המהר"ל מפראג
הוא הגיע משושלת דוד המלך, העניק חיים לגולם מפארג, נישא רק בגיל 32, ואת ספרו הראשון הוציא בגיל 66. לרגל יום פטירתו, שיחול בשבת הקרובה (י"ח באלול), קבלו 10 דברים שלא ידעתם על המרה"ל מפראג
- אוה הכימיאן
- פורסם ט' חשון התשע"ד
1. רבים אולי לא יודעים, אבל שמו האמיתי של המהר"ל הנו רבי יהודה ליווא בן בצלאל, ומכאן גם מובנים ראשי תיבות כינויו - מורנו הגדול רבי ליווא (=מהר"ל) מפראג. כינויו החלופי היה "ליווא" או "ליוואי" שמשמעותו בגרמנית אריה. בספרות הגרמנית כונה "רבי לעוו הגבוה". על פי המסורת היהודית האשכנזית, השם "ליווא" הוצמד לשמו הפרטי - יהודה, כסמל שבט יהודה שהיה אריה.
2. ייחוסו המשפחתי של המהר"ל הגיע עד דוד המלך, והוא ראה עצמו כממשיך דרכו. ר ליווא הזקן מפראג – סב סבו של המהר"ל - היה מגזע רב האי גאון, בעל יוחסין של גאונים, רבנן סבוראי, אמוראים, תנאים וראשי גולה.
3. מספרים על המהר"ל שלא למד בישיבה, אלא באמצעות ספרים ובאופן עצמאי. בניגוד לאחיו, לא ידוע שלמד מרב גדול כלשהו. באופן יוצא דופן הוא אינו מזכיר בכתביו שום אדם כמורה דרכו.
4. המהר"ל נישא בגיל 32 לפרל (בת ה- 28), בתו הנמרצת של שמואל שמילקה רייש, אחד מעשירי העיר. ביום האירוסין לא חגגו תושבי פראג, בשל שריפה שפרצה לפתע, בה כל רכושו של רבי שמואל רייך עלה באש. כמובן שהיהודים הואשמו בדבר ההצתה, והמון נוצרי נכנס לבתיהם והחל לפרוע בהם. מצבם החדש והדל של משפחת רייך הביא לא אחת לניסיונות מצד גורמים שונים לחבל בנישואים של המהר"ל ופרל. אבי הכלה עצמו חשב שמן הראוי לבטל השידוך, כי מאחר שחתם עליו היה בעושרו וכעת השתנה מצבו. התשובה מצד משפחת המהר"ל לא איחרה להגיע. הם סירבו בתוקף לבייש בת ישראל כשרה כזו, ואמרו כי יש לבטוח בקב"ה שיושיע. החיים חזרו אט אט למסלולם, רבי שמואל התעשר שוב, והשניים נישאו סוף סוף בשמחה רבה. לזוג נולדו שש בנות ובן אחד.
5. עוד בטרם נתמנה המהר"ל לרב או לדיין בפראג ייסד חברה קדישא מקומית וכתב את תקנותיה, שאחר כך היוו דוגמה לתקנות ה"חברה קדישא" בכל אירופה.
6. למהר"ל יוחסו כוחות מיסטיים. האגדה מספרת שיצר גולם בעל כוחות על אנושיים, וזאת באמצעות "ספר היצירה" המיוחס לאברהם אבינו. את הגולם מינה לשמור על היהודים מפני שונאיהם, ולאחר שמילא את תפקידו החזירו לעפר. גולם זה זכה לכינוי "הגולם מפראג", וסביבו נכתבו ספרים, צולמו סרטים, וקמה תעשיית תיירות משגשגת בעיר פראג.
7. המהר"ל היה בקיא בחוכמות המדע, הקבלה והפילוסופיה. עם זאת, החל לפרסם ספריו בגיל מאוחר ביותר, וכך בשנת 1578, רק בגיל 66, הוציא את ספרו הראשון, ה"גור אריה" (ביאור בחמישה כרכים לפירוש רש"י על התורה). מאז חיבר המהר"ל עוד כ-13 ספרים.8. אשתו של המהר"ל הייתה ידועה בלמדנותה הרבה, עד כדי כך שהגיהה את הספרים של בעלה מטעויות. כמו כן, יש אומרים שהייתה נוהגת להניח תפילין, בדיוק כמו ברוריה אשת ר מאיר, ומיכל בת שאול.
9. מספרים על המהר"ל שהיה מיודד עם הקיסר רודולף השני. בשיחות חשאיות שערכו, בהן דיברו על אסטרולוגיה ואלכימיה, דאג המהר"ל לענייני הקהילה היהודית בפראג.
10. בי"ח באלול השס"ט (22 באוגוסט 1609), בהיותו בן 97, נפטר המהר"ל ונקבר בפראג. בין תלמידיו הבולטים נמצא את בעל תוספות יום טוב על המשניות ובעל הכלי יקר על התורה. מצאצאיו הבולטים של המהר"ל נמצא את ר נחמן מברסלב ואת בעל התניא מייסד חסידות חב"ד.
בערב שבת הקרוב נדליק כולנו נר אחד נוסף לזכרו של הצדיק הקדוש, המהר"ל מפראג, שהוכיח לכולנו ש-32 זה לא גיל מאוחר לחתונה, שכסף זה לא הכל בחיים, ושמעולם לא מאוחר מידי להוציא ספר לאור.