בריאות ותזונה
נתונים חדשים: אחד מכל 50 אנשים בישראל על הרצף האוטיסטי
הנתונים מראים גידול של פי שלושה במספר האבחונים בעשור האחרון. מגמה זו מעידה על שינויים משמעותיים ביכולת לזהות אותו
- יצחק איתן
- פורסם ה' ניסן התשפ"ה

בישראל, אחד מכל 50 ילדים מאובחן כיום על הרצף האוטיסטי, והנתונים מראים גידול של פי שלושה במספר האבחונים בעשור האחרון. מגמה זו מעידה על שינויים משמעותיים בהבנת האוטיזם וביכולת לזהות אותו מוקדם יותר. ד"ר דב ענבר, מומחה לנוירולוגיית ילדים, מציין בראיון לעיתון מעריב כי אבחון מהיר ומעורבות טיפולית בשלב מוקדם יכולים לשפר באופן דרמטי את איכות החיים של הילד ומשפחתו.
הגידול במספר האבחונים של ילדים על הרצף האוטיסטי אינו רק תוצאה של מודעות הולכת וגדלה לנושא, אלא גם תוצאה של שיפור טכנולוגי והתקדמות במחקר בתחום. ד"ר ענבר מציין כי ככל שמזהים את האוטיזם בגיל צעיר יותר, כך עולה הסיכוי שהילדים ייהנו מהתערבויות יעילות, כמו טיפול התנהגותי ותרפיה תומכת, שיכולות לשפר את יכולת ההתמודדות שלהם עם האתגרים שנובעים מהאוטיזם.
אחת השאלות המרכזיות בתחום האבחון של האוטיזם היא איך ניתן לשפר את המודעות בקרב רופאים, גננות, מורים והורים כדי לזהות סימנים מוקדמים. כיום, ניתן לזהות את האוטיזם כבר בגיל 18 חודשים, וישנם כלים וטכנולוגיות המאפשרים אבחונים מדויקים יותר. ישנם מקרים בהם אבחונים מוקדמים במיוחד יכולים להשפיע על עתיד הילד ולספק לו את הכלים הנדרשים להשתלבות טובה יותר במסגרות חינוכיות וחברתיות.
בנוסף, ד"ר ענבר מציין כי מעבר להיבט ההתפתחותי, אחת הבעיות המשמעותיות בהקשר לאוטיזם היא היעדר הבנה רחבה בתחום. גופים רבים, כולל מרכזי בריאות הציבור, נעשו מודעים יותר לצורך להציע תמיכה מותאמת לאוכלוסיות האוטיסטיות ולתכניות שיכולות לתמוך בהם בצורה רחבה יותר. לדברי ד"ר ענבר, חשוב שכולם, כולל אנשי מקצוע בתחום הרפואה והחינוך, יפעלו בצורה משולבת וממוקדת כדי להבטיח שמירה על רווחת הילד לאורך זמן.
המגמה הגוברת של אבחון מוקדם ניכרת גם במערכת הבריאות הציבורית, שם מספר האבחונים הרשומים גדל בצורה חדה בשנים האחרונות. מדובר בשינוי תפיסתי חשוב, שבו יש הכרה רבה יותר בצורך בהשקעה בטיפול טיפולי מוקדם. ד"ר ענבר מדגיש כי היכולת לאתר את הסימנים הראשוניים של אוטיזם בגיל צעיר במיוחד מאפשרת להורים ולקובעי מדיניות לתכנן ולהוציא לפועל תוכניות טיפול מתקדמות שיכולות לשפר את איכות החיים של הילד ולתמוך בו בהתמודדות עם האתגרים החינוכיים והחברתיים.
עוד חשוב לציין כי לא כל ילד על הרצף האוטיסטי יצטרך את אותה תמיכה או טיפול. לכל ילד יש את צרכיו הייחודיים, וד"ר ענבר ממליץ על מעקב צמוד של הצוות הרפואי והחינוכי כדי להעניק את התמיכה המתאימה ביותר לכל ילד וילד, וזאת בשיתוף פעולה עם המשפחה. זהו תהליך הדורש סבלנות, הבנה והתמדה, אך תוצאותיו עשויות להיות משמעותיות לטווח הארוך.
תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212