פרשת ראה
הסודות שמאחורי השמות
שמות בעלי החיים הטמאים מספקים לנו הצצה למסרים הטמונים מאחורי האיסורים השונים
- הרב זמיר כהן
- פורסם כ' חשון התשע"ד
בפרשתנו מפורטים בעלי חיים רבים, המותרים והאסורים באכילה. כידוע, בלשון הקודש שמו של כל בעל חיים מצביע על אופיו הפנימי, על תכונה בסיסית הקיימת בו, וממילא על מידת השפעתו על האדם הניזון ממנו. וכמו שביאר האר"י ז"ל, שכאשר האדם אוכל דבר מה, גופו ניזון מהחומר שבמזון, ואילו נשמתו מקבלת השפעה מהניצוץ הרוחני הקיים במזון. ולכן התורה אסרה עלינו לאכול בעלי חיים טורפים, מאוסים, ובעלי תכונות שליליות, כדי שלא נפגום בנשמתנו. זאת משום שאכילתם אוטמת את הטוהר ואת הרגישות הרוחנית של נשמתנו, כדברי חז"ל על הפסוק "ואל תטמאו בכל אלה וכו ונטמתם בם" – אל תקרי ונטמתם אלא ונטמטם.
אמנם ישנם בעלי חיים שבמבט שטחי לא מובן מהי תכונתם השלילית שהרי אינם טורפים כאריה ונמר, וגם לא מאוסים כחזיר וחרקים, ומדוע נאסרו?
למשל, נאסר עלינו לאכול את העוף הנקרא ראה. הראה ניחן בראיה למרחק, וכך מזהה פגר המושלך בשדה והוא עט עליו לאכול מבשרו. והלא לראות למרחק היא תכונה טובה?
אולם מאחר ועוף זה מורגל לתור בעיניו רק אחר נבלות, הרי תכונתו היא לחפש דווקא פגמים וחסרונות הנמצאים בעולם, ואינו מתייחס לטוב ולחיובי שבעולם. וכך ישפיע על מי שאוכל מבשרו, לראות תמיד את החיסרון שבזולת ולא את מעלותיו ושבחיו.וכמו כן, החסידה עושה חסד עם חברותיה ומחלקת להם ממזונה. ומדוע נאסרה באכילה?
על כך יש לענות, משום שמטיבה רק לחברותיה ומתעלמת ממי שאינו שייך לחוג הנכון. ואף היא משפיעה לרעה על הניזון מבשרה, שיהיה טוב רק לחבריו ומתעלם ממי שאינו מכיר, בעוד שעל האדם להיות רב חסד עם כל נזקק.
אמנם יש להעיר: מדוע שמה של החסידה ניתן לה כשבח על שגומלת חסד עם חברותיה, יותר משאר בעלי חיים שגם את זאת אינם עושים, בעוד שאת העכבר מגדירים חז"ל בתלמוד ירושלמי (בבא מציעא פ"ג) כרשע, משום שכשמוצא מזון קורא לחבריו שיבואו לאכול יחד אתו?
גם בזה טמון לימוד גדול. החסידה מוצאת מזון מן ההפקר ומחלקת לחברותיה, וזהו שבח עבורה ביחס לבעלי חיים אחרים שמתעלמים אפילו מחבריהם. אולם העכבר, שמתגורר בבית, הלא הוא גונב מזון מבעל הבית ואוכל, ואם גם קורא לחבריו לאכול וליהנות ממה שאינו שלו – רשע הוא! ולכן נקרא העכבר בשם זה, משום שהוא מעכב-בר, מעכב מזון אחרים לעצמו ולחבריו (ובספר "הצופן" הרחבנו עוד בביאור שמו של העכבר ובעלי חיים אחרים).
ואף זה לימוד מוסר השכל, שחסד יש לעשות על חשבון עצמנו, אבל לא להעמיס על אחרים ולבצע חסדים על חשבונם.
כמה נפלא הדבר בעומקי נפלאות היהדות, שאפילו בשמות בעלי החיים בלשון הקודש טמונים מסרים והדרכות לאדם בכל תחומי החיים. שבת שלום.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>