פסח
"אל תוציאו את החינוך לחופשת פסח": איך עושים פסח עם ילדים – בבית מלון?
כשיוצאים לחופשה או חוגגים את החג במלון וכדומה, אסור להתיר את הרסן ולתת לילדים לעשות ככל העולה על רוחם. להיפך. זה הזמן לחזק את ההתנהגויות החיוביות
- הרב אייל אונגר
- פורסם ח' ניסן התשע"ז |עודכן
(צילום: shutterstock)
רבים מאתנו יעשו את החג מחוץ לבית, בבית מלון או בבית הארחה, או אפילו בבתיהם של קרובי משפחה. כאשר שוהים מחוץ לבית, בייחוד אם שוהים בבתי מלון או בבית הארחה, קיימת נטייה אצל ההורים "להתיר את הרסן", ולאפשר לילדים להתפרק, "לעשות חיים". הילדים אף הם קולטים מהר מאוד את הסיטואציה שנוצרה, ומרשים לעצמם לפרוק עול. תפיסה זאת מצד ההורים – שגויה. חובת החינוך חלה על ההורים גם בימי חופשה, וגם כשעושים את החג בטריטוריה מחוץ לבית. גם בימי חופשה כמו חול המועד וגם כאשר שוהים מחוץ לבית – אין להיפטר מחובת חינוך הילדים. אדרבה, יש לנצל את השהות מחוץ לבית כדי להמשיך בחינוך הילדים ולהציב בפניהם כללי התנהגות והתנהלות החלים עליהם גם מחוץ לבית.
כדי למנוע מהילדים את ההרגשה שיש זמנים של "פריקת עול", אנו, כהורים, חייבים להמשיך ולחנך לא רק בין כותלי הבית, אלא גם מחוץ לבית. לכן, דבר ראשון, אנחנו חייבים להחליט שהחינוך לא יוצא לחופשה בפסח. אדרבה, נקפיד על הרגלי חיים שילוו אותנו גם בחופשה, מה שיעזור לילדים להפנים שהחינוך הוא לא לפרקי זמן מסוימים – בלימודים, בשגרה וכדו', אלא שזה חלק מהחיים.
עוד לפני שיוצאים לחופשה חשוב שההורים ישבו עם הילדים בזמן רגוע ויאמרו בנחישות: אנחנו יוצאים לחופשה ושמחים מאד לעשות זאת, אבל גם בחופשה יחולו עליכם כללי התנהגות שאנחנו חייבים לקיים. ההורים צריכים לקבוע את הכללים, כמו: לא צועקים, לא ישנים בחדרים מסוימים, לא ישנים אחרי שעות מסוימות, קמים לתפילה, מתפללים את שלוש התפילות, ובגילאים מבוגרים יותר – לקבוע זמני לימוד במהלך היום, לא רצים במסדרונות וכדומה.
יש שורה של כללי התנהגות אשר חשוב לאמץ אותם ולנהוג על פיהם בעת שהיה עם הילדים בבית הארחה או במלון. בין הכללים שחשוב לשמור עליהם: כללי אכילה במלון (לא להעמיס דברי מאכל בצלחות), לא להרוס ולא לפגוע ברכוש המלון, שמירה על נכסי הזולת ועוד. כמו-כן, חשוב להנהיג בתחילת יום ובסוף יום כמה דקות של איכות ולימוד משותף עם הילדים, ועוד.
אם הילד מתנהג בצורה שדורשת ביקורת, לא לחשוש להעיר, אך לא להעליב. אפשר לקחת את הילד הצידה בקור רוח, או ללחוש לו באוזן. אסור לאפשר לו לחצות את גבולות ההתנהגות הראויה.
זה הכלל: בימי חופשה ושהות מחוץ לבית, עלינו, ההורים, החובה לנצל את הזמן, להפנים ערכים ולהעביר מסרים חינוכיים. כך הילדים, "אלה עמלנו", ישמרו על כללי החינוך ועל ההרגלים החיובים שהם רוכשים בבית.
ועיקר העיקרים: דוגמא אישית של ההורים היא תמיד יעילה וטובה!
הכותב הוא מייסד וראש מרכז הישגים, ורב קהילה ברעננה