ונשמרתם
הילדים רוכבים על אופניים חשמליים? אל תרשו להם, לא לפני שתקראו את הכתבה הבאה
אופניים חשמליים, קורקינטים ממונעים - הסכנה הטמונה בכלי המסוכן ו-6 המלצות קריטיות לבטיחות בדרכים, הראשית ביניהם: הקפידו על קסדה מצילת חיים
- נעמה גרין
- פורסם כ"ב אב התשע"ז |עודכן
(צילום: shutterstock)
בבתי החולים מתריעים על עלייה חדה בנפגעי תאונות כלי רכב חשמליים דו גלגליים: ב-5 השנים האחרונות, מאז שהאופניים החשמליות הושקו ועלו על הכבישים, הוכפלה כמות הנפגעים שמגיעים לקבלת טיפול בחדרי המיון.
בבית החולים איכילוב מדווחים על עלייה מ-629 נפגעים בשנת 2012 ל-1,438 נפגעים בשנת 2016. זינוק נרשם גם במספר הילדים הנפגעים: מ-89 ילדים בשנת 2012 ל-252 ילדים בשנת 2016. מדובר בעלייה משמעותית ומסוכנת, כאשר לעיתים הפגיעות קשות מאוד.
הנתונים מראים כי כ-80% מהילדים שמגיעים עם פגיעות כתוצאה מתאונות אופניים לא חבשו קסדה. חשוב להבין כי הקסדה מונעת פגיעות ומוסיפה הגנה לראש ולמוח. זוהי הסיבה שהרופאים בחדרי המיון מפצירים בהורים ובילדים לחבוש קסדות מצילות חיים.
מחקרים שפורסמו בשנים האחרונות מצביעים על כך שחבישת קסדה יכולה למנוע או למזער חבלות ראש ופנים.
בעקבות ריבוי המקרים של פציעות מאופניים וקורקינטים ממונעים, יוצאים מומחי שניידר בהמלצות לבטיחות בדרכים ומזעור נזקי הפגיעה:
1. בכל יציאה לרכיבה על אופניים, אופניים חשמליים, קורקינט ורולר-בליידס, יש להקפיד ולחבוש קסדה ומגני מרפקים וברכיים. הקסדה היא האמצעי היעיל ביותר למניעת פגיעת ראש. את הקסדה יש להתאים לראשו של הרוכב, להקפיד לרכוס את הרצועות והאבזמים ולוודא שהקסדה לא רק מונחת על הראש אלא אחוזה היטב.
2. יש לרכב רק במקומות המיועדים לכך ולא בכבישים סואנים. בנוסף, רצוי להימנע מרכיבה בלילה.
3. במידה והרוכב נחבל וסובל מחתכים, יש לטפל בחתך על מנת להפסיק את הדימום ולמנוע זיהום והצטלקות. יש ללחוץ על החתף עם תחבושת לעצירת הדימום, לרחוץ היטב במים ובסבון, למרוח משחה אנטיספטאית, כדוגמת פולידין, ולכסות בפד גאזה. בהמשך יש לבדוק מדי יום את החתך ולחפש סימני זיהום: אודם, נפיחות או הפרשה, במידה ומופיע, יש לפנות לטיפול רפואי.
4. יש לפנות מיידית לעזרה רפואית אם החתך גדול, עמוק וממשיך לדמם אחרי הפעלת לחץ במשך 10 דקות.
5. חתכים שנגרמו מחפץ מזהם מצריכים פנייה לרופא. יש להתייעץ עם הרופא לגבי חיסון לטטנוס.
6. כמו כן, אין להוציא גוף זר מפצע – לעיתים הגוף הזר עצמו מונע דימום רב. יש לפנות במקרה זה לחדר המיון הקרוב.