בריאות ותזונה
אוכלים הרבה מלח? מחקר מצא מה יקרה לכם בקרוב
חוקרים בסין מצאו כי תזונה עשירה במלח עשויה לגרום להתפתחות תסמיני דיכאון. הם מסבירים איך אפשר להימנע מהמצב הזה
- יצחק איתן
- פורסם ה' ניסן התשפ"ה

מחקר חדש שנערך באוניברסיטת נאנג'ינג בסין ופורסם ב-22 במרץ 2025 בכתב העת The Journal of Immunology, מצביע על קשר אפשרי בין צריכת מלח גבוהה לבין התפתחות תסמינים דמויי דיכאון.
במסגרת המחקר, חולדות חולקו לשתי קבוצות: קבוצה אחת קיבלה תזונה רגילה, בעוד שהקבוצה השנייה קיבלה תזונה עשירה במלח במשך חמישה שבועות. לאחר תקופה זו, החוקרים ביצעו סדרת מבחנים התנהגותיים כדי להעריך את מצב הרוח והפעילות של החולדות. התוצאות הראו כי החולדות שצרכו תזונה עתירת מלח הציגו פחות עניין בחקירת סביבתן והיו פעילות פחות, מה שמעיד על התנהגות דמוית דיכאון.
החוקרים התמקדו בציטוקין IL-17A, חלבון המעורב בתגובות חיסוניות ובתהליכים דלקתיים, שנמצא בעבר קשור לתסמיני דיכאון בבני אדם. הם גילו כי החולדות שצרכו כמויות גבוהות של מלח הציגו עלייה ברמות IL-17A בטחול, בדם ובמוח, במיוחד בהיפוקמפוס ובקליפת המוח הקדם-מצחית – אזורים הקשורים לוויסות מצב הרוח.
כדי לבחון את הקשר הסיבתי בין IL-17A להתנהגות הדיכאונית, החוקרים השתמשו בחולדות עם מחסור ב-IL-17A. חולדות אלו, גם כאשר ניזונו מתזונה עתירת מלח, לא הציגו את ההתנהגויות הדיכאוניות שנצפו בחולדות הרגילות. הדבר מחזק את ההשערה כי יש השפעה לתזונה על מצב הרוח.
בנוסף, המחקר זיהה כי הסרת תאים שנמצאו במחקר באמצעות נוגדנים הובילה להפחתה בתסמינים הדיכאוניים, מה שמצביע עליהם כיעד טיפולי פוטנציאלי.
ד"ר שיאוג'ון צ'ן, המוביל את המחקר, ציין כי "העבודה הזו תומכת בהתערבויות תזונתיות, כמו הפחתת צריכת המלח, כאמצעי מניעה למחלות נפשיות. היא גם סוללת את הדרך לאסטרטגיות טיפוליות חדשות המכוונות ל-IL-17A לטיפול בדיכאון".
ממצאים אלו מדגישים את החשיבות של תזונה מאוזנת לא רק לבריאות הפיזית אלא גם לבריאות הנפשית. הם מציעים כי הפחתת צריכת המלח עשויה להיות דרך פשוטה ויעילה להפחתת הסיכון להתפתחות דיכאון.
תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212
תגובות