דיכאון וחרדות
זה לא צחוק: איזו עיר מובילה במספר התושבים הסובלים מדיכאון?
נתונים מדאיגים: על פי מידע שמסרו קופות החולים ובתיה"ח בארץ נמצאה עלייה של כ-50% בעולם בסובלים מדיכאון וחרדה, מתוכם 4.6% סובלים בישראל. ומה העיר המובילה בצריכת נוגדי דיכאון?
- מוריה חן
- פורסם ה' שבט התשע"ח |עודכן
(צילום: shutterstock)
תופעה: בהתאם לדיווח קופות החולים ובתיה"ח בארץ, יותר ישראלים נוטלים כדורים למניעת חרדה ודיכאון מאשר בימים עברו. ישנה עלייה בעשרות אחוזים בקבלת מרשמים לתרופות אלו אצל מטופלים, כאשר בין השנים 2013-2016 חל זינוק בשימוש בתרופות נוגדי דיכאון ב-13%. כל תושב עשירי בת"א צורך את הכדורים.
בהתאם לנתוני ארגון הבריאות העולמי, בשנים 1990-2015 עלו מספר הסובלים מדיכאון בכ-50% בעולם כולו, לעומת זאת, בישראל היו כ-342 אלף איש בשנת 2015 הסובלים מדיכאון. כלומר, מדובר בכ-4.6% מהאוכלוסיה. ועוד, כ-207 אלף איש סובלים מחרדה, כלומר 2.8% מכלל האוכלוסיה.
"אם פעם היה צורך במרשם מפסיכיאטר כדי לקבל תרופה כזאת, היום מי שבעיקר כותב מרשמים כאלו הם לא הפסיכיאטרים, אלא רופאי המשפחה", מסביר הפסיכיאטר, ד"ר אילן טל, "הם רואים בטיפול הזה משהו נורמטיבי וקונבנציונלי".
לדבריו של ד"ר טל: "אנשים שטסים יותר לחו"ל או חיים ברווחה כלכלית גדולה יותר, הם לא בהכרח מאושרים יותר. האושר קשור למשמעות בחיים, לא לממון. עוד כסף יכול לאפשר לנו עוד חוויות שיגרמו לנו לשמחה, אבל לא לאושר. אנחנו חברה יותר מרוגשת אבל פחות מאושרת. כאשר הריגוש שלנו חסר משמעות — האושר פשוט לא גדל. רוב המחקרים מראים שדברים מאוד מהנים יכולים להסב כמות פחותה של אושר, ויש דברים שהם פחות מהנים אבל מסבים אושר רב, כמו ילדים או קריירה".
עו"ד אור סדן, היועץ המשפטי של התנועה לחופש המידע, מסר: "הקופות נענו לבקשות חופש מידע והנתונים מעידים על שימוש הולך וגובר בתרופות נגד חרדה בקרב הציבור בישראל. קופות החולים מחזיקות במידע רב על כלל האוכלוסייה בישראל, מידע שחייב להיות זמין לרשות הציבור. מידע כזה הוא ראי למצב הבריאותי שלנו, והוא מהווה גם בסיס איתן לשיח ציבורי ולמחקרים בתחומים שונים. אנו מעריכים את שיתוף הפעולה של הממונים על יישום חוק חופש המידע בקופות החולים, באיסוף ובמסירת המידע".
לצפייה בהרצאה מאת הרב זמיר כהן: "עצבות ודיכאון - איך יוצאים מזה?"
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>