לאישה
מה 'לא לעשות' בחול המועד? הרשימה הכי חשובה לבריאות הנפש שלך
חול המועד הוא הזדמנות נפלאה ליצירת זיכרונות משפחתיים משמעותיים, אך הוא יכול להפוך למעמסה על נשים שלוקחות על עצמן את מלוא האחריות להפיכתו ל"מושלם". דווקא הרשימה של מה "לא לעשות" יכולה להיות המפתח לחופשה מהנה ומרעננת באמת
- מוריה חן
- פורסם ט"ו ניסן התשפ"ה

חול המועד, התקופה שבין ימי החג הראשונים והאחרונים של פסח וסוכות, מהווה אתגר ייחודי עבור נשים רבות. בעוד שאנו מתמקדות ב"מה לעשות" בימי החופשה הללו – לאיזה אטרקציות לקחת את הילדים, איזה טיולים לתכנן ואיך להפוך את הימים למושלמים עבור המשפחה – מעטות מאיתנו מתייחסות לחשיבות ה"לא לעשות" לשמירה על בריאות הנפש שלנו.
דווקא הרשימה של מה "לא לעשות" יכולה להיות המפתח לחופשה מהנה ומרעננת באמת – כזו שבסופה תרגישי מלאת אנרגיה ולא מותשת, מחוברת ולא שחוקה, מלאת סיפוק ולא מחפשת את החופשה הבאה כדי להתאושש מזו שהסתיימה.
1. לא לנסות להיות האמא/האישה המושלמת של חול המועד
הבעיה: הרשתות החברתיות והקבוצות המשפחתיות מוצפות בתמונות של אימהות "מושלמות" המספקות חוויות מדהימות לילדיהן, מה שיוצר לחץ עצום להשתוות ולעמוד באותן ציפיות לא ריאליות.
מה עדיף: הגדירי ציפיות ריאליות לעצמך. חול המועד מוצלח אינו נמדד באיכות התמונות לאינסטגרם או בכמות האטרקציות שביקרתם בהן. הילדים שלך ינצרו זיכרונות של אמא רגועה ונוכחת, לא של אמא מותשת שמנסה לעמוד בסטנדרטים בלתי אפשריים.
2. לא לקחת על עצמך את כל האחריות לתכנון ולהפקת חוויות החג
הבעיה: נשים רבות לוקחות על עצמן את מלוא האחריות לתכנון הטיולים, הארוחות, הפעילויות וחוויות החג, מה שהופך את החופשה למשימה מעייפת עבורן.
מה עדיף: חלקי אחריות. שתפי את בן הזוג והילדים הגדולים יותר בתכנון ובביצוע. תני לכל אחד תפקיד ואחריות בהתאם ליכולות שלו. החופשה היא של כולם, וגם האחריות להצלחתה צריכה להתחלק בהתאם.
3. לא להקריב את הזמן האישי שלך
הבעיה: ויתור מוחלט על זמן אישי ורגעים של שקט לטובת צרכי המשפחה, מה שמוביל לתשישות רגשית.
מה עדיף: הגדירי מראש "זמן אמא" – אפילו אם מדובר רק בחצי שעה ביום לקריאת ספר, אמבטיה רגועה, או יציאה קצרה לבד. כשהסוללות הרגשיות שלך מלאות, תוכלי להעניק יותר למשפחה שלך. אל תתביישי לומר "אני צריכה קצת זמן לעצמי" – זו לא אנוכיות, אלא צורך בסיסי.
4. לא לדחוס פעילויות ללא הפסקה
הבעיה: תכנון מרתוני של פעילויות רצופות כדי "לנצל כל רגע", מה שמוביל לעומס, תשישות, ריצות ממקום למקום וריבים משפחתיים.
מה עדיף: תכנני "חלונות נשימה" בין פעילויות. הפחיתי לפחות 30% ממה שאת חושבת שתספיקו. פני זמן למנוחה ולהתאוששות. יום אחד מוצלח ורגוע שווה יותר מחמישה ימים של ריצות ולחץ. תכנני גם זמני "כלום" – זמנים שאין בהם תכנית מוגדרת.
5. לא לנהל את הבית כרגיל במהלך החופשה
הבעיה: ניסיון לשמור על אותה רמת ניקיון וסדר כמו בימי שגרה, לצד כל הפעילויות והטיולים של חול המועד.
