מעניין
מה החלק הכי מזהם ברכב שלכם? כנראה לא ניחשתם נכון
חוקרים שבחנו את השפעתם של חלקי החילוף הללו, גילו כי הם עלולים לגרום לנזק חמור לרקמות הריאה
- יצחק איתן
- פורסם י"ט שבט התשפ"ה

רבים סבורים שהאגזוז הוא האשם המרכזי בזיהום האוויר שמייצרים כלי רכב, אך מחקרים עדכניים מצביעים דווקא על מקור אחר לחלוטין – כזה שאינו קשור כלל לדלק או לפליטת גזים.
מחקר שנערך באוניברסיטת סאות'המפטון שבבריטניה מגלה כי אחד המזהמים המשמעותיים ביותר שמייצרים כלי רכב הוא אבק הבלמים. חלקיקים זעירים שנפלטים בעת הבלימה עלולים להוות סכנה לבריאות האדם, ל''עיתים אף יותר מחלקיקי דיזל.
חוקרים שבחנו את השפעתם של חלקיקי הבלמים על תאי ריאה אנושיים גילו כי חומרים מסוימים ברפידות הבלמים, ובעיקר נחושת, עלולים לגרום לנזק חמור לרקמות הריאה. התאים שנחשפו לאבק בלמים המכיל נחושת הראו סימנים ברורים של דלקת ושיבושים בתהליכים המטבוליים, מה שעלול להוביל בטווח הארוך לבעיות נשימה ואף מחלות קשות.
בניגוד לדעה הרווחת, גם רכבים חשמליים אינם חפים מזיהום אוויר. למעשה, בשל משקלם הכבד, שחיקת הבלמים בהם עשויה להיות מוגברת, מה שעלול להוביל לייצור מוגבר של אבק בלמים. מחקרים מצביעים על כך שאבק בלמים אחראי לכ-55% מהחלקיקים המזהמים שמקורם בתנועה בכבישים עירוניים – נתון גבוה בהרבה מזה של פליטות צינור המפלט.
כדי להפחית את הזיהום, מדינות מסוימות החלו להטיל מגבלות על השימוש בנחושת ברפידות בלמים, אך רוב הרגולציה עדיין מתמקדת בפליטות מצינור המפלט, ומתעלמת מזיהום זה. החוקרים ממליצים להרחיב את הפיקוח גם על מקורות זיהום אחרים, כמו שחיקת בלמים וצמיגים, ולמצוא פתרונות חדשניים לרפידות בלמים נטולות חומרים מזהמים.
המעבר לרכבים חשמליים הוא צעד חשוב במאבק נגד זיהום האוויר, אך המחקר החדש מוכיח שזו אינה התשובה היחידה. התמודדות עם כלל מקורות הזיהום היא המפתח לשמירה על אוויר נקי ובריאות הציבור.
תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212
תגובות