בריאות ותזונה

החולים ששרדו מעבר לכל תחזית

פרופ' משה פרנקל, חבר קליני באוניברסיטת טקסס, ויו"ר החברה הישראלית לרפואה משלימה, מספר על חולי סרטן ששרדו מעבר לכל תחזית. ומה ניתן ללמוד מהם?

אא

סיפורי הישרדות של חולי סרטן שהחלימו מספקים תמיד ניצוץ של תקווה לחולים המתמודדים עם המחלה. אבל אנשים שמחלתם הוגדרה כסופנית ובכל זאת יכלו לה, נחשבים בדרך כלל למקרי נס. האומנם לחולים האלה, שמוגדרים ברפואה כ”שורדי סרטן יוצאי דופן", יש משהו משותף שעוזר להם להתגבר?

אף שסיפורי הישרדות של חולי סרטן סופניים מופיעים פעמים רבות בתקשורת, והתופעה הזאת מוכרת היטב גם ברפואה, אך עד כה היא לא נחקרה רשמית ובצורה מסודרת. בעשר השנים האחרונות חקרתי את הנושא בצורה מעמיקה הן בארה"ב והן בישראל. כיום אני חבר קליני באוניברסיטת טקסס, שימשתי כמנהל הרפואי של מערך הרפואה המשלימה והאינטגרטיבית ב־MD Anderson Cancer Center ביוסטון טקסס, אחד המרכזים המובילים בעולם בתחום מחקר הסרטן. לפני שנים מספר חזרתי לארץ ומעבר לעבודה כרופא משפחה אני מנהל את היחידה לרפואה משלימה במכון האונקולוגי בבי"ח מאיר בכפר סבא. את המחקר התחלתי בטקסס והמשכתי אותו בארץ במסגרת שירותי בריאות כללית. במסגרת המחקרים שבוצעו, החוקרים ראיינו משתתפים מישראל ומארצות הברית שהוגדרו כ"חולי סרטן עם מהלך מחלה יוצא דופן", חולי סרטן עם מחלה מתקדמת שהסיכויים להבראתם קלושים ובכל זאת בניגוד לכל התחזיות הצליחו להחלים מהמחלה. במסגרת המחקר שהתבצע בכמה שלבים, החוקרים בדקו כיצד החולים האלה תופסים את החוויה יוצאת הדופן שלהם ומסבירים אותה, במטרה לנסות להבין אם יש גורם משותף לכולם. המשתתפים במחקר היו חולים בסוגים שונים של סרטן, בהם סרטן הלבלב, סרטן ריאה מתקדם, סרטן נשים, סרטן המוח, ואף שכולם אובחנו עם מחלה מתקדמת מאוד, הם שרדו, חלק מהם גם יותר מ־30 שנה לאחר האבחנה.

אילוסטרציה (צילום: shutterstock)אילוסטרציה (צילום: shutterstock)

התעניינותי בחולים אלה החלה בשנות ה־80, בעקבות קריאה בספרו של ברני סיגל "אהבה, רפואה ונסים", ד"ר סיגל ציין בספרו את תופעת החולים יוצאי הדופן, תופעה שאינה מוסברת ושלא נחקרה. הספר הצית את סקרנותי, וכשהגעתי למרכז הסרטן בטקסס, אחת מפעולותיי הראשונות הייתה לפתוח את המחקר בנושא זה, לאתר חולים אלה ולחקור את התופעה. תוך כדי הפעילות המחקרית התברר שיש לא מעט חולים שחיים מעבר לכל ציפיות הרופאים.

לאתר את המטופלים האלה לא תהליך פשוט, מאחר שמדובר במטופלים ששברו את כל הציפיות והם שרדו את המחלה מעבר לתחזית הידועה לגבי סוג הסרטן ומידת התפשטותו, כאשר אצל כל מטופל היה צורך לוודא את האבחנה הרפואית והמהלך יוצא הדופן. בשלב ראשון נעזרו החוקרים ברופאים ומטפלים שכוונו אותם למטופלים אלה, בעיקר מתוך זיכרון והיכרות מתמשכת עם חולים אלה. בשלב שני החלטנו לאתר את המטופלים בצורה אובייקטיבית יותר ונעזרנו במאגרי מידע שכוונו אותנו למטופלים אלה. מעבר לכך פנינו למטפלים ברפואה משלימה, שתוארו על ידי מטופלים כעושי קסמים, וניסינו דרכם לאתר מטופלים שהתאימו לקריטריונים שלנו כמטופלים יוצאי דופן ולהיעזר בתיקים הרפואיים לאמת את הייחודיות של מטופלים אלה מבחינת שרידות.

בניגוד לציפיות שקיימות באוכלוסיה, למצוא אנשים מיוחדים, סופרמנים ועמידים לכל פגע, שהשתמשו בתרכיז קסמים שעשה את השינוי, פגשנו אנשים מן השורה, אנשים כמוני וכמוך שבמרבית המקרים לא ייחסו לסיפור שלהם ולשרידות יוצאת הדופן שלהם משהו חריג. אך בכל זאת בתחקור ותשאול מסודר מצאנו כמה נקודות זהות למרבית המטופלים.

כבר בעיבוד ראשוני של הנתונים שנאספו בשלב הראשון של המחקר, ראינו שלמטופלים יש צורת התמודדות שהיתה שונה מהצפוי. המטופלים יוצאי הדופן ברובם היו אקטיביים מאוד בבחירת הצוות המטפל, צורת הטיפול ומעורבות משמעותית מאוד בהחלטות הטיפוליות ובהתמודדות עם המחלה. את הנתונים הראשוניים האלה פרסמנו בספרות הרפואית. בביקורת שקיבלנו על שלב זה של המחקר, הועלו ספקות על כך שבצורת איתור זו הממצאים מוטים ולא אובייקטיביים עקב כך שסמכנו באיתור המטופלים בעיקר על זיכרון של רופאים לגבי מטופלים מסוימים, והועלתה האפשרות שיכול להיות שפספסנו מטופלים רבים שעזבו את המערכת הרפואית המקובלת, או פנו לרפואה אלטרנטיבית בלי ידיעת הצוות הרפואי ונעלמו מהסטטיסטיקה הטיפולית, ובעצם בכך ייתכן שאיבדנו מידע חשוב לגבי שרידות מטופלים אלה. בעקבות כך, באישור וועדת הלסינקי, התמקדנו במחוז אחד של שירותי בריאות כללית שמונה כ-650,000 מטופלים, והפעם איתרנו את המטופלים דרך מאגר נתונים ממוחשב של אותו מחוז ללא כל קשר לצוות המטפל. באמצעות מאגר נתונים זה ניתן לאתר מטופלים שטופלו ברפואה הממוסדת אך גם מטופלים שאובחנו עם מחלה בעלת סיכויי שרידות נמוכים מאוד, שייתכן שעזבו את המסלול המקובל והשתמשו בשיטות אלטרנטיביות שלא מתועדות ובכל זאת שרדו את המחלה. במשך השנתיים האחרונות בשלב זה של המחקר, איתרנו 15 מטופלים נוספים למחקר. אנחנו בשלבי סיכום סופיים של ממצאי שני שלבי המחקר, שאת תוצאותיו נפרסם במהלך הכנס הקרוב של תעצומות, כאשר לממצאים יש השלכה לגבי כל מטופל ומטופל המתמודד עם מחלה ממארת.

החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>

 

תגיות:חוליםסרטן

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה