נפלאות הבריאה
כיצד העכבישים לוכדים טרף? שיטות הציד שידהימו אתכם
שיטות הציד של העכבישים – מגוונות, יצירתיות ומדויקות – הן עדות חיה לנפלאות התבונה האלוקית המוטבעת בטבע. בואו נצא למסע קצר אל כמה מן העכבישים המיוחדים ביותר, שצורות הציד שלהם מפליאות ומדהימות כאחד
- יהוסף יעבץ
- פורסם ב' ניסן התשפ"ה

בין כל יצורי הבריאה המופלאים שברא הקדוש ברוך הוא, העכבישים תופסים מקום מיוחד של כבוד. קטנים ככל שיהיו, הם נושאים עמם חכמה עצומה ויכולות מרהיבות שמעוררות השתאות. בעולם שבו כל פרט נברא בתכלית, שיטות הציד של העכבישים – מגוונות, יצירתיות ומדויקות – הן עדות חיה לנפלאות התבונה האלוקית המוטבעת בטבע. בואו נצא למסע קצר אל כמה מן העכבישים המיוחדים ביותר, שצורות הציד שלהם מפליאות ומדהימות כאחד.
ראשון ברשימה הוא עכביש הקורבן (Araneus), אמן הרשתות המוכר לכולנו. הוא טווה קורים דקיקים אך חזקים כפלדה, המסודרים בדוגמאות גאומטריות מושלמות. כשחרק תועה נלכד ברשת, העכביש חש ברטט הזעיר וממהר אל טרפו, עוטף אותו במהירות בחוטי משי ומשתק אותו בעזרת ארסו. מי היה מאמין שחוט דק כל כך, שנרקם מפיו של יצור זעיר, יכול להפוך למלכודת כה יעילה? זהו פלא של הנדסה טבעית, שכל מהנדס אנושי יכול רק לקנא בו.
אך לא כל העכבישים מסתמכים על רשתות. עכביש הזאב (Lycosidae) הוא צייד פעיל המשוטט בטבע כחיה קטנה וזריזה. במקום לחכות לטרף, הוא רודף אחריו במהירות מפתיעה, משתמש בחושיו החדים ובזריזות רגליו. ישנם מינים של עכבישי זאב שקופצים על טרפם ממרחק, תוך חישוב מדויק של המרחק והזווית – עדות לתבונה מוטבעת שקשה להסביר. כשהוא תופס את קורבנו, הוא משתמש בלסתותיו החזקות כדי להכניע אותו, ללא צורך ברשת כלל.
מופלא לא פחות הוא עכביש הבולס (Mastophora), שמביא עמו שיטת ציד שמזכירה יותר דייג אנושי מאשר יצור זעיר. עכביש זה מפריש חוט משי דביק שבקצהו טיפה ריחנית, המשמשת כפיתיון לחרקים. הוא מניף את החוט באוויר כמו חכה, וממתין בסבלנות עד שחרק נמשך לריח ונלכד במלכודת הדביקה. מי תכנן יצור שמשלב כימיה, הנדסה וסבלנות כזו, אם לא יד הבורא עצמו?
ואם חשבתם שראיתם הכל, הכירו את עכביש הקופץ (Salticidae), בעל הראייה החדה והתנועות המהירות כברק. עכביש זה אינו טווה רשת ואינו ממתין לטרף – הוא צייד אקטיבי שמשתמש בעיניו הגדולות, המסוגלות לראות בפרטי פרטים, כדי לאתר את קורבנו ממרחק. לאחר מכן הוא מתקרב בזהירות, מחשב את הקפיצה שלו בדיוק של מתמטיקאי, וקופץ על טרפו במהירות שמותירה את הצופה נדהם. ישנם מינים שמשתמשים בחוט ביטחון קטן כדי "לחזור הביתה" לאחר הקפיצה – פרט קטן שמוסיף עוד שכבה של תחכום.
לא רחוק משם נמצא עכביש הצפון (Ctenizidae), אמן ההסוואה והמארב. עכביש זה בונה גומחה בקרקע, מכסה אותה בדלת משי מוסווית בעפר ועלים, וממתין בסבלנות כמו חייל במארב. כשחרק תמים עובר בסמוך, הוא חש ברטט הקל שבקרקע, פותח את הדלת במהירות הבזק ותופס את טרפו בזריזות קטלנית. הגומחה המוסווית כל כך היא פלא של ערמומיות והנדסה, שמלמדת אותנו עד כמה מדויק יכול להיות יצור כה קטן בתכנון מלכודתו.
ולבסוף, עכביש הטורף (Portia), שנחשב לאחד העכבישים החכמים בעולם. הוא אינו מסתפק בציד פשוט, אלא מתכנן את מהלכיו כמו אסטרטג. כשהוא פוגש עכביש אחר, הוא עשוי לחקות רטט של חרק תועה על רשתו של הקורבן, מושך אותו אליו במרמה. לעיתים הוא אף בוחר בדרך עקיפה, מטפס על ענפים ומתקרב מאחור, כדי להפתיע את טרפו. תבונתו של יצור כה קטן מעוררת תהייה: כיצד ניתן לטעת כשרון כזה במוח זעיר כל כך?
מי שמתבונן בעכבישים אלה – בדוגמאות המושלמות של הקורים, בקפיצות המדויקות, בפיתיונות הערמומיים, במלכודות הקרקע המוסוות – לא יכול שלא להשתאות. כל אחד מהם נברא עם כישרון ייחודי, מותאם לתפקידו בטבע, כחלק ממערכת אדירה שבה אין מקום לטעות. "מה רבו מעשיך ה'", נרצה לומר בהתפעלות, "כולם בחכמה עשית". העכבישים, בצורות הציד המופלאות שלהם, מזכירים לנו כי גם ביצור הקטן ביותר מסתתרת תכלית גדולה, ושבכל פינה של הבריאה פועמת חכמה אין-סופית.
תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212
תגובות