נפלאות הבריאה
האם אנחנו רואים רק את הרע? המחקר חושף את החכמה שבטבע
בדיקת האיילים הנטרפים מתוך העדרים גילתה דבר מדהים: הזאבים אינם נוטים לטרוף גורי איילים בריאים! האינסטינקט שטבע בהם הבורא מוביל אותם לטרוף איילים זקנים, או איילים חולים ופגומים במחלות או פגמים גנטיים
- יהוסף יעבץ
- פורסם כ' שבט התשפ"ה

למה יש בעולם כזו אכזריות? אנו יכולים לראות בסרטי טבע כיצד האריות רצים אחרי עדר זברות, מסתערים על האחרונה בתור ומשסעים אותה. זה קורה כל הזמן בטבע, בעלי חיים אומללים נגזרים לגזרים בפיותיהם של טורפים, למה?
פזאלה ראנה הוא אדם מעניין. הוא נולד במדינת איווה שבארה"ב. אביו היה פרופסור לפיזיקה, שהיגר מפנג'אבי שעל יד פקיסטן, מוסלמי אדוק. אמו היתה נוצריה. הוא, בתור פשרה, בחר להיות אתאיסט. פזאלה מוכשר מאד, כמו אביו, אבל בחר בדרך של ספקנות. הוא למד ביוכימיה, אך דווקא הדרך המדעית הביאה אותו לאמונה. כאשר למד על מבנה התא, הבין כי תא חי לא יכול להיווצר במקרה, ורק בורא העולם יכל ליצור מבנה משוכלל כזה. בגיל עשרים התחיל להאמין בבורא העולם. כיום הוא פרופסור לביוכימיה, החוקר את מבנה התא.
רוב המאמרים שלו עוסקים במבנה התא, ומחקריו מפורסמים בכתבי עת מכובדים, אבל מאמר אחד שלו עוסק ביחסים בתוך עולם החי. הוא מתאר את ציד הצבאים שחווה בילדותו, שחלק ממנו היה באמת לצרכי פרנסה ואכילת בשר. ככל שהציד נעשה בפרופורציה נכונה, הוא מווסת את עדרי הצבאים, שלא תמיד יש להם היכולת למצוא מזון ולנהל עדרים גדולים יותר ממה שמתאים להם.
מאמרו מתאר מחקר מעניין שבוצע במדינת מישיגן. הנושא שלו הוא השפעת הזאבים על בריאותן של אוכלוסיית האיילים בפארק הלאומי רויאל, שנמצא על אי מול מישיגן. הפארק הלאומי הוא מתחם סגור לגמרי, כאמור נמצא על אי, ומספר בעלי החיים ומצב בריאותם מפוקח ומנוטר. כיצד משפיעים הזאבים על בריאות האיילים, אם כן? התשובה מפתיעה: מסעי הציד של הזאבים, שבהם הם הורגים איילים, משפיעים לטובה על בריאות עדרי האיילים. איך?
בדיקת האיילים הנטרפים מתוך העדרים גילתה דבר מדהים: הזאבים אינם נוטים לטרוף גורי איילים בריאים! האינסטינקט שטבע בהם הבורא מוביל אותם לטרוף איילים זקנים, או איילים חולים ופגומים במחלות או פגמים גנטיים. כיוון שאיילים חולים נטרפים, הפצת המחלה נעצרת. הזאבים מחוסנים ממנה, האיילים לא. כיוון שאיילים פגומים גנטיים נטרפים, הם לא מעמידים צאצאים, והפגם הגנטי לא מתפשט ופוגע בכל חברת האיילים, אלא נעצר.
עורכי המחקר ממליצים, למען בריאותם של חיות הבר, בכל מקום שבו מגדלים חיות בר, להותיר גם מספר טורפים בשטח, שכן יש להם החושים והיכולת לעשות את הסלקציה הנדרשת למען שיפור אוכלוסיית האיילים.
נכון, קשה לצפות במחזה של זאב הטורף אייל, אף על פי שהוא בסך הכל אוכל לפרנסתו ולקיומו, אבל במבט הכללי אנחנו יודעים שזה מה שטוב לטבע ולמינים האלו, וכך העולם בנוי. זה לא מספק תשובה מלאה לשאלה האמונית למה בכלל יש רע, אלא רק נותן חלון הצצה קטן. לא כל מה שנראה רק רע הוא אכן כזה, יש בו הגיון וצורך. עצם המציאות של בעלי חיים, או אפילו אנשים, שצריכים לצוד ולטרוף, היא תוצאה של חטא אדם הראשון. בגן עדן לא היו צריכים להרוג כדי לאכול. בעז"ה כשנזכה לתקן את העולם על ידי קיום התורה והמצוות – "וגר זאב עם כבש". לא יהיה צורך בטרף. בינתיים אנחנו יכולים להתבונן על התכנון והחכמה המופלאים בכל זה.
ראנה מסיים את מאמרו בציטוט הפסוקים מתהלים: "תשת חשך ויהי לילה בו תרמש כל חיתו יער. הכפירים שאגים לטרף ולבקש מאל אכלם. תזרח השמש יאספון ואל מעונתם ירבצון. יצא אדם לפעלו ולעבודתו עדי ערב. מה רבו מעשיך ה', כלם בחכמה עשית, מלאה הארץ קניינך.
הכל מתוכנן, ושום דבר לא קורה סתם.
תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212
תגובות