מקבצי שו"ת - שאל את הרב

כלב מטמא את המזוזה? האם משה רבינו עשה ברית מילה, ומה דין מונופול בשבת?

מקבץ שו"ת #32 – השאלות הכי מעניינות שפורסמו השבוע כאן באתר הידברות

  • פורסם ל' שבט התשע"ז |עודכן
(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

1. בימינו מקובל לקבל תמונות באירועים, כמו מגנטים וכדומה. האם מותר להשליך אותם לפח, או לקרוע אותם? יש טוענים שזה משליך רעות עבור מי שמצולם. האם כך?

מותר לזרוק תמונות של בני אדם לפח או לקרוע אותן – ואין בזה חשש למזל רע כלל.

* * *

2. האם משה רבינו עשה ברית מילה? ובאיזה גיל?

משה רבנו נולד נימול (מסכת סוטה דף י"ב עמוד א'). אלא שגם מי שנולד נימול צריך לעשות לו הטפת דם ברית (שלחן ערוך יורה דעה סימן רס"ג, סעיף ד'. ועיין שם, שרואים ונזהרים היאך מלין אותו, וממתינים לו הרבה, ואין חוששין ליום שמיני שלא יביאוהו לידי סכנה).

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)

 

3. האם זה נכון שכלב מטמא את המזוזה?

כלב שנמצא בבית אינו מטמא את המזוזה (וע"ע בשו"ת יביע אומר חלק ג' חלק יורה דעה סימן ט"ז).

* * *

4. האם בתור ראש המשפחה אני מחויב לתת מעשר גם מההכנסה של אשתי?

כל ההכנסות של כל אחד חייבות במעשר.

אם משום מה אשתך מנהלת את כספה לבד, והיא אינה רוצה לעשר ואתה לא נהנה מהכסף, אינך חייב לעשר את ההכנסות שלה.

* * *

5. האם מותר לשחק במונופול בשבת?

מותר לילדים לשחק מונופול בשבת (יעויין בשו"ת באר משה חלק ו' סימן ק', ובספר אור לציון חלק ב' עמוד ערב ד"ה. וכן בספר שמירת שבת כהלכתה החדש, חלק א' פרק ט"ז סעיף ל"ג והערה צ"א).

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)

 

6. מדוע בתורה אין אזכור לכך כי המוח מהווה את מרכז השליטה העצבי, ההתנהגותי והקוגניטיבי של האדם, ודבר זה מיוחס במקום זאת ללב? לדוג': " הנה נתתי לך לב חכם", "לב חכם לימינו ולב כסיל לשמאלו"?

אם תיקח מגוף האדם את נשמתו – לא יהיה מה שירגיש בו דבר. הרי מהו הגוף אם לא "גוש בשר"? וכי בשר מסוגל להרגיש או לחשוב? בלעדי הנשמה יהיה הגוף כמו "צמח", ללא מחשבה וללא רגשות.

אז לא המח מרגיש, ולא הלב מרגיש, ולא המעיים מרגישים, אלא הנשמה מרגישה. והגוף הוא בסך הכל משל לנשמה.

עם זאת, הלב הוא איבר שמזרים דם לכל הגוף, ועל כן הוא משול לנשמה שממלאת ומחייה את כל הגוף כולו. אך המוח הוא משכן השכל, וכך כתב הרמב"ם בפירוש לפני יותר מ-800 שנה. ראה במאמרי.

עם זאת, יש לזכור שגם המוח, בסופו של דבר, אינו אלא גוש בשר. הוא אמנם מכונה מורכבת מאוד – אך אף מכונה אינה פועלת מעצמה.

המחשב הוא מכונה מורכבת מאוד, אך הוא לא יכתוב מעצמו שאלות ויקרא באתר הידברות. לשם כך נדרש אדם שישתמש במחשב. ובנמשל, כך הוא גם אדם, אם הוא נהפך לצמח – גופו ומוחו יכולים להיות שלמים, רק שאין אף אחד בבית, כך שהגוף שובת.

הבה נחשוב על הנשמה בתוך הגוף כעל נהג בתוך רכב.

הרגשות, הדמיון והמחשבות – הם כלים של הרוח בתוך המכונה. מי שבוחר לחשוב את המחשבות, לדמיין את הדמיונות, ולהרגיש את הרגשות – היא הנשמה שמפעילה את המוח.

