בריאות ותזונה
עונת המלפפונים: מחזירים למלפפון את כבודו
המלפפון נמצא בכמעט כל סלט ישראלי, אבל נהוג לחשוב שאין לו ערך תזונתי רב. האמנם?
- אליהו שכטר
- פורסם י"ט כסלו התשע"ו
אחד הירקות הנפוצים במטבח הישראלי הוא המלפפון. סלט ישראלי בסיסי יכלול אותו כמעט תמיד. מה הפך את המלפפון לכל כך נפוץ ובסיסי בתזונה היומית? ראשית, המלפפון טעים ועסיסי וטעמו משובח. הוא יפה במיוחד ויחד עם טעמו, מראהו נוסך בנו תחושת רעננות. מעניין לציין שלמלפפון יצא שם של ירק סתמי ללא כל ערך. האם אמת בדבר? ובכן האמת היא שונה, ולכן מצאתי עניין לפתוח בו את 'עונת המלפפונים' ולספר עליו.
נפתח בעובדה כי למלפפון יש ערך תזונתי רב. המלפפון מכיל מינרלים שונים כגון: סידן, ברזל, מגנזיום, זרחן, אשלגן ואבץ. אבל הבולט בהם הוא הסיליקה שאליו אתייחס במאמר נפרד.
המלפפון מכיל חומרים הנקראים ליגנאנים. חומרים אלו מסייעים למניעת הסיכון למחלות לב כלי דם וסוגים שונים של סרטן כגון רחם, שחלות וערמונית.
הוא אף מכיל חומרים שונים המנטרלים התפתחות של רעלים בגוף (נוגדי חמצון) וגם מנטרלים התפתחות תהליכי דלקת בגוף. כמו כן, נמצא שיש במלפפון חומרים המעכבים התפתחות והישרדות תאים סרטניים.
המלפפון טעים מאוד לאכילה. יש בו מתיקות עדינה והוא מאוד מרענן. הוא בהחלט יכול לשמש גם כנשנוש ויחד עם ירקות אחרים אפשר להגיש אותו לשולחן בהגשה נאה וצבעונית. ראיתי שכאשר מגישים לאורחים פלטת ירקות נאה, הם נהנים ואוכלים בשמחה גדולה. יש אפילו שמוסיפים ומודים על כך שנחסך מהם הצורך לאכול חטיפים ונשנושים עתירי מלח, חריף, וכדומה. המומלץ והטעים, לטעמי, הוא המלפפון הדק ובעל הצבע הירוק הבוהק.
אליהו שכטר הוא אירידיאולוג ומטפל טבעי