בריאות ותזונה
מחקר חדש: משקל עודף גורם למוח להזדקן עשר שנים מוקדם יותר
החל מגיל העמידה, אומרים חוקרים, מוח של אדם בעל עודף משקל נראה כמו מוח של בעל משקל תקין המבוגר ממנו בעשר שנים
- הידברות
- פורסם ז' אב התשע"ו
מחקר חדש של אוניברסיטת קיימברידג' מגלה כי החל מגיל העמידה והלאה, מוחותיהם של אנשים בעלי משקל עודף מתחילים להיראות כמו מוחותיהם של אנשים במשקל בריא שמבוגרים מהם בעשור. ההבדל הזה נראה בבירור בחומר הלבן שמחבר חלקים של המוח ומאפשר למידע לעבור בין אזורים שונים.
המוח האנושי עובר תהליך טבעי של 'התכווצות' עם הזקנה, אבל מדענים מוצאים יותר ויותר הוכחות לכך שהשמנת יתר קיצונית יכולה להשפיע על קצב הזקנות המוח. במחקר שבדק נתונים על מוחותיהם של 473 בני אדם בגילאים 20 עד 87, המשתתפים חולקו לבעלי משקל תקין ובעלי עודף משקל. התוצאה: עד גיל העמידה, לא היה הבדל משמעותי בקצב הזדקנות המוח בין שתי הקבוצות. אבל החל מגיל העמידה, הופיע לפתע הבדל משמעותי מאד: מוח של בן חמישים עם עודף משקל הכיל חומר לבן בכמות דומה לזו של בן שישים בעל משקל תקין: כלומר, המוח של בעלי עודף המשקל החל להזדקן בקצב מהיר מאד.
"כשמוח שלנו מזדקן, גודלו מתכווץ. אבל זה לא ברור לנו מדוע אנשים בעלי עודף משקל מראים נסיגה גדולה יותר בכמות החומר הלבן", אומרת החוקרת הראשית, ד"ר ליזה רונאן מאוניברסיטת קיימברידג''. "בשלב זה אנחנו יכולים רק לשער האם השמנת יתר גורמת לשינויים האלה או שאולי להפך – השינויים במוח גורמים להשמנת היתר". חוקר בכיר אחר שהשתתף במחקר, פרופסור פול פלצ'ר, מוסיף: "אנחנו חיים בעידן שבו האוכלוסייה המבוגרת הולכת וגדלה, וכך גם שיעור בעלי השמנת היתר. לכן נחוץ שנגלה כיצד שני הגורמים הללו קשורים לזה לזה, כי ההשלכות על הבריאות יכולות להיות רציניות.
"העובדה שראינו את ההבדלים הללו רק מגיל העמידה והלאה מעלה את האפשרות שאנחנו פגיעים במיוחד בגיל הזה. חשוב גם לבדוק האם השינויים הללו הפיכים במקרה של ירידה במשקל".
חשוב לציין, עם זאת, שעל אף ההזדקנות המהירה יותר של המוח, אנשים שסבלו מהשמנת יתר לא הפגינו שום אובדן של יכולות קוגניטיביות בהשוואה לבני גילם בעלי המשקל התקין.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>