שואפים להיות הורים מושלמים. כל הורה חווה לפעמים את התחושה הזו – האם עשיתי את הדבר הנכון? האם אני מספיק טוב? אז איך מתמודדים עם הרגשות הללו, מפחיתים את העומס ומגיעים לאיזון בריא?
- שירי פריאנט
- פורסם ה' שבט התשפ"ה

ההורות היא אחת המשימות המאתגרות ביותר בחיים, ובמהלכה הורים רבים חווים תחושות אשמה. כל הורה רוצה להיות טוב מספיק עבור ילדיו, וכולנו עושים כמיטב יכולתנו, אך לפעמים קשה להימנע מהתחושה שאנחנו לא מספיק טובים. תחושת האשם יכולה להיגרם ממגוון סיבות – בין אם אנחנו מרגישים שלא השקענו מספיק זמן בילדים, שלא עשינו את הדברים נכון, או שלא נתנו להם את מה שהם באמת צריכים. אז איך מתמודדים עם תחושות אלו ומפנים מקום לרוגע ולצמיחה אישית בהורות?
הכרה ברגשות האשם
השלב הראשון בהתמודדות עם רגשות אשם הוא פשוט להכיר בהם ולהבין שהם חלק טבעי מההורות. כל הורה ירגיש אשמה בשלב כזה או אחר – זה לא אומר שאנחנו עושים משהו לא נכון, אלא שאנחנו מבקשים להיות טובים יותר. ברגע שמבינים שזה רגש זמני, אפשר להתחיל להתמודד איתו בצורה בריאה יותר.
הפסיקו להשוות
לרוב, תחושת האשם נובעת מהשוואות לא מציאותיות להורים אחרים או לאידיאל ההורי שכולנו שואפים אליו. חשוב להפסיק להשוות את עצמנו להורים אחרים ולהבין שלכל משפחה יש את הדרך שלה, את הקשיים שלה ואת ההתמודדויות האישיות שלה. כל ילד הוא עולם בפני עצמו, וכל הורה עושה את מיטב יכולתו בתנאים שלו.
הגדרת ציפיות ריאליות
הורים רבים חווים אשמה בגלל הציפיות הגבוהות שהם שמים לעצמם. חשוב להיות מציאותיים ולזכור שאין הורה מושלם. אנחנו לא יכולים לעשות הכל, ולא תמיד אפשר להיות הורה מושלם בכל רגע. הכוונה היא להגדיר ציפיות שנמצאות במקום של איזון – בין להיות הורה טוב לבין לשמור על בריאותנו הנפשית.
קחו הפסקה
אחת הסיבות העיקריות לתחושת האשם היא תחושת שחיקה ועייפות. הורים רבים לא לוקחים לעצמם זמן אישי, דבר שגורם לתחושת חוסר יכולת להסתגל או לבצע משימות בצורה מיטבית. חשוב להקדיש זמן למנוחה עצמית, כדי להטעין את עצמנו ולהיות הורים טובים יותר. כאשר אנחנו דואגים לעצמנו, אנחנו יכולים להיות יותר קשובים וממוקדים בילדים שלנו.
שיחה פתוחה עם בן או בת הזוג
שיחות פתוחות עם בן או בת הזוג יכולות לעזור להתמודד עם רגשות האשמה והקשיים ההוריים. לפעמים, שיתוף יכול להקל ולהוביל לנקודת מבט חדשה – לבחון את הדברים בצורה אובייקטיבית יותר ולהזכיר אחד לשני את היתרונות וההצלחות של ההורות.
קבלה עצמית וחמלה אישית
ההבנה שטעויות הן חלק מהחיים יכולה להפחית את תחושת האשם בצורה משמעותית. כל הורה עושה טעויות, וזה בסדר. המפתח הוא ללמוד מהן ולצמוח. קבלה עצמית מאפשרת לנו להרגיש יותר נינוחים, להפסיק להעמיס על עצמנו ולתת לנו את ההזדמנות להשתפר מבלי להלקות את עצמנו.
טיפ מהיהדות
כיהודים, אנו מאמינים שהכל נמצא בידיים של השם יתברך. לפי תפיסה זו, אנחנו עושים את מיטב יכולתנו, אך יש גם מקום להאמין שהתוצאה לא תמיד נמצאת בידינו. בחינוך הילדים, כמו בכל תחום אחר, אנו מחויבים לעשות את הטוב ביותר, את ההשתדלות שלנו, אבל אנחנו לא תמיד יכולים לשלוט בכל פרט או תוצאה. ההבנה הזו יכולה לשחרר אותנו מהתחושה ש"אולי עשיתי משהו לא בסדר", ולסייע לנו, כהורים, להרגיש שקט נפשי ולבטוח שבסופו של דבר, הכוונה והמאמצים שלנו חשובים לא פחות מהתוצאה.
תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212
תגובות