מנוחה פוקס

"מאיר, תאכל יפה! איציק, אל תאכל כל כך הרבה!"

כשהילדים קטנים, אנחנו משכנעים אותם לאכול עוד ביס ועוד אחד. כשהם גדלים, אנחנו מנסים למנוע מהם לאכול ולהשמין. איך מפתחים אצל ילדים את ההרגלים הטבעיים שיועילו לבריאותם?

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

בתחילה אנחנו משדלות אותו לפתוח פה גדול, מביאות את האווירון עד לפה, עושות הצגות כדי להצחיק את הינוקא ותוקעות את הכף לתוך הגרון. אחר כך התינוק גדל ונהיה ילד, ואז אנחנו מוצאות את עצמנו פתאום משדלות אותו לסגור את הפה הגדול: "אבל אתה ילד גדול, ואמרתי לך שזה מזיק. אמרתי לך שזה משמין, די, מספיק לאכול!"

והילד גדל ואוכל, כי למד מינקות לאכול. הוא לא סוגר את הפה, כי התרגל לאכול, ולטענתו הוא רעב. מאד רעב. כל כך רעב, עד שאוכל ללא גבול.

האם באמת לילד הזה, שאוהב לאכול, נשאר משהו מהלימוד של פעם? מההרגל של הינקות?

כן. ילד גדל בעיקר מתוך החינוך, הדוגמא והקניית ההרגלים שאנו, ההורים, מקנים לו. ילד שלומד להתעסק עם אוכל יותר מדי, שגדל על ברכי ההתלהבות מהאוכל, שמרגיש את חששות ההורה מאי האכילה או מאוחר יותר מאכילת יתר, יגדל, כך סביר, עם משקעים שונים ועם הרבה השקעה ואנרגיה סביב נושא המזון.

מה עושים? איך עוזרים לילד קטן לגדול למבוגר האוכל נכון? יותר נכון, איך לא מקלקלים את היצר הטבעי של הילד לאוכל?

1. חשבתם שלכם מותר? אתם אוכלים מה שאתם רוצים, נוגסים בנתח של בשר ולא פוסקים, מניחים בצלחתכם עוד פרוסה של עוגת קרם, קונים עוד ארטיק שוקו נוגט – ועכשיו אתם שואלים למה הם אוכלים? לא תוכלו לומר: "לא" לילדכם השמנמן, אם אתם לא תעצרו את עצמכם. גם אם אתם רזים ובריאים.

2. הרגילו גם את עצמכם וגם את בני ביתכם לאכול באופן מסודר. לאכול ארוחות מסודרות, ליד שלחן, ללא אכילת ביניים, עם שימת דגש על אכילת פירות וירקות, והגבלה בפחמימות, בשוקולד, בעוגות ובפיצוחים.

3. אל תעשו מהאוכל עניין, לא לטוב ולא לרע. ילדים אינם אוהבים שאומרים להם כל הזמן: תאכל! אל תאכל! אל תדברו בלי סוף על כמה שהאוכל מזיק, אל תגזימו בדברכם על אוכל מזין כעל ערך מקודש שאין נושא אחר מלבדו. רוצים שיאכלו בביתכם פחות? חדלו לדבר על אוכל.

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)

4.  אל תפצו את ילדכם בדברי מתיקה כשתרצו לשמח אותם או לנחם אותם. אם תרוצו להלעיט בשוקולד את בן השנתיים שנפל - הוא ילמד ששוקולד זה הדבר הנפלא ביותר שקיים. אפשר להחליף את השוקולד במשהו בריא יותר. אם הילד ילמד שהדבר הבריא הוא גם הדבר המנחם – אולי ימשיך להתנחם בו כל חייו. כמו כן, אל תרוצו אחרי תינוקכם עם בקבוק הדייסה כשהוא רק פותח את הפה ובוכה. אל תרגילו אותו שאוכל הוא הדבר המרגיע. בדקו מה חסר לו, ורק אם הוא באמת אמור להיות רעב – הגישו לו את הבקבוק.

5. דאגו שהילדים לא ישתעממו בביתכם יותר מידי. כך לא יזדקקו לאוכל כדי לעשות משהו.

6. לפני שאתם אומרים לילדכם מה לא, אמרו לו מה כן. קשה לעזוב דבר טוב, כשאין תחליף נאות.

7. הכינו לארוחות מאכלים שונים ומגוונים. ילד שילמד לטעום ממאכלים שונים, יהיה קל לו יותר לבחור בעתיד מה לאכול, לפי מה שישמע שמזיק או מועיל לגופו.

8. שתפו את הילדים בקניית המצרכים להכנת הארוחות, וגם בהכנת הארוחות עצמן. ילד שיכין בעצמו את הארוחה - יאהב לאכול מה שהכין, וגם יבין לעתיד איך להכין ארוחה דלה בקלוריות ודלה בשומן. הוא לא יסתמך רק על שלחנכם, הוא יוכל להכין לעצמו מאכלים ולא להסתפק במאכלים זולים ובלתי בריאים.

9. היזהרו, שמרוב רצון להשגיח על הילד שלא תגרמו לו להתבייש ולהתבזות, ושלא תגרמו לו להיעלב או למחות.

10. אל תכריחו ילד לאכול או לא לאכול. ילד שמכריחים אותו לאכול דווקא מאכל מסוים, מתנקם ואוכל מה שרוצה וכמה שרוצה, כשלא תראו ולא תדעו.

לרכישת ספרי מנוחה פוקס לילדים בגיל הרך חייגו להידברות שופס: 073-2221250

החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>

 

תגיות:אוכלמנוחה פוקסחינוך

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה