אמונה

אם לכל סיבה יש מסובב - אז היכן נמצאת הבחירה?

האם האדם מושפע מהסביבה והחינוך שלו? על הביטוי של הבחירה החופשית בחיינו

אא

נחום שואל: "שלום, נראה שכל מעשה מושפע ממשהו, כך שכל פעולה שאנו עושים מושפעת ממצב קודם או מאורע קודם, מהחינוך שקיבלנו, דברים שאליהם נחשפנו וכו'. אז השאלה שלי היא: היכן נמצאת הבחירה החופשית שלנו, אם אנו תמיד מושפעים ממצבים שונים שהקב"ה יצר עבורנו? תודה".

* * *

שלום נחום, ותודה על שאלתך המעניינת. ניתן לסכם את מה שכתבת במשפט אחד שמסרו לנו חז"ל: "הכל בידי שמים חוץ מיראת שמים" (ברכות דף לג ע"ב). אך יותר מזה אמרו במסכת נידה (דף טז ע"ב): "דרש ר' חנינא בר פפא: אותו מלאך הממונה על ההריון... נוטל טיפה ומעמידה לפני הקדוש ברוך הוא, ואומר לפניו: ריבונו של עולם, טיפה זו מה תהא עליה - גיבור או חלש, חכם או טיפש, עשיר או עני? ואילו רשע או צדיק - אינו אומר".

פירוש הדבר, שהקב"ה אכן קובע את כל המצבים ואת כל האירועים שייקרו לנו בחיים, אך הוא יתברך נותן לנו את הבחירה כיצד לנהוג בתוך אותם אירועים. ספרי המוסר טוענים שמסיבה זו, בעל תשובה אינו צריך לכעוס על עצמו כאשר מחשבות רעות פוקדות אותו בתפילה או ברגעי קדושה והתעלות, היות שמחשבות אלו נקבעו לאדם כניסיון משמים, ואינן נובעות מבחירה. בכל יום מעמיד אותנו הקב"ה בניסיונות שונים, ועלינו מוטל לעמוד במבחן, ולהוציא מכל סיטואציה את הטוב ביותר - גם בתוך לבנו ומחשבותינו. וכפי שאמרו חז"ל: "הוי דן כל האדם לכף זכות" (פרקי אבות א, ו). אך אנו לא קובעים את האירועים שנעבור בחיינו, וגם לא קובעים את האופי והניסיונות שאותם נקבל.

הרב אליהו דסלר זצ"ל, בספרו 'מכתב מאליהו' (מאמר הבחירה), מתאר את נקודת הבחירה שיש לכל אחד מאתנו. אצל הצדיק, נקודת הבחירה תהיה עד כמה לכוון בתפילה היום, עד כמה להשקיע בלימוד התורה, אך עבור אדם שנולד למשפחה של פושעים וגנבים, נקודת הבחירה תהיה האם לרצוח... כל אדם מקבל ניסיונות שונים בהתאם לדרגתו, ולחשבונות שלו מגלגולים קודמים. לשום אדם אין שליטה על האירועים והמצבים שיעבור בחייו, אך לכל אדם יש נקודת בחירה, שאם ינצל אותה בצורה הטובה ביותר, יוכל לפתוח עולמות, לחזור בתשובה, ולצאת אף מהחושך הגדול ביותר, כפי שמסרו לנו חז"ל שהקב"ה אומר לכל אחד מאתנו: "פתחו לי פתח כחודה של מחט, ואני אפתח לכם כפתחו של אולם" (ע"פ שיר השירים רבה, פרק ה, ב).

ד"ר ויקטור פרנקל, ניצול שואה אשר כתב ספר ידוע בשם 'האדם מחפש משמעות', מנסה לתאר בצורה פסיכולוגית היכן נמצאת נקודת הבחירה שלנו, וממחיש אותה באמצעות סיפורים ממחנות ההשמדה, סיפורי ייאוש כנגד סיפורי גבורה – תחת אותם מצבים ולחצים פסיכולוגיים מאיימים. כך למשל, הוא מספר שראה קצין נאצי פונה בתקיפות ליהודי חלש ומסכן, וקרא אליו בגאווה: "אתה יהודי פחדן". היהודי השיב לו: "נכון, אני באמת פחדן, אבל אם אתה היית פוחד עכשיו כמוני, היית בורח מרוב בהלה!".

ד"ר פרנקל ראה באמירה זו ביטוי לנקודת הבחירה שיש בכל אחד מאתנו, כלומר ההתייחסות האישית שלנו למאורעות, גם במצב של פחד איום ונורא. פרנקל טען שגם אם איננו יכולים לשלוט על מצבים של רגשות עזים כמו פחד או כעס או תסכול, אנו עדיין מסוגלים לבחור כיצד להתייחס למצבים - למרות הרגשות והמחשבות הפוקדים אותנו. כך לדוגמה, אדם שפוחד מאוד יכול לבחור לנהוג באומץ, ואדם שכועס מאוד יכול להחזיק מעמד למרות הכעס המצטבר. חז"ל טענו שגם כאשר אדם נולד ב'מזל מאדים', כלומר עם אופי מולד של שופך דמים(!), הוא איננו מוכרח להפוך לרוצח. ביכולתו לנווט את אופיו, לבחור להיות שוחט או מוהל (או לחילופין מנתח או פרמדיק שלא מתרגש ממראה הדם). חז"ל מספרים לנו כי דוד המלך נולד במזל מאדים, והוא ניווט את רגשותיו כדי להילחם באויבי ישראל (מסכת שבת, דף קנה-קנו).

לסיכום: אמנם אין לך שליטה על האירועים שתעבור בחייך, וגם לא תמיד על המחשבות שיעלו בראשך, אך יש לך בחירה מלאה על יראת השמים שלך. כלומר ההתייחסות האישית שלך למצבים, הבחירה לעשות טוב ולהאמין בה' ולבטוח בו גם חרף ניסיונות. זוהי נקודת הבחירה שלך, והיא מגדירה את מי שאתה באמת. 

תגיות:שאלות באמונה

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה