היסטוריה וארכיאולוגיה
1,800 שנה: רצפת פסיפס נדירה נתגלתה בקיסריה
רצפת פסיפס נדירה ומרהיבה ביופיה מהתקופה הרומית, נתגלתה במהלך חפירה ארכיאולוגית בגן לאומי קיסריה
- מוריה חן
- פורסם כ"ג שבט התשע"ח |עודכן
(צילומים: רשות העתיקות)
בימים אלו נתגלה בגן הלאומי בקיסריה פסיפס רומי נדיר ויפיפה מהתקופה הרומית (2-3 לספירה) שעליו כיתוב ביוונית עתיקה. הממצא נחשף במהלך עבודות שמבצעות רשות העתיקות והחברה לפיתוח קיסריה ברחבי הגן הלאומי, בשיתוף רשות הטבע והגנים.
מדובר בחפירות המבוצעות בתהליך שחזור גשר הכניסה המרשים לקיסריה בתקופה הביזנטית – זהו חלק מתוך פרויקט הטיילת שמקימה החברה לפיתוח קיסריה, שתוביל מג'סר א-זרקא אל הגן הלאומי.
בחפירה נתגלה חלק ממבנה מפואר וגדול שעמד במקום לפני כ-1,500 שנה, בתקופה הביזאנטית. להערכת החוקרים, המבנה היווה חלק מרחבה ציבורית גדולה ששימשה לצורך פנאי ועסקים. למרבה הפלא, מתחת למבנה המפואר, נחשפה רצפת פסיפס מרהיבה ביופיה, שהשתייכה למבנה קדום אף יותר, כבן 1800 שנה.
"מדובר בפסיפס צבעוני בגודל של יותר מ-5X3.5 מ"ר, נדיר באיכותו, שעליו שלוש דמויות, דגמים גיאומטריים צבעוניים, וכתובת ארוכה ביוונית שניזוקו בעת שנבנה המבנה הביזנטי מעליו, אמרו ד"ר פטר גנדלמן וד"ר עוזי עד, מנהלי החפירות מטעם רשות העתיקות, "הדמויות בפסיפס -כנראה גברים, לבושות טוגה (מן בגד מאריג צמר שלבשו הרומאים), ונראה כי השתייכו למעמד חברתי גבוה: דמות מרכזית בתנוחה חזיתית, ושתי דמויות פונות אליה משני צדיה. במי מדובר? תלוי בשימוש המבנה, שטרם הוברר. אם הפסיפס היה חלק מבית אמידים, יתכן שמתוארים בו בעלי הבית. אם המבנה היה ציבורי- הדמויות עשויות לתאר את תורמי הפסיפס, או בעלי תפקיד במועצת העיר".
ג'ק נגר, ראש ענף שימור אמנותי ברשות העתיקות, מסביר: "הפסיפס הנדיר נעשה ברמת אמנותית גבוהה מאוד, מהסוג שניתן למצוא במקומות כמו אנטיוכיה שבטורקיה. תיאור הדמויות נבנה מאבנים קטנות בצפיפות גבוהה - כ-12,000 אבנים למ"ר. מנהל השימור של רשות העתיקות עובד בימים אלה בשטח על מנת לודא שחלקי הפסיפס שנחשפו ישתמרו כפי שהם ולא יתפרקו עם הזמן, ואזור הגשר מתוכנן מחדש על מנת שניתן יהיה להנגיש את הפסיפס לקהל הרחב".
שאול גולדשטיין, מנהל רשות הטבע והגנים, הסביר את חשיבות התגלית: "גילוי הפסיפס מהתקופה הרומית, מציג שוב את קיסריה כפסיפס של תרבויות ועיר רבת פנים. פריחת קיסריה עולה בקנה אחד עם שקיעת ירושלים ובית המקדש שנחרבו בשנת 70 לספירה, על-ידי אותם רומאים ששאפו להנחיל את תרבותם למזרח. כיום מבקרים בגן לאומי קיסריה מאות אלפי מבקרים מדי שנה, שבזכותם קיסריה נחשבת לאחד מהאתרים המובילים ביותר בארץ. הסיור בעיר מציג לתפארת את 'חלומו של הורדוס' ואת הרעיון המרכזי בבסיס המחשבה המערבית, כמו גם בפסיפס ה'חדש' שנתגלה, בה נתפש האינדיבידואל כפאר היצירה של הטבע".
החליפו עכשיו את אפליקציית טיקטוק בהידברות Shorts וצפו בתוכן איכותי ומחזק.
לחצו כאן להורדה >>