היסטוריה וארכיאולוגיה
פרק מיוחד מתוך הספר ארכיאולוגיה ג’: המאבק בפולחן האלילי
כיצד הפך בית הפולחן האלילי לבית כסא? פרק מיוחד ובלעדי מספרו החדש של הרב זמיר כהן, "ארכיאולוגיה תנ"כית ג'", שיוצא לאור בימים אלה
- הרב זמיר כהן
- פורסם ט' כסלו התשע"ח |עודכן
מזבח אלילי שקרנותיו נקטמו
במקרא מסופר כי בתקופה הסוערת של חלק מימי בית המקדש הראשון שרר בלבול רב בעם ישראל, כאשר במקביל לעבודת ה' בבית המקדש היו רבים שעבדו עבודה זרה. גם המלכים שעלו לשלטון היו בחלקם נאמנים לה' ולתורת ישראל, ובחלקם עובדי עבודה זרה. ומקצת המלכים, היו הם עצמם גם מאמינים בה', וגם עובדי עבודה זרה. והיו גם מלכים שעבדו עבודה זרה מתוך תאווה (בתלמוד מובא שבאותם הימים היה יצר מיוחד שבער בלבבות בני האדם, וגרם להם תאווה עזה לעבוד עבודה זרה, עד שחכמי ישראל ביטלוהו בימי עזרא ונחמיה באמצעות פעולה מיוחדת שנקטו).
ואכן, תנודות עזות התחוללו באותם ימים בעם ישראל בין עבודת ה' בבית המקדש שבירושלים לבין הפולחן האלילי שרווח באותם הימים. ובמקביל לאלה, היו שעבדו את ה' באמצעות הקרבת קרבנות על במות שבנו בעירם, על אף שבית המקדש כבר עמד על תילו בירושלים והבמות נאסרו.
כמעט כל אחד ממלכי ישראל הצדיקים נלחם עם עלייתו למלוכה בפולחן האלילי שפשט בקרב העם, אך משום היצר החזק להעריץ את פסלי העץ והאבן ולעובדם, לא היה מי שהצליח לבער את הנגע לחלוטין, בפרט שבין מלך צדיק אחד למשנהו היו מלכים שעודדו את העבודה הזרה.
משום כך היו מלכים שנקטו בשיטות מקוריות וייחודיות לבזות ולהשפיל בעיני העם את הפסלים ואת בתי פולחנם, כגון השיטה שנקט המלך יהוא, להפוך את בית הפולחן האלילי לבית כסא, כדי לבזות את העבודה הזרה ולסלק מלבבות ישראל את ההערצה לאלילים ולמקומות פולחנם, ככתוב: "וַיָּבֹא יֵהוּא וִיהוֹנָדָב בֶּן רֵכָב בֵּית הַבָּעַל... וַיִּתְּצוּ אֵת מַצְּבַת הַבָּעַל, וַיִּתְּצוּ אֶת בֵּית הַבַּעַל וַיְשִׂמֻהוּ למחראות (לְמוֹצָאוֹת) עַד הַיּוֹם". וכמו שפירש רש"י שם: "למחראות – לשון בית הכסא".
אולם הלוחם הגדול מכולם בעבודת אלילים היה חזקיהו מלך יהודה, שמלך בתקופה מאוחרת על ירושלים וערים נוספות, ביניהן לכיש – אשר היתה העיר השנייה בחשיבותה לאחר ירושלים, והפולחן האלילי היה רווח בה. על חזקיהו המלך נאמר במקרא: "הוּא הֵסִיר אֶת הַבָּמוֹת".
ועתה לממצאים הארכיאולוגיים.
שער העיר העתיקה לכיש
בית פולחן אלילי או בית כסא?
בחפירות שנערכו בשנת 2015 על ידי רשות העתיקות בתל לכיש נחשף מתחם שער העיר במלואו, כאשר בין הממצאים העולים מבטן האדמה התגלו פריטים מעוררי השתאות, שרק קריאת הכתוב בתנ"ך שופכת אור על סיבת הימצאותם זה בסמוך לזה.
הממצא המרשים מכל היה מה שמכונה בפי החוקרים: "מקדש שער", כלומר בית פולחן אלילי ששכן באחד מחדרי שער העיר, ושימש את העוברים והשבים להקרבת קרבנות.
אולם מה שהתגלה שם הפתיע את החופרים.
עם תחילתה של חשיפת החדר, הבינו החופרים כי בוניו ייעדו לו שימוש שהיה נכבד בעיניהם, משום שבשונה משאר החדרים – קירותיו של חדר זה טויחו בטיח לבן. אך כשגילו את אשר הכיל החדר, התברר כי היה זה בית פולחן אלילי שהוסב לבית כסא על ידי אחד ממלכי ישראל הנאמנים לה' ולתורתו. להשערת החוקרים, לפי הממצאים במקום, היה זה חזקיהו המלך!
"אל מקדש השער עלו באמצעות גרם מדרגות אל חדר גדול, בו היה ספסל אשר שימש להנחת מנחות. בפינת החדר נחשף פתח המוביל אל החדר, ששימש כ"קודש הקודשים". בחדר זה מצאנו שני מזבחות ארבע קרניים (צורת מבנה מזבח ידוע מאותה תקופה, ששימש תמיד לעבודת אלילים) ועשרות ממצאי כלי חרס – נרות, קערות וכנים.
מעניין ביותר, שקרנות המזבח נקטמו באופן מכוון! זוהי, כנראה, עדות לרפורמה הדתית המיוחסת למלך חזקיהו, כמופיע במקרא: "הוּא הֵסִיר אֶת הַבָּמוֹת, וְשִׁבַּר אֶת הַמַּצֵּבֹת, וְכָרַת אֶת הָאֲשֵׁרָה".
זאת ועוד. על מנת להעצים את ביטול הפולחן במקדש השער, בנוסף לקטימת קרנות המזבח, הוצב ב"קודש הקודשים" האלילי שלו בית כיסא, כדי לטמא את המקום סופית. בפינת החדר נמצאה אבן שעוצבה ככיסא ובמרכזו חור. אבנים מטיפוס זה מזוהות במחקר הארכיאולוגי כשירותים.
האסלה שנמצאה במקדש האלילי בלכיש
עדות לביטול מקומות פולחן על ידי הצבת שירותים מוכרת במקרא בהשמדת פולחן הבעל בשומרון על ידי יהוא [וכפי שראינו לעיל: "וַיִּתְּצוּ אֶת בֵּית הַבַּעַל וַיְשִׂמֻהוּ למחראות (לְמוֹצָאוֹת) עַד הַיּוֹם"], אך זו הפעם הראשונה שנמצא ממצא ארכיאולוגי המאשש תופעה זו.
מבדיקות מעבדה שערכנו במקום בו הוצב בית הכסא עולה, כי לא נעשה בו שימוש. מכאן ניתן להסיק שבית הכסא הוצב במקום באופן סמלי. לאחר הצבתו נאטם חדר "קודש הקודשים" עד לחורבן המקום".
לרכישת הספר "ארכיאולוגיה תנ"כית ג"' בהידברות שופס, לחצו כאן.
לרכישת סט הטרילוגיה ארכיאולוגיה תנ"כית בהידברות שופס, לחצו כאן.
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>