פרשת פקודי
נתיבות שלום על פרשת פקודי: פירוש קצר ומעורר השראה על פרשת השבוע
ביאור מרתק במיוחד של הנתיבות שלום על פרשת השבוע, פרשת פקודי: כך הושלמה תכלית בריאת העולם
- יונתן הלוי
- פורסם כ"ד אדר התשפ"ה

בפרשת השבוע, פרשת פקודי, מופיע ציוויו של הקב"ה למשה: "ביום הראשון באחד לחודש תקים את משכן אוהל מועד".
על יום א' בניסן אמרו חז"ל (שבת פ"ז): "אותו היום נטל עשר עטרות, ראשון למעשה בראשית, ראשון לנשיאים, ראשון לכהונה, ראשון לעבודה וכו'".
שואל הנתיבות שלום: לכאורה תמוה שנאמר: "ראשון למעשה בראשית", שאינו דומה לשאר 9 העטרות שנטל אותו היום - שהיו באותו יום עצמו, ואילו ראשון למעשה בראשית לא היה באותו היום, אלא אלפיים שנה קודם, ביום הראשון בשבוע שבו נבראו שמים וארץ, ומדוע נמנה יחד עם שאר העטרות שהיו באותו יום ממש?!
ממשיך הנתיבות שלום ומצטט את דברי חז"ל (מגילה י') שביום הקמת המשכן היתה שמחה לפני הקב"ה כיום שנבראו בו שמים וארץ.
הנתיבות שלום מבאר את העניין על פי דברי חז"ל (תנחומא בחוקותיי) שנתאווה הקב"ה להיות לו דירה בתחתונים, וזהו ענין הציווי של: "ועשו לי מקדש ושכנתי בתוכם", כי רצון השם יתברך שתהיה לו דירה בתחתונים. וכאשר זו תכלית בריאת שמים וארץ, שנתאווה הקב"ה להיות לו דירה בתחתונים, נמצא שבזמן בריאת העולם עדיין לא נתמלאה תכלית רצונו יתברך בבריאה להיות לו דירה בתחתונים, ורק ביום הקמת המשכן נתמלאה תכלית בריאת שמים וארץ, והרי שגמר הבריאה ותכליתה נשלם ביום הקמת המשכן. וכדברי חז"ל שביום הקמת המשכן היתה השמחה למעלה כיום שנבראו בו שמים וארץ.
ממשיך הנתיבות שלום: כך ניתן לבאר את הנאמר "ביום החודש הראשון באחד לחודש תקים את המשכן", שזהו המקום למה שאמרו חז"ל שאותו א' בניסן היה יום ראשון בשבת, שלמדו זאת ממה שכתבה התורה ביום החודש הראשון. והדגשת התורה שזה היה ביום ראשון להורות שבאותו יום בשבוע בו התחילה בריאת שמים וארץ בו גם נשלמה הבריאה והגיעה אל תכליתה להיות לו יתברך דירה בתחתונים. וזהו העטרה הראשונה של היום שהוא ראשון למעשה בראשית, כי באמת באותו יום עצמו נשלם לראשונה מעשה בראשית, שנתמלאה התכלית שלמענה נבראו שמים וארץ.
לסיכום, ביאורו של ה"נתיבות שלום" על פרשת פקודי מציע תובנה עמוקה ומעוררת השראה על משמעות הקמת המשכן. הוא מסביר כיצד יום א' בניסן, שבו הוקם המשכן, היה לא רק יום של שמחה עצומה, אלא גם היום שבו הושלמה תכלית הבריאה – ליצור דירה בעולם הזה לקב"ה. חז"ל מציינים ששמחת הקב"ה ביום זה היתה כשמחתו ביום שנבראו בו שמים וארץ, מכיוון שביום זה הגיעה הבריאה לשיאה ולמילוי ייעודה האמיתי. המסר המרכזי הוא שהמשכן, כמו מעשה בראשית, אינו רק מבנה פיזי, אלא ביטוי של השאיפה האלוהית לחבר את השמיים והארץ ולשכון בינינו.
תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212