מעניין
מאזינים למוזיקה לבד? זה מה שזה אומר עליכם
מחקר מאוניברסיטת באפלו גילה שהאזנה "סוליסטית" למוזיקה יכולה לשמש תחליף חברתי ולהפחית תחושות בדידות
- יצחק איתן
- פורסם כ"ז אדר התשפ"ה

מתברר שגם כשאתם מאזינים למוזיקה לבדכם עם אוזניות, יש לזה השפעה חיובית על הקשרים החברתיים שלכם. מחקר מאוניברסיטת באפלו גילה שהאזנה סוליסטית למוזיקה יכולה לשמש "תחליף חברתי" ולהפחית תחושות בדידות.
"זו דרך נהדרת להעניק לעצמך דחיפה חברתית ולשפר את תחושת הרווחה שלך", מסבירה ד"ר אליין פרבטי, אחת החוקרות שהובילו את המחקר שפורסם בינואר האחרון בכתב העת Psychology of Music. צוות המחקר, שכלל גם את ד"ר אשה נאידו ואת פרופ' שירה גבריאל, הדגים שהאזנה למוזיקה לבד עשויה לספק מענה לצורך האנושי הבסיסי בשייכות.
לפי החוקרים, תחושת שייכות היא צורך מרכזי בחיי האדם, וכאשר אין חיבור מספק לאחרים, עלולות להופיע תחושות כמו חרדה ובדידות. לצד דרכים מסורתיות כמו מפגש עם חברים או משפחה, קיימות גם אסטרטגיות פחות ברורות למילוי צורך זה – המכונות "תחליפים חברתיים". האזנה למוזיקה היא אחת מהן.
במהלך המחקר נמצא שלושה מסלולים עיקריים דרכם המוזיקה מספקת חיבור חברתי:
1. יצירת קשרים פַּרַא-חברתיים: חיבור חד-צדדי בין המאזין לבין האמן.
2. שקיעה בעולם המוזיקלי: תחושת השתתפות בתוך מרחב חברתי מוזיקלי.
3. היזכרות באנשים קרובים: העלאת זיכרונות על מערכות יחסים קיימות.
"כל אחד מהמסלולים הללו יכול לעזור לנו להרגיש פחות בודדים ויותר שייכים", אומרת פרבטי. "המוזיקה יוצרת גשר רגשי בינינו לבין האמנים, מעמיקה את תחושת ההשתייכות שלנו לעולם הרחב, ולעיתים אף מזכירה לנו אנשים אהובים".
החוקרים ערכו שני ניסויים: בראשון, המשתתפים נשאלו על השימוש שלהם בתחליפים חברתיים כמו תוכניות טלוויזיה, לצד ההאזנה למוזיקה. בניסוי השני, הם בדקו את האפקטיביות של מוזיקה אהובה ככלי להתמודדות עם תחושות של הדרה חברתית.
"מצאנו שהאזנה למוזיקה האהובה עזרה לאנשים להרגיש פחות בודדים", מסבירה פרבטי. "השפעתה הייתה חזקה יותר מאשר האזנה למוזיקה כללית – כנראה כי השיר האהוב ממלא את הצורך שלנו בקשר ומעניק תחושת שייכות. העבודה הזו מוסיפה עוד חלק בפאזל שמראה כיצד דברים קטנים בחיי היומיום עוזרים לנו להרגיש מחוברים ובריאים יותר.
תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212
תגובות