חדשות בעולם
כיצד "נמחקו" כמחצית מיהודי קנדה מרשומות מפקד האוכלוסין?
טעות בשאלון המפקד, שלא אפשרה לבחור את המוצא היהודי של התושבים, גרמה ל"מחיקת" יותר ממחציתם. לפי מפקד האוכלוסין, מספרם עומד כעת על 143 אלף, במקום כ-370 אלף
- יצחק איתן
- פורסם א' שבט התשע"ח |עודכן
יהודים בקנדה (צילום אילוסטרציה: shutterstock)
כיצד נמחקו כמחצית מיהודי קנדה מהרשימות של מפקד האוכלוסין בקנדה? זו גם השאלה שתושבי המדינה שואלים במהלך השבועות האחרונים. מתברר כי בהשוואה לנתוני 2011, אז מספר היהודים בקנדה עמד על כ-300 אלף, לאחר פרסומי המפקד לשנת 2016 ירד מספרם במחצית ועומד כעת על 143 אלף בלבד. הדברים הללו תמוהים לנוכח העובדה שלא נרשמה תופעה חריגה של נדידת יהודי קנדה ממקום מושבם. ההערכה היא שמספרם אף רגל וכיום חיים כ-370 אלף יהודים במדינה, קצת יותר מאחוז מתושבי קנדה.
ובכן, מתברר כי הטעות נפלה בשל רישום שגוי. סעיף מסוים בשאלון מפקד האוכלוסין של קנדה עסק בשאלת הזהות של התושבים, ונראה כי הוא זה שגרם לבלבול. בשאלון עצמו נדרשו התושבים להשיב מהו המוצא האתני של הדורות הקודמים. בשאלון ניתנו כ-30 דוגמאות של מוצא אתני או תרבותי, אולם המוצא יהודי לא נכלל ברשימות הללו. בהיעדר תשובה מתאימה, מתברר כי חלק מהנשאלים העדיפו לענות על תשובה אחרת, או לא לענות עליה כלל, מה "שמחק" חלק נכבד מהם מהרשומות וכעת מספרם עומד על פחות ממחצית.
בקנדה חיים לפחות 50 אלף ישראלים, מרביתם בעיר טורונטו וסביבותיה. הגירה לקנדה של ישראלים התגברה החל משנות השבעים, בעקבות שינוי חוקי ההגירה שאפשרו למשפחות צעירות ומשכילות, לקבל ויזת הגירה למדינה. כיום מהגרים לקנדה בין 2,000 ל-3,000 ישראלים בשנה. בקנדה ישנם ריכוזים גדולים של יהודים חרדים. במונטריאול מתגוררות אלפי משפחות בשתי שכונות עיקריות, רובם משתייכות לזרם הליטאי-מודרני. לחלק מהקהילות ישנם גופי כשרות ומערכות שחיטה נפרדות.
קחו חלק בבניית מקווה טהרה לנשים יהודיות במדינת אויב וקבלו חנוכיה יוקרתית שתאיר את ביתכם!