סיון רהב מאיר
כך הורסת הטכנולוגיה את החיים הרגשיים שלנו
מחקרים חדשים מגלים נתונים מזעזעים על האופן שבו החיבור המתמיד לטלפון החכם משפיע על מערכות היחסים שלנו. אז מה עושים?
- סיון רהב מאיר
- פורסם ג' חשון התשע"ח |עודכן
(צילום: shutterstock)
שניים מהעיתונים החשובים בעולם הקדישו לאותו נושא כתבות ענק בימים האחרונים. כך הכריזה הכותרת ב"וול סטריט ג'ורנל", העיתון הנפוץ ביותר בארצות הברית: "הסמרטפונים חטפו את מוחנו". הכתבה סקרה את המחקרים האחרונים, למרות שאת התוצאות כמעט כל אחד מרגיש על בשרו, כלומר על סלולרו: השכל שלנו נפגע, החרדה והדיכאון מתגברים, רמת הקשב יורדת. החוקרים מכנים זאת "בריחת מוחות". לא גיאוגרפית, אלא גלובלית: המוח שלנו פשוט משתנה, ולרעה.
זה לא קורה רק כשאנחנו גולשים, אלא גם כשאנחנו לא מול המסך. המחשבות נודדות אליו תמידית, גם אם בסוף החלטנו לא לשתף או להעלות או לפרסם, עצם ההסתכלות שלנו על המציאות מתכתבת כל הזמן עם הרשתות. הטלפון הוא "גירוי סופר נורמלי", מגדיר זאת אחד החוקרים, כי הוא משלב תיבת דואר, עיתון, טלוויזיה, רדיו, אלבום תמונות, ספרייה ציבורית ומסיבה תוססת עם כל מכריכם – כולם בתוך חפץ קורן וקטן אחד.
במחקר מרתק במיוחד נבחרו 142 נבדקים שחולקו לזוגות, והתבקשו לשוחח בפרטיות במשך עשר דקות. למחצית מהם נלקח המכשיר הסלולרי. אחר כך קיבלו הנבדקים מבחני חיבה, אמון ואמפתיה.
"עצם הנוכחות של הטלפון הנייד בחדר", כתבו החוקרים, "מנעה התפתחות של יחסי קרבה ואמון והקטינה את רמת האמפתיה וההבנה".
מה זה אומר על היכולת לבנות חברות וזוגיות בימינו? מה הסיכוי של דייט להצליח? מה זה אומר על היכולת לשתף ברגשות?
ממש במקביל עיתון ה"גרדיאן" הבריטי פרסם כתבה עם כותרת כמעט זהה: "המוח שלנו עלול להיחטף". ומי אומר זאת? המתכנתים הבכירים ביותר בעמק הסיליקון, שמתראיינים נגד ההתמכרות שלנו לגאדג'טים ולאפליקציות. "יצרנו מפלצת", הם מודים, ואחרי שפיתחו את הפונקציות האלה – הם יוצאים בפתיחות נגד הנזק האדיר שהטכנולוגיה הזו גורמת.
ה"חזרה בתשובה" הפומבית הזו כוללת גם את ג'סטין רוזנסטיין, שמכונה "האיש שפיתח את הלייק". היום אין לו פייסבוק בסלולרי, והוא לא רוצה לגעת בכפתור הלייק. "הכוונה שלי הייתה טובה וחיובית", הוא מספר, "אבל התוצאה שלילית והרסנית, וממכרת כמו הרואין".
מה עושים? מחכים לכתבה הבאה ולמחקר המזעזע הבא? מצקצקים ואומרים לעצמנו שבאמת צריך לשים את הסלולרי בצד מדי פעם, רק כדי להרגיע קצת את המצפון, בלי לשים לב שעשר שניות אחר כך נבדוק מה חדש בווטסאפ?
הנה פתרון מעשי וזמין. בלי לתאם מראש עם שני העיתונים האלה, הכריז הרב ד"ר וורן גולדשטיין על השבת הבאה כ"שבת בינלאומית". גולדשטיין הוא הרב הראשי של דרום אפריקה, שמנסה לאחד את העם היהודי סביב המתנה הנפלאה והעתיקה, שלאור התפתחות הטכנולוגיה הופכת להיות הכי עדכנית וחדשנית.
נשיא המדינה, ראשי ערים, אמנים, סטודנטים ועוד אינספור אנשים וארגונים חברו ליוזמה, שמטרתה לנסות להחזיר את היום השבועי הזה לגדולתו, בכל המגזרים. יום רגוע בלי מסכים נשמע כמו משהו שכל רופא היה רושם כרגע לאנושות כמרשם דחוף.
אז זהו, שכבר קיבלנו את המרשם לתרופה הזו לפני שנים. הגיע הזמן ליטול אותה.
הטור מתפרסם בידיעות אחרונות
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>