כך שלא המוח ולא הלב הם האדם, אלא הנשמה. אולם בדרך של משל נאמר שהלב מייצג את הנשמה המרגישה בגוף, היות שהלב מחייה את הגוף (כולל המוח), כך הנשמה מחייה את כל הגוף.

להרחבה נא לראות את המאמר: האדם מכונה או נשמה, וגם כאן.

* * *

7. שמעתי שיש מנהג שחתן וכלה אוכלים יונים. האם מותר?

יונה היא ציפור כשרה – וממילא מותרת באכילה (עצם העניין הוזכר בספר הנישואין כהלכתם פרק י"ב הערה 238, שיש נוהגים להגיש לפני החתן והכלה שני יונים מבושלים, אחד זכר ואחת נקבה).

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)

 

8. פעם אמרו לי שהרב עובדיה אומר שכמה שמניחים תפילין יותר מוקדם ככה יותר טוב. עכשיו לשאלה: האם יש עניין להקדים את הנחת תפילין בחודש או חודשיים?

דעת הגר"ע יוסף זצ"ל בשו"ת יביע אומר חלק ו' (חלק אורח חיים סימן ג') שמצוה לחנך את הילד להניח תפילין שנה או יותר קודם בר המצווה, ורשאי אף לברך על התפילין. אולם כל זה דוקא אם הילד לומד גמרא והלכה, וירא שמים, ויודע שצריך לשמור עצמו בטהרה להיות נקי כשמניחן, ושלא יישן בהן וכו'. וכשאין מניין בבית הכנסת בלעדיו, יזהר להודיע להם שלא יצרפוהו למניין, בראותם שהוא מניח תפילין, ויחשבוהו לבר מצוה.

* * *

9. האם זה נכון שאסור להסתכל על כלב או שיש להמנע מהסתכלות על כלב? בפרט לאישה בהריון ואחרי ההריון?

מעיקר הדין מותר להסתכל על בעלי חיים טמאים. אולם יש מידת חסידות שלא להסתכל עליהם בהתבוננות (ראה בספר קב הישר פרק ב', ובספר ישועות חכמה סימן ל"ג אות י"א).

לאישה בהריון יש יותר עניין להקפיד על האמור, לאור מה שכתבו  בספר מעבק יבק (מאמר שפתי צדק פרק ה') ובספר שבט מוסר (פרק כ"ד), שהדברים שהאישה רואה בעת הריונה משפיעים על הולד, ע"ש.

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)

 

10. האם לעדות המזרח מותר למלא לוטו או להיות מנוי במפעל הפיס?

מותר גם לספרדים למלא טופס לוטו או ולהיות מנויים במפעל הפיס.

מקורות: הנה, אף על פי שהגר"ע יוסף זצ"ל בשו"ת יביע אומר חלק ז' (חלק חושן משפט סימן ו') אסר לספרדים למלא לוטו. מכל מקום בקובץ "ויען שמואל" חלק ט"ו (סימן מ"ד), הובאו עדויות ברורות מג' תלמידי חכמים, הלא המה: הרב אמיר קריספל שליט"א (שהיה מזכירו האישי של הגר"ע יוסף) הרב שאלתיאל עמר שליט"א (שהיה עוזר להגר"ע יוסף בכתיבת חיבוריו) והרב עזרא בר שלום שליט"א (חתנו של הגר"ע יוסף), שהגר"ע יוסף זצ"ל חזר בו, והורה להתיר למלא לוטו גם לספרדים.

וכן ע"ע בשו"ת ישכיל עבדי חלק ח' (חלק יורה דעה סימן ה' עמוד פ"ח), ובשו"ת תשובות והנהגות חלק ד' (סימן שי"א), ובשו"ת תפלה למשה חלק ה' (סימן נ"ח), ובשו"ת דברות יעקב חלק ג' (סימן ל"ט), ובשו"ת אשר חנן חלק ח' (סימן רכ"ט), ובספר משפטי התורה חלק א' (סימן כ"ח אות א'), ולהרה"ג רבי יוסף פרץ שליט"א בקובץ "ויען שמואל" הנ"ל, שהעלו להתיר גם לספרדים למלא לוטו. וע"ע בשו"ת נזר כהן (חלק חושן משפט סימן ג'), שדעתו שספרדי שמקל להשתתף בהגרלת הפיס יש לו על מה שיסמוך, יעוין שם.

החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>

 

תגיות:שאלותמקבץ שו"ת

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה