סיון רהב מאיר
סיון רהב מאיר: מאבק על השבת או רמיסת האחר?
המטרה של "הקואליציה לשבת שוויון": לשכנע אנשים לקנות ברשתות שלא מאלצות עובדים לעבוד בשבת, לחזק את העסקים הקטנים והשכונתיים, לעבור מצעקות ה"שאבעס" אל המילה הפשוטה "שבת"
- סיון רהב מאיר
- פורסם י' אב התשע"ה
עשרות שנים המאבק על השבת היה לכאורה פשוט: בצד אחד שוחרי חופש שרוצים לקנות ולנסוע, ומצד שני חבורה שצועקת עליהם "שאבעס". כנערה שצפתה ב"פופוליטיקה", ככה לפחות זה הצטייר בעיניי. טומי לפיד נגד ישראל אייכלר. זו כמובן הייתה טעות. גם כי השבת היא של כולם, אבל גם כי בשנים האחרונות המציאות הקפיטליסטית גורמת לרבים לחשוב מחדש על ערכה של השבת. משפט כמו "אני אקנה שקית חלב מתי שבא לי", ייאלץ בסופו של דבר את המשק כולו לעבוד שבעה ימים בשבוע, נון־סטופ.
ביום שני בצהריים, בבית סוקולוב, נעשה השבוע צעד חשוב למען השבת. "הקואליציה לשבת שוויון" הושקה שם במסיבת עיתונאים, וסביב השולחן ישבו ביחד, בין השאר: אבי כץ, הבעלים של רשת "קופיקס", הפעיל החברתי ד"ר יובל אלבשן, נשיא התאחדות התעשיינים צביקה אורן, יו"ר התאחדות העסקים הקטנים יאיר קורח, מנכ"ל רשת "אושר עד" יהודה לניאדו ויו"ר תנועת "תיקון" ד"ר מאיר בוזגלו.
לא כולם הגיעו בגלל אותו אינטרס. היו שם דתיים שהגיעו למען שבת קודש, היו מי שהדגישו את הערך התרבותי והחברתי של יום המנוחה, והיו שם בעלי עסקים שפשוט מפסידים מכך שהם לא פותחים בשבת. אבל בשורה התחתונה הם הולכים להיאבק יחד, משפטית וציבורית, על אכיפת חוק שעות עבודה ומנוחה, חוק שהוא אות מתה ושלאף שר לא נעים לאכוף אותו.
"המנהל של AM:PM לא עבד שעה אחת בחייו בשבת", תקף אבי כץ, "אבל הקופאים והסדרנים הם סוף שרשרת המזון של עולם התעסוקה, ואותם מנצלים". יאיר קורח הוסיף: "התחלנו את המאבק בתל־אביב עם 800 בעלי מכולות קטנות, והיום יש רק 500 . מאות בעלי מכולות סגרו את העסק כי אף אחד לא אוכף את החוק, הם נרמסים". בעוד כמה שנים, הם הזהירו, אדם שומר שבת לא יוכל להתקבל לעבודה, ובטח לא לפתוח עסק קטן או גדול משלו. האם בשביל זה הקמנו מדינה יהודית דמוקרטית אחרי אלפי שנים? אחרי בית המשפט העליון, ורון חולדאי, וגדעון סער, תפוח האדמה הלוהט הזה נמצא בימים אלה אצל סילבן שלום.
שר הפנים החדש טרם פירסם את מדיניותו לגבי הפיצוציות והמרכולים בתל־אביב בשבת. הקואליציה החדשה מכוונת גם אליו, אבל המטרה היא מהלך נרחב יותר: לשכנע אנשים לקנות ברשתות שלא מאלצות עובדים לעבוד בשבת, לחזק את העסקים הקטנים והשכונתיים, לעבור מצעקות ה"שאבעס" אל המילה הפשוטה "שבת".
"הקרב הוא על דעת הקהל, כך שיבינו שמדובר במאבק על זכויות אדם", הסביר ד"ר אלבשן. "אין היגיון בקריאה 'שבת חופשית' כאשר החופש בעצם נשלל מכל מי שנאלץ לעבוד בשבת".