מנוחה פוקס

זהו, אחרי החגים כבר פה. ומה עם כל מה שהבטחנו?

הבטחות – צריך לקיים. אם לא – אל תבטיחו אותן מלכתחילה. 10 כללים חשובים לגבי הבטחות ולגבי הקיום שלהן

(צילום: shutterstock)(צילום: shutterstock)
אא

מה לא הבטחנו לעצמנו ל"אחרי החגים"? אחרי החגים נעשה דיאטה, אחרי החגים הבית ישוב להיות מסודר, אחרי החגים נפנה זמן לכל ילד בכל יום, אחרי החגים נלך לבקר את סבא בבית אבות לפחות פעם בשבוע.

הגיע "אחרי החגים", ואנו מתחילים לדשדש בקיום ההבטחות.

גרוע מכך הוא מה שהבטחנו לאחרים, למשל לילדינו.

לא פעם אנו מבטיחים דבר מה לילד, ואחר כך איננו מקיימים. יש לדעת שהבטחה שהבטחנו למישהו אחר – עלינו לקיימה, ללא כל תירוץ.

יש עוד כמה כללים בדרך להבטחה. אולי לאחר שנבין אותם, לא נבטיח הבטחות מהר כל כך.

1. הפסיקו להבטיח כל כך הרבה הבטחות לילדים. "אם תלך לישון מוקדם תקבל פרס", "אם תשמע בקול אימא אתן לך ללכת לשחק עם מאיר בצהריים". להבטיח זה מיותר. אם הילד ילך לישון מוקדם – זה עצמו יהיה הפרס. אם ישמע בקול אימא, הוא רק ירוויח מזה. לימדו תכסיסים אחרים כדי להצליח עם הילדים, חוץ מהבטחות, שחלק מהן לא תצליחו לקיים.

2. זכרו שהבטחה שהבטחתם אתם חייבים לקיים. לכן אל תבטיחו בשום פנים הבטחה שלא תוכלו לקיימה. ילדתכם לא מוכנה לקחת את אחותה הקטנה לגן – אל תבטיחו לה שבצהריים תלך להצגה, אם אתם יודעים שלא תוכלו לקחת אותה לשם. אם תבטיחו הבטחות שווא – מהר מאד היא תלמד שלא להאמין לכם ולהבטחותיכם.

3. אל תבטיחו לילדים עונש שלא יצא ממנו כלום. כמו: "חכו שאבא יבוא ויראה לכם מה זה". והלא אבא יגיע ויהיה כל כך עייף, עד שייתכן שלא יקרה כלום מכיוונו.

4. אמרו דברים ברורים כשאתם מבטיחים. אל תאמרו: "מי שיהיה ילד טוב בנסיעה – יקבל סוכריה על מקל". מה זה ילד טוב בדיוק? למה אתם חותרים? אל תאמרו: "היית ילד רע לכן לא תקבל!". מה זה ילד רע? מה הוא עשה? מה הוא צריך לעשות? אל תבלבלו אותו.

5. הבטחתם משהו לילד בן 3? אל תבטיחו לו שתעשו משהו בעוד חודשיים. אם תעשו כך, הוא לא יפסיק לנדנד לכם מדי בוקר, כדי להבין בדיוק מה אמרתם ולמה התכוונתם ומתי עוברים החודשיים. בסוף יימאס לכם ותתנו לו כבר את המתנה, אף על פי שאינכם חפצים בכך כרגע.

6. אתם רוצים להבטיח הבטחה לילד? בדקו אם הדבר שהבטחתם אכן ראוי לו. אולי הוא קטן בשביל המתנה הזו? אולי הוא גדול מדי בשביל לנסוע למקום שאתם רוצים לקחת אותו?

7. הבטחתם? קיימו בכל מחיר, גם אם הילד עשה מעשה רע! לא ייתכן שהבטחתם לילד שעזר לכם בפירוק הסוכה – שתיקחו אותו אתכם העירה לקנות לו בגדי חורף, ופתאום, כשהוא רב עם אחותו, התחרטתם. אין הבטחה הקשורה לעניין אחד, נוגעת במעשה אחר.

8. הבטחתם? תנו לילד הרגשה שאתם שמחים לשמח אותו. אל תתנו לו את הדבר כלאחר יד, אל תתנו לו את הדבר ברוגז, לאחר שמנדנד כבר לקבל. תנו לו כי מגיע לו, תנו לו בשמחה, עוד לפני שיבקש.

9. לפעמים קיום ההבטחה לא תלוי בכם. אתם צודקים, אבל מה לעשות שהבטחה חייבים לקיים? הבטחתם לילד שתיקחו אותו בעצמכם לגן, אבל בדיוק הטכנאי צריך להגיע ואינכם יכולים לצאת. הסבירו לילד את הדבר. אם תהיו אמתיים וכנים, הילד יבין. אם תנסו להוליכו בדרכי עורמה, הוא יחשוד בכם לתמיד.

הבטחתם וקרה משהו ששיבש את ההבטחה? למשל, הבטחתם ללכת לסבתא, אבל סבתא בדיוק התאשפזה בבית חולים? שוחחו על כך עם הילדים וחישבו יחד על תחליף הוגן. ילד שמתייעצים עמו, מרגיש בוגר ומבין עניין. סמכו עליו שיעלה רעיון איכותי.

10. אם אתם מוצאים את עצמכם מתאימים למשפט: "הבטחנו, אבל לא הבטחנו לקיים?" – זה סימן שעליכם לרדת מעץ ההבטחות. אחרת תשמעו את ילדיכם בקרוב אומרים לאח הקטן שמחכה לקיום ההבטחה שלהם: "אז מה אם הבטחנו? מישהו הבטיח שנעשה את זה?".

הבטחה צריכה להיות משהו שאינו בשגרה. בין אם היא הבטחה לטוב ובין אם הבטחה לעונש ולרע. ברגע שההבטחה נעשית כדבר שבכל יום ויום, היא לא מדברת לילד, היא עוברת ליד אזנו ללא שחודרת פנימה, היא מביאה לכך שלא יצליחו ההורים לקיימה, והיא שווה כקליפת השום.

לרכישת ספרי מנוחה פוקס לילדים בגיל הרך חייגו להידברות שופס: 073-2221250

תגיות:הבטחותמנוחה פוקסחגים

כתבות שאולי פספסת

הידברות שופס

מסע אל האמת - הרב זמיר כהן

60לרכישה

מוצרים נוספים

מגילת רות אופקי אבות - הרב זמיר כהן

המלך דוד - הרב אליהו עמר

סטרוס נירוסטה זכוכית

מעמד לבקבוק יין

אלי לומד על החגים - שבועות

ספר תורה אשכנזי לילדים

לכל המוצרים

*לחיפוש ביטוי מדויק יש להשתמש במירכאות. לדוגמא: "טהרת המשפחה", "הרב זמיר כהן" וכן הלאה