היסטוריה וארכיאולוגיה
הסוד הצבאי שנשמר במשך שנים: הרכבל של קבר דוד המלך
המיוחד ברכבל זה הוא היותו מתקפל, שכן ברגע שהירדנים היו שמים לב אליו – הם היו ממטירים עליו אש תופת. לכן הוא תוכנן כך שהכבל מתפרק ממקומו ומונח על קרקעית הגיא
- יהוסף יעבץ
- פורסם ג' ניסן התשפ"ה

סביר שרבים ממכם ביקרו ברכבל שבאתר החרמון, אולי גם במצדה ובראש הנקרה. אך היה רכבל נוסף בארץ, שלא רבים יודעים על קיומו: הרכבל שחצה את גיא בן הינום מהר ציון אל משכנות שאננים.
בחודש ניסן תש"ח התמקמו כוחות הפלמ"ח בהר ציון הסמוך לעיר העתיקה. משם הם תכננו הסתערות כדי לכבוש את העיר העתיקה מידי הירדנים, אך ההסתערות נכשלה. תושבי הרובע היהודי נפלו בשבי הירדנים, ושביתת הנשק החלה. הר ציון נותר בידי ישראל, ואילו העיר העתיקה כולה היתה בידי הירדנים. יהודים היו מגיעים לעתים מזומנות אל קבר דוד המלך. מגג המבנה נשקף מקום המקדש וגם הכותל המערבי, "לראותם בלבד".
מול האופק של הר ציון נמצאות שכונות משכננות שאננים וימין משה. הן היו בידיים יהודיות, אך ביניהן משתרע ואדי עמוק, גיא בן הינום, שהיווה סכנה של ממש. כל ניסיון לחצות אותו נתקל באש תופת ירדנית. חיילי צה"ל חפרו תעלה ארוכה כדי לחצות את גיא בן הינום בבטחה, אלא שחציית התעלה הזו ארכה שעות רבות. כך הובלו פצועים ותחמושת מצד לצד. לפתרון הבעיה נקרא אוריאל חפץ, שהיה מהנדס בעל ניסיון. הוא תכנן רכבל בגובה 50 מטרים, מהמבנה שסמוך לקבר דוד, ועד מבנה בית החולים למחלות עיניים שהיה במשכנות שאננים. על הכבל היתה קרונית המסוגלת לשאת עד 250 ק"ג. שלשה חיילים מכל צד יכלו להפעיל את הרכבל, ולהעביר משקל גדול במשך 2 דקות בלבד.
המיוחד ברכבל זה הוא היותו מתקפל, שכן ברגע שהירדנים היו שמים לב אליו – הם היו ממטירים עליו אש תופת. לכן הוא תוכנן כך שהכבל מתפרק ממקומו ומונח על קרקעית הגיא. השימוש בו היה רק בלילה, ללא כל תאורה. הכבל נמתח, הקרונית הועברה – ולאחר מכן פורקה והונחה על הקרקע בהסוואה. כך במשך חדשים השתמשו חיילי צה"ל ברכבל כדי לשמור על קשר בין שני האתרים שהיו בידי ישראל. בהמשך נמצאו דרכים אחרות, והרכבל לא היה בשימוש תדיר, אבל הוא היה מונח בהיכון לכל מקרה צורך, ועצם קיומו היה סוד צבאי. אפילו אחרי מלחמת ששת הימים לא היה ברור עדיין עתיד מזרח ירושלים, ולכן קיומו נשמר עדיין בסוד. רק 5 שנים אחרי המלחמה, ב-1972, נחשף קיומו של הרכבל לציבור.
כיום קיים מוזיאון שמנציח את פעילות הרכבל, באותו חדר שממנו יצא כבל הרכבל בזמנו, בתוך המבנה שאז שימש כבית החולים למחלות עיניים, והיום נקרא "מלון הר ציון". מלבד זאת, גשר תלוי הוקם מעל גיא בן הינום, והולכי רגל מוזמנים לחצות את הגיא ממעוף הציפור. זהו הגשר התלוי הארוך בארץ. רכבל אמיתי מתוכנן מתחנת הרכבת הישנה ועד הר ציון, כדי להקל על עולי רגל להר הבית בחגים ובזמני עומס.
תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212
תגובות