פסח
לקראת פסח: הוראות בטיחות בניקיון הבית
במהלך הניקיונות של ערב פסח, נפגעים מדי שנה אנשים רבים. מהן הסכנות, כיצד נישמר מפניהם, ומה לעשות במקרה של פגיעה, חלילה? מדריך בטיחות ממד"א
- נעמה גרין
- פורסם ה' ניסן התשע"ו |עודכן
(צילום: shutterstock)
לנקות ולהגיע לפסח בשלום: מדי שנה מטפלים צוותי מד"א בפגיעות המתרחשות במהלך הניקיונות, לקראת ההכנות לחג הפסח. בשנה שעברה נכוו שני ילדים מחומרי ניקוי בביתם שבירושלים, ואישה בת 40, תושבת נתניה, נהרגה לאחר שנפלה ממרפסת ביתה בזמן שניקתה את החלונות.
במד"א מזכירים את האסונות, ומפצירים בציבור להיזהר, ומגישים לציבור מדריך בטיחות חשוב.
פגיעה מחומרי ניקוי
- יש להרחיק את חומרי הניקוי מהישג ידם של הילדים, לרשום ולסמן בבירור על גבי האריזה שמצוין בחומר ניקוי ולא חומר מאכל.
- הפגיעה הרווחת ביותר בערבי פסחים היא מחומרי הניקוי, אשר חלקם מסוכנים ביותר ועלולים לגרום למוות. החשיפה הגדולה ביותר לחומרים הינה בזמן הניקוי: במגע עורי עם החומר ומשאיפת אדים רעילים.
- משום כך יש להקפיד על אמצעי הזהירות הבאים:
- יש להקפיד להשאיר את חומרי הניקוי (והתרופות) באריזתם המקורית.
- בזמן הניקוי, יש להרחיק את המזון מחומרי הניקוי.
- יש להקפיד לנעול נעלים סגורות בעת ניקוי הבית. כך תמנעו מהחלקה ומכוויות מחומרי ניקוי בכפות הרגלים.
- תינוקות נוהגים להכניס כל דבר לפה, לעתים רבות ישנן שאריות של חומרי ניקוי מפוזרות ברחבי הבית. הקפידו על שטיפה טובה והרחקת החומרים.
- על נשים בהריון/ מניקות להימנע מחשיפה לחומרים כימיים רעילים.
- יש לקרוא את ההנחיות על גב המוצר, ודא כי המוצר ידידותי למשתמש ולסביבה.
- אסור לערבב חומרי ניקוי מסוגים שונים.
- יש לפתוח את החלונות ולאוורר את הבית לאחר הניקוי.
- מומלץ לקנות חומרי ניקוי באריזות בטיחות הקשות לפתיחה ע"י ילדים.
- במקרה של פגיעה, חלילה, מחומרי ניקוי, שימו לב להוראות הבאות:
- במקרה של הרעלה – הזעיקו את מד"א במוקד 101. זכרו כי אין לתת חומר "נוגד", אין להשקות לא בחלב ולא במיץ לימון. אין לגרום להקאה. יש להקפיד על דרכי אוויר פתוחות והושבת החולה בתנוחה הנוחה לו.
- במקרה של פגיעה בעיניים – יש לשטוף את העיניים היטב עם מים זורמים בלבד, ולא לשפשף. במידה וממשיך גירוי אדמומיות ודמעת יש להזעיק את מד"א.
- במקרה של כוויות מחומרי ניקוי – יש להזעיק את מד"א, להזמין אמבולנס ועד הגעתו, לפעול עפ"י הנחיותיהם של הפאראמדיקים במוקד.
- במקרה של אלרגיה קלה ורגישות מקומית יש לשטוף את המקום עם מים בלבד. אם מתפתחת רגישות מוגברת, המאופיינת בקשיי נשימה או נפיחות, יש להזעיק את מד"א, ועד הגעתו להושיב למנוחה את הנפגע.
כוויות ופציעות
- סכנה נוספת, מציינים במד"א, היא כוויות במהלך בישולים ושריפת החמץ. יש להרחיק את הילדים, להשגיח עליהם ביותר, ולהנחות אותם להתרחק ממקורות החום.
- בנוסף, יש להרחיק חפצים חמים, כדוגמת קומקומים, מיחמים, סירים ממקומות הנגישים לילדים. בעת ביעור החמץ - הרחיקו את הילדים וודאו שליטה על האש.
- במקרה, חלילה, של כוויה, יש להזעיק את מד"א. במידה והאש אוחזת בבני אדם, יש לגלגל את הנפגע על חול/עפר, לשפוך עליו מים, לכסות את הנפגע, מלבד הראש, באמצעות שמיכה רטובה.
- בכוויה מקומית - יש לשטוף את האיבר הפגוע במים פושרים זורמים בלבד.
- על מנת להישמר מפציעות במהלך הניקיון, יש להיזהר מרצפה רטובה, סולמות מאולתרים ולא יציבים או כל גורם מסוכן אחר. בכל מקרה של פציעה, יש להימנע מלהזיז את הנפגע, ולפנות למוקד החירום של מד"א.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>