חדשות בארץ
הפרקליטות לבית המשפט: לגזור 12 שנות מאסר לאזרח שניסה לרגל עבור איראן
פרקליטות המדינה הציגה את טיעוני העונש במשפטו של מוטי ממן, שהורשע בניהול מגע עם אנשי מודיעין איראניים. בנו ביקש להתחשב: "מדובר באדם שעשה טעות ולקח אחריות"
- שלומי דיאז
- פורסם כ"ח שבט התשפ"ה |עודכן

פרקליטות המדינה ביקשה היום (רביעי) מבית המשפט המחוזי בבאר שבע להטיל עונש של 12 שנות מאסר בפועל על מוטי ממן, בן 72 מאשקלון, שנשפט בגין ניסיון ריגול עבור איראן.
ממן הורשע לפני חודשיים, על סמך הודאתו, בביצוע עבירות של מגע עם סוכן חוץ וכניסה למדינת אויב ללא היתר. הוא עמד לדין לאח שנעצר בידי השב"כ על פגישות שקיים ממן באיראן עם סוכני מודיעין, שביקשו לגייס אותו לבצע פעולות נגד ישראל.
ההודאה של ממן בעבירות הגיעה לאחר שיחות גישור בין הפרקליטות לסנגורו, בהובלת נשיא בית המשפט המחוזי בבאר שבע בני שגיא. הסנגור עו"ד אייל בסרגליק טען מנגד כי מדובר בבקשת ענישה "מגוחכת".
כזכור, ממן הודה בחקירתו כי נכנס לאיראן פעמיים. במהלך הפגישות שם דן באפשרות ביצוע פעולות טרור בשטח ישראל, בין היתר על רקע רצון משטר האייתוללות לנקום את חיסולו של איסמעיל הנייה.
נציג הפרקליטות עו"ד מיכאל כהן אמר כי מתחם הענישה הראוי לעמדת המדינה נע בין 9 ל-14 שנות מאסר, וכי הפרקליטות מבקשת עונש של 12 שנים. הוא הוסיף כי "יש סוגיה מרכזית אליה בית המשפט יצטרך להידרש, והיא מה מידת השפעת ביצוע העבירות שבהן הורשע הנאשם במהלך מלחמת חרבות ברזל על מתחם העונש ההולם".
לדברי התובע, "סיפור המעשה מתחלק לשני חלקים - ישנו מהלך האירועים שקדמו לכניסתו הראשונה לאיראן. התביעה חייבת לומר שמאותה נקודת זמן הוא פעל מבצע כסף ולא ממניע אידאולוגי, מטרתו הייתה להשיג עסקה כספית טובה. לאחר שהנאשם הבין היטב מה מטרת המגעים שקיים איתו המודיעין האיראני, הנאשם יזם מפגש נוסף".
"הנאשם בחר בחירה מושכלת ומודעת להמשיך בקיום המגעים ולחצות את הגבול פעם נוספת לאיראן. הכניסה לאיראן בעלת פוטנציאל לנזק עצום. הוא יכול היה להיחטף ולגרור את המדינה לצרה צרורה". התביעה הודתה כי לא נגרם נזק למדינה.
מנגד, הסנגור ביקש להקל בעונש: "מדובר במעשה מטופש, שלא היה על רקע ביטחוני. הפגישה השנייה שערך ממן באיראן בוצעה משום שהוא חשש לסרב לכך, ולא נגרם נזק ממשי כתוצאה ממעשיו".
מטעם ההגנה העידו בניו של ממן, שעל שמם ותפקידם בצה"ל הוטל איסור פרסום. בנו הבכור אמר: "שירתי בצבא 30 שנה. מ-7 באוקטובר עשיתי 200 ימי מילואים. הוא תמך בי בצבא כלוחם. הוא חנך אותנו להיות בני אדם, לאחריות ולאמת. ולראיה - הוא הודה. הוא עשה מעשה שלא ייעשה. היחידים שבהם פגע זה הוא ובמשפחה, לא במדינת ישראל ולא בביטחון של מדינת ישראל. בשנות ה-90 המדינה שלחה אותנו לסוריה ולבנון לחפש את רון ארד. הם לא יודו בזה. למה להם? השתמשו וזרקו. אני מבקש רחמים על אבא שלי. הוא קיבל מספיק. גם אנחנו".
בנו הקטן של ממן סיפר כי הכיר את האנשים ששלחו אותו למשימות, מהמוסד ומהשב"כ, אך הם סירבו להגיע לדבר למענו. "הוא מכה על החטא, הטעות והטיפשות. כמה זה הרס. הוא מבין את הנזק שעשה לעצמו ולנו. מדובר באדם שעשה טעות ולקח אחריות".
בן נוסף של ממן, קצין בצבא, סיפר: "מ-7 באוקטובר אני על מדים. זכיתי להילחם בשביל מדינת ישראל בעזה. השתתפתי במבצע לחילוץ חטופים. איבדתי חברים. אני עושה הכול בשביל המדינה והדגל, כי אין לנו בית אחר. אני מבקש מבית המשפט ושב"ס לנהוג באבא שלי בהגינות".
בסוף הדיון הביע ממן "צער עמוק" ואמר לשופטים: "אני מתחרט חרטה מלאה ושלמה מעומק נפשי, עשיתי טעות איומה. כל מה שעשיתי בשביל המדינה נמחק בדקה אחת. זה מצער אותי להסתכל על הפנים של הילדים והנכדים שלי".
יש לציין כי על פי כתב האישום, דנו הסוכנים האיראניים במהלך הפגישות עם הנאשם על האפשרות כי הנאשם יתנקש באישים ישראליים בכירים בישראל, ובכללם ראש הממשלה בנימין נתניהו, שר הבטחון יואב גלנט וראש השב"כ רונן בר. כמו כן, נדונו אפשרויות ביצוע פעולות טרור וריגול נוספות בישראל.
עו"ד אייל בסרגליק, סנגורו של מוטי ממן מסר: "הפרקליטות, בראשות פרקליט המדינה עמית אייסמן, מבקשת להטיל עונש מאסר בלתי מידתי. הפסיקה בעבירות כאלו נעה בין חצי שנה לשלוש שנות מאסר לכל היותר. אבל, הפרקליטות מבקשת 12 שנים, ובכך מבקשת לקבוע רף ענישה שמנוגד לפסיקה ולדין. זה לא יעלה על הדעת".
"רק נזכיר, לא מדובר בבגידה, לא בריגול, אלא לפי כתב האישום עצמו מדובר פעם אחת בכניסה לאיראן מסיבות מסחריות, ובפעם השניה זה כבר היה אירוע בו לא הייתה לו ברירה אלא לנכוח בפגישה. אין הצדקה בדין לחרוג מן העונש המקובל. ובמיוחד שהביע חרטה, ושיתף פעולה באופן מלא עם הרשויות הביטחוניות".
תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212
תגובות