נפלאות הבריאה
ארטילריה ביולוגית
אלפי שנים הגן האדם על עצמו ונלחם באויביו באמצעות חרב וחנית. רק בשנת 1869 גילה הכימאי הנודע אלפרד נובל את האפשרות לגרום לפיצוץ באמצעות תערובת של חומרים כימיים שונים, ומכאן קצרה היתה הדרך לייצורם של אמצעי לחימה שונים המבוססים על התפוצצות
- הרב זמיר כהן
- פורסם כ"ד חשון התשע"ד
אחת הבעיות הקשות שניצבו בפני יצרני חומר הנפץ היתה בעיית איחסון החומרים הכימיים בסמוך זה לזה מבלי שיתפוצצו בטרם עת. ואכן כידוע, אירע פיצוץ עז במעבדתו של אלפרד נובל ורק בנס הוא ניצל ממות.
והנה בספרו ''בריאה- מוצא החיים'' מביא פרופ' מ' טרופ את תוצאות מחקרו החדיש של מדען גרמני אודות מערכת הפצצה ביולוגית משוכללת ניידת הקיימת בטבע. מערכת זו מתוכננת בשלימות המעוררת השתאות והערצה. מדובר ביצור חי שזכה לכינוי ''החיפושית המפציצה''.
חיפושית זו לוחמת באויביה ומסלקת אותם באמצעות מערכת הפצצה משוכללת ביותר. התברר כי מלבד מערכות הראיה, העיכול וכו' שבגוף החיפושית, קיימת אצלה מערכת נוספת ומשוכללת ביותר הכוללת שני 'חדרי' מעבדה כימית לייצור חומרי נפץ, וכן חדר תערובת וחדרי הפצצה.
וכך פועלת מערכת זו: באחד משני החדרים הראשונים מיוצר חומר כימי הנקרא הידרוכינון, ובשני מיוצרים מי חמצן. כאשר מערבבים במעבדה את שני החומרים האלה, מתרחשת מיד התפוצצות;
אך למרבה הפלא בגוף החיפושית מופרשים שני חומרים אלה אל חדר האיחסון ושוהים שם יחד מבלי להתפוצץ ולהשמיד את החיפושית. מחקר יסודי גילה כי בחדר זה קיים חומר שלישי נוסף המעכב את הפיצוץ. והנה, כאשר מתקרב אויב, והחיפושית מתכוננת לקראת ההפצצה, נפתח שער חדר האיחסון והתערובת זורמת אל תאי הפיצוץ.
בשעת האפס, כאשר לוע הטורף פעור והחיפושית כמעט נטרפת, מופרש מצינור צדדי אנזים מיוחד המורכב מחומרים המנטרלים את החומר המעכב את הפיצוץ. או אז נשמע קול נפץ עז ושני סילונים של נוזל מבאיש ורותח נורים היישר אל פרצופו של האויב הנדהם אשר נותר משותק לזמן מה, בעוד החיפושית ממשיכה בשלוה את דרכה כאילו לא ארע דבר...
נקודות למחשבה:מי תכנן את בניית חדרי המעבדה, חדרי האחסון ותאי הפיצוץ בסדר הנכון והנבון?מיהו הכימאי שהכין את המרשמים המדויקים לייצור ההידרוכינון ומי-החמצן ממזון החיפושית?! מיהו הכימאי אשר הכין את המירשם לייצור החומר המעכב את הפיצוץ, וכן את החומר המנטרל את החומר המעכב?
מי קבע את הכמות המדויקת הנדרשת לתערובת של החומרים השונים?
מי בנה את תאי הפיצוץ באופן שיעמדו בלחץ הדרוש מבלי שיתפוצצו בעצמם בשעה שהחיפושית יורה את מטענה אל אויבה?כיצד מצליחה מערכת הצילום והבקרה של החיפושית לדייק בשעת האפס דיוק מקסימלי הגובל בחלקיקי שניה! ולעמוד על הזמן הנכון ביותר להדיפת האויב המזנק אליה, בדיוק לפני לכידתו אותה?
הרי הקדמה של חלקיקי שניה תגרום לפצצה ללכת לאיבוד מבלי לפגוע באויב, ואילו איחור של חלקיקי שניה יגרום לפיצוץ להתרחש רק לאחר שהחיפושית תהיה בתוך קיבת הטורף… ולסיום הערה קצרה: כל גודלה של החיפושית הוא 7 עד 10 מילימטר!