הלכה ומצוות
תפילת שחרית מאוחרת - מה חייבים לדעת?
קמתי מאוחר. עד מתי מותר להתפלל שחרית? התשובה המפורטת לפי פסקי הרב עובדיה יוסף זצ"ל
- הלכה יומית / מפסקי מרן
- פורסם י"א חשון התשע"ד |עודכן
שאלה: קמתי מאוחר. עד מתי מותר לי להתפלל תפלת שחרית?
תשובה: במשנה במסכת ברכות, ובגמרא (דף כז.) אמרו, שזמן תפלת שחרית הוא עד סוף ארבע שעות מהיום. כלומר, מזמן הנץ החמה, שהוא זמן זריחת השמש המופיע בלוחות השנה, יש למנות ארבע שעות, שהן שליש היום, ומעת שחלפו ארבע שעות, אסור להתפלל לכתחילה תפלת שחרית.
איך מונים ארבע שעות
וארבע שעות שאמרנו שיש למנות, אינן ארבע שעות רגילות, אלא שעות זמניות. וכיצד מחשבים שעות זמניות? יש לחלק את משך היום, מזריחת השמש ועד שקיעתה לשנים עשר חלקים שווים, וכל חלק הוא שעה אחת. לכן בימות הקיץ, שהימים ארוכים, שעה זמנית נמשכת בערך כשעה ועשר דקות, ובימות החורף שהימים קצרים, שעה זמנית מתקצרת יותר.
לאחר ארבע שעות
מי שהתאחר ולא התפלל עד שעברו ארבע שעות מזריחת החמה, עדיין רשאי להתפלל עד זמן חצות היום (בימים אלו בסביבות 12:40).
אולם לכתחילה אסור להמתין עד שעה מאוחרת כל כך להתפלל שחרית, אלא יש לדקדק ולהתפלל תמיד בתוך ארבע שעות מזריחת החמה. ויש אומרים שאם נשתהה עד אחר ארבע שעות בכוונה (במזיד), אף שרשאי להתפלל עד חצות היום, לא יתפלל אלא בתנאי "נדבה", שיאמר, שאם הוא רשאי עוד להתפלל, הרי תפלתו תהיה לשם תפלת שחרית, ואם אינו רשאי להתפלל, תהיה זו תפלת נדבה.
תפילת שחרית אחר חצות היום
ואם עבר זמן חצות היום, שוב אינו רשאי להתפלל שחרית. ואם היה הדבר בשוגג או באונס גמור, עליו להתפלל תפילת תשלומין (תפילת עמידה נוספת במנחה). ואף על פי שמיד בסמוך לחצות היום, עדיין לא הגיע זמן תפלת מנחה, עד שתעבור חצי שעה נוספת, מכל מקום, אין להתפלל תפלת שחרית אחר חצות היום, אפילו בסמוך ממש לחצות.
ולסיכום: יש להתפלל שחרית תוך ארבע שעות מזמן זריחת החמה. ובדיעבד, אם התאחר ולא התפלל, רשאי להתפלל עד זמן חצות היום.
פסקי הגר"ע יוסף שליט"א באדיבות אתר "הלכה יומית"
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>