מה עדיף: הורידי סטנדרטים לתקופת החג. הבית לא חייב להיות מצוחצח בחול המועד. קבעי מראש "מינימום הכרחי" ותני לשאר הדברים לחכות. הכלים ייסגרו במדיח, הכביסה תחכה, ואת יכולה להזמין אוכל מוכן ללא רגשות אשם. זה בסדר שהבית יראה כמו בית שנהנים בו בחופשה.
6. לא להיכנע ללחץ המשפחתי המורחב
הבעיה: ניסיון לרצות את כולם – את ההורים, החמים, האחים, הגיסים – ולהשתתף בכל האירועים המשפחתיים, מה שמוביל לדילוג בין אירועים ולחוסר מנוחה.
מה עדיף: הציבי גבולות בריאים. את לא חייבת להגיע לכל אירוע משפחתי או להיענות לכל הזמנה. בחרי את האירועים החשובים באמת, והסבירי בנועם שהשנה החלטתן כמשפחה להקדיש יותר זמן לפעילויות משותפות שקטות. רוב בני המשפחה יבינו, ואלה שלא – זו לא הבעיה שלך.
7. לא לתת לתקציב לצאת משליטה
הבעיה: הוצאות לא מתוכננות על אטרקציות יקרות, מסעדות ו"פינוקים", מה שמוביל ללחץ כלכלי לאחר החג, שמשפיע על מצב הרוח ועל היחסים במשפחה.
מה עדיף: תכנני תקציב ריאלי לחול המועד והיצמדי אליו. זכרי שפעילויות משפחתיות איכותיות רבות (טיולי טבע, פיקניק, משחקי קופסה) אינן עולות כמעט כסף. הלחץ הכלכלי לאחר החג עלול לקזז כל תועלת נפשית שהשגת במהלכו.
8. לא לחיות דרך העדשה של הטלפון
הבעיה: בילוי זמן רב מדי בצילום והעלאת תמונות לרשתות החברתיות, במקום להיות נוכחת ברגע וליהנות מהחוויה עצמה.
מה עדיף: הגדירי זמנים מצומצמים לשימוש בטלפון. צלמי מספר תמונות איכותיות במקום מאות תמונות. הנוכחות האמיתית שלך בחוויה עצמה – ולא בתיעוד שלה – היא מה שישפיע לטובה על בריאות הנפש שלך ושל המשפחה.
9. לא להשוות את החופשה שלך לחופשות של אחרות
הבעיה: השוואה מתמדת לחוויות ולבילויים של חברות ומכרות דרך הרשתות החברתיות, מה שגורם לתחושות החמצה והפחתת ערך החוויות האישיות.
מה עדיף: התמקדי במה שמתאים למשפחה שלך ספציפית. שאלי את עצמך: "מה באמת יגרום לנו להרגיש טוב יותר בסוף היום?" במקום "מה כולן עושות?" צמצמי את הרשתות החברתיות בזמן החופשה והתמקדי בחוויה שלך. זכרי שאת רואה רק את הרגעים המושלמים ולא את כל התמונה.
10. לא להרגיש אשמה אם לא הכל מושלם
הבעיה: האשמה עצמית כשמשהו לא מסתדר כמתוכנן – כשהילדים מתלוננים, כשהטיול מתבטל בגלל מזג אוויר, או כשפשוט כולם עייפים ורוצים לחזור הביתה.
מה עדיף: קבלי שגם בחופשה יש עליות וירידות, וזה בסדר. תני מקום גם לכישלונות ולאכזבות; הם חלק טבעי מהחיים, גם בחופשה. לפעמים דווקא הרגעים הלא-מתוכננים – כמו משחק קלפים ספונטני במלון כשיורד גשם בחוץ – הופכים לזיכרונות המשמעותיים ביותר.
זכרי: הבחירה להגיד "לא" לחלק מהדברים היא למעשה אמירת "כן" לבריאות הנפש שלך ולאיכות הזמן המשפחתי האמיתי. וזה, בסופו של דבר, המתנה הכי חשובה שאת יכולה להעניק לעצמך ולמשפחה שלך בחג.
תרמו קמחא דפסחא, הביאו שמחה לאלפי משפחות רעבות, וקבלו ערכת ליל סדר מיוחדת >> לחצו כאן או חייגו 073-222-1212
תגובות