בריאות ותזונה
"מספר החולים יזנק פי 2": מה הסיכוי שלכם לחלות בפרקינסון?
מחקר חדש חושף תחזיות מדאיגות: מיליוני חולים נוספים צפויים לחלות עד 2050 בפרקינסון ברחבי העולם, כשיש פערי טיפול משמעותיים בין המדינות
- יצחק איתן
- פורסם כ"ד אדר התשפ"ה

עד שנת 2050, מספר האנשים שיחלו במחלת הפרקינסון צפוי להגיע לכ-25.2 מיליון – עלייה של 112% לעומת 2021. כך עולה ממחקר שפורסם בכתב העת הרפואי הבריטי BMJ, המבוסס על נתונים מ-195 מדינות.
לפי ארגון הבריאות העולמי (WHO), תחלואה ותמותה מהמחלה נמצאות במגמת עלייה. פרקינסון משפיע באופן משמעותי על התנועה, הבריאות הנפשית ואיכות החיים הכללית, ולעיתים קרובות מוביל לנכות ולדמנציה. אף שאין ריפוי מלא, טיפולים משולבים – תרופות, פיזיותרפיה ואף ניתוחים – יכולים להקל על הסימפטומים ולשפר את מצב החולים.
במדינות בעלות הכנסה נמוכה ובינונית, תרופות חיוניות כמו לבודופה – המשפרת את תפקוד התנועה באמצעות העלאת רמות הדופמין במוח – אינן זמינות מספיק. גם מחסור במומחים מחמיר את המצב.
התחזיות מצביעות על כך שמזרח אסיה תוביל במספר המקרים עם 10.9 מיליון חולים עד 2050, בעוד שדרום אסיה צפויה להגיע ל-6.8 מיליון חולים. העלייה המשמעותית ביותר צפויה במערב אפריקה שמדרום לסהרה, עם זינוק של 292% לעומת 2021, בעוד שאירופה המרכזית והמזרחית יראו עלייה מתונה יותר של 28%.
חוקרים מזהירים כי העלייה הצפויה במספר החולים תטיל עומס כבד על מערכות הבריאות, ותדרוש מחקר נוסף לפיתוח תרופות חדשות, הנדסה גנטית וטיפולי החלפת תאים, כדי להקל את התסמינים ולשפר את חיי החולים.
על פי המומחים, הגורמים המרכזיים לעלייה בתחלואה הם הזדקנות האוכלוסייה והגידול במספר התושבים, במיוחד בקרב גברים ובאזורים כמו מזרח אסיה.
כדי להתמודד עם העלייה הצפויה, כך מעריכים המומחים, מערכות הבריאות בעולם ייאלצו לגבש אסטרטגיות חדשות ולהשקיע בהכשרת אנשי מקצוע, הרחבת הנגישות לתרופות ושיפור השירותים הרפואיים הקיימים.
תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212
תגובות