חינוך ילדים
איך נוכל להציב גבולות לילדינו?
אם הגבולות מעניקים ביטחון לילד, למה קשה כל כך להציב לו אותם?
- שרה לנגזם
- פורסם ד' חשון התשע"ח |עודכן
(צילום: shutterstock)
אחרי סוכות הגיע.
קשה היציאה מתקופת החגים המרוממת אל השגרה, ולמרות זאת יש בשגרה הרבה ברכה. אנחנו יודעות מה הולך לקרות בעוד שעה, בערב, ביום למחרת, בעוד שבוע (בסייעתא דשמיא, כמובן). זה נותן לנו עוגן וסדר בחיים, ומאפשר לנו להירגע אחרי ימי ההתעלות העמוסים של חודש תשרי.
גם לילדים שלנו זה מבורך.
מה עוד נותן לילדים שלנו עוגן ורוגע בחיים? גבולות.
גבולות ברורים מעניקים בטחון לילד. הילד מרגיש מוגן במקום בו יש גבולות.
אז אם גבולות מעניקים בטחון לילד, למה הוא מתנגד להם? למה כל כך קשה להציב לו גבולות? למה זה גורם לחיכוכים רבים כל כך?
יכולות להיות לכך הרבה סיבות. נבדוק כמה.
1. גבולות בבית הם כמו גבולות מסביב למדינה. הם צריכים בדיקה תמידית, בדיקה שלא נוצרו פרצות דרכן אפשר לברוח החוצה, או חלילה לפרוץ אלינו. גם הילד בודק אותנו. האם אנחנו באמת רציניים במה שאנחנו מחליטים? האם אנחנו יציבים וחזקים כמו הגבולות מסביב למדינתנו?
2. הצבת גבולות בבית גורמת להרבה מתח? ואולי יש ילד אחד שאתו, בעיקר, יש בעיות? כשבאים להציב גבולות בבית, חשוב לבדוק האם הגבול מתאים לכל דיירי הבית. אולי הוא מתאים לחלק מהילדים ולא לכולם. גבול קשוח מדי או לא מותאם לצרכי הילד יגרום למתח, התמרמרות ועוד כל מיני מרעין בישין.
3. החלטתן להציב גבולות חדשים? מעכשיו הולכים לישון בשעה 8 בערב? מעכשיו מחזירים את המשחק ששיחקו אתו לפני שמוציאים אחר? אין בעיה. בהתחלה היינה סבלניות, והזכרנה לילדים את החוק החדש. עובר זמן עד שהרגל חדש הופך להיות טבע. ועד אז, נעזור לילדים להטמיע את החוק החדש.
שרה לנגזם היא מנחת קבוצות ויועצת מוסמכת בשיטת מח אחד. saralangzam@gmail.com
קחו חלק בבניית מקווה טהרה לנשים יהודיות במדינת אויב וקבלו חנוכיה יוקרתית שתאיר את ביתכם!