מעניין
חוקרים גילו: מדוע איננו זוכרים את חיינו כתינוקות?
מחקר חדש מצביע על כך שתינוקות מסוגלים לקודד זיכרונות, אך לא לשלוף אותם בבגרות
- יצחק איתן
- פורסם כ"ה אדר התשפ"ה

מדוע איננו זוכרים את חיינו כתינוקות? מחקר חדש שהתפרסם בכתב העת המדעי Science חושף כי תינוקות מסוגלים לקודד זיכרונות כבר מגיל צעיר, אך מתקשים לשלוף אותם בבגרות.
במסגרת המחקר נבדקו 26 תינוקות בגילאי 4.2 עד 24.9 חודשים, שחולקו לשתי קבוצות גיל: תינוקות מתחת לגיל שנה ותינוקות בני שנה עד שנתיים. במהלך הניסוי הוצגו לתינוקות סדרת תמונות ייחודיות, בזמן שפעילות ההיפוקמפוס — האזור במוח האחראי על זיכרון, רגשות ומערכת העצבים האוטונומית — נמדדה באמצעות סריקות MRI.
"ההיפוקמפוס הוא מבנה מוחי עמוק שאינו נראה בשיטות רגילות, ולכן היינו צריכים לפתח גישה חדשה לביצוע ניסויי זיכרון עם תינוקות בתוך מכשיר ה-MRI", הסביר ד"ר ניק טורק-בראון, מחבר המחקר הראשי ופרופסור במחלקה לפסיכולוגיה באוניברסיטת ייל.
לאחר הצגת התמונות, נבדקו תנועות העיניים של התינוקות בעת שהוצגו בפניהם שתי תמונות זו לצד זו: אחת מוכרת ואחת חדשה. אם התינוק התבונן זמן רב יותר בתמונה המוכרת, הדבר העיד על זיהוי וזיכרון. ניתוח הסריקות הראה כי ההיפוקמפוס היה פעיל יותר אצל תינוקות בני למעלה משנה בזמן קידוד הזיכרון, ורק אצלם נצפתה גם פעילות באונה המצחית-ארובתית, האחראית על קבלת החלטות וזיהוי הקשור לזיכרון.
"הממצא המדהים של המחקר הזה הוא ההוכחה המשכנעת לכך שתהליכי קידוד זיכרון בהיפוקמפוס מתרחשים כבר אצל תינוקות, גם כאשר הגירויים עצמם אינם בהכרח משמעותיים עבורם", אמרה ד"ר לילה דבאצ'י, פרופסור לפסיכולוגיה באוניברסיטת קולומביה, שלא הייתה מעורבת במחקר.
בעוד החוקרים עדיין בוחנים מדוע תינוקות מתקשים לשלוף את הזיכרונות הללו בבגרות, ההשערה היא כי תהליכי העיבוד במוח התינוק אינם מספקים להיפוקמפוס את "מונחי החיפוש" הנכונים כדי לאתר את הזיכרונות שנאגרו.
החוקרת ד"ר סימונה גטי מאוניברסיטת קליפורניה-דייויס, שלא הייתה מעורבת במחקר, ציינה כי הממצאים הללו מדגישים את החשיבות של מתן אפשרויות חקירה ויזואליות לתינוקות, משום שתהליכים אלו מטפחים את כישורי הלמידה שלהם.
אף על פי שאיננו יכולים להיזכר בזיכרונות מגיל הינקות, ניתן לומר בביטחון שאנו לומדים מהחוויות הללו, בין אם הן נייטרליות ובין אם רגשיות. "תקופת הינקות היא זמן קריטי להתפתחות הזיכרון, והבנת התהליכים הללו יכולה להעמיק את הקשר בין ההורה לתינוק", סיכמה גטי.
תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212
תגובות