הריון ולידה
התמודדות מעשית: 2 מסלולים שיהפכו את הלידה לחוויה עוצמתית וחיובית
כאשר האשה מגיעה לשלב שבו היא כבר אינה מסוגלת לחשוב על כלום ומרגישה שאף אחד כבר לא יכול לעזור לה, לא התומכת ולא המיילדת ולא כל השיטות שלמדה להרגעה, רק הקב"ה לבד – היא מגיעה להרגשה הנקראת "אין עוד מלבדו", וזה הוא המפתח לישועות גדולות מהירות וקלות. המפתח לישועות גדולות מהירות וקלות, חלק 11 בסדרה
- מפתח החיים
- פורסם ח' תמוז התשע"ח |עודכן
(צילום: shutterstock)
שיטות רבות הוצעו להתמודדות עם צירי הלידה על ידי הסחת הדעת מהכאב והתמקדות בדברים אחרים, כגון, סוגי נשימה שונים, דמיון מודרך, מוזיקה ועוד.
שליטה זו על ריכוז המחשבות אכן בכוחה לסייע לאשה, אך יש בתוכנו כוחות נפשיים שיכולים להביא ליותר מכך. יש באפשרותה של האשה המכירה בטוב ה' ובאהבתו לברואיו, לפתח ולהעלות שיטות אלו ובכך להגביר את יעילותן ולהפוך את הלידה – עם הצירים – לחוויה רוחנית מרוממת.
כדי ליישם באופן מעשי את כל הנאמר בפרקים הקודמים של סדרה זו, מוצעים כאן רעיונות לפיתוח הרגשות המתאימים בשעת הלידה. אולם כמובן כל אשה שונה בעניינים אלו וכל אחת צריכה לתכנן לעצמה את התוכנית המתאימה לה. הדברים הבאים מובאים רק בתור דוגמאות כדי להראות כיוון לתכנון הרגשות בשעת הצירים.
נראה שכדאי ליולדת לקבוע מראש איך היא מתכננת לעבור את הצירים, ואף לרשום לעצמה את התוכנית שלה (וכמובן אפשר לשנות לפי התחושה בשעת מעשה). כגון לבחור בפסוקים מסוימים שמעוררים בה את הרגשות הרצויים, שברצונה לשנן אותם ולהתרכז עליהם בשעת מעשה. להלן כמה רעיונות בענין זה.
יש לשים לב שלפעמים מובאים כאן שני מסלולים הפוכים. כגון בשעת הציר להשתמש בו להתפלל בצורה חזקה ביותר ועמוקה, או להשתדל להתרומם מעל הכאב ולהרגיש אהבה. שני הכיוונים מצוינים, ועל כל אחת לבחור במסלול המתאים לה. (ואף יש אפשרות להחליף ביניהם, כגון להתחיל בדרך מסוימת ובהמשך כשמתגברים הצירים לעבור לדרך אחרת):
1. בין הצירים:
יש להשתדל להגיע לרוגע ובטחון בה' הנובעים מתחושת קרבת ה'. להרגיש שה' הוא טוב, אוהב אותי ודואג לי, ומתוך הכרה זו לקבל באהבה וברוגע כל מצב בחיים שהוא שולח לי. ניתן להגיע לכך על ידי קריאת פרקי תהלים המדברים על בטחון בה':
דוגמאות לפרקי תהלים המסייעים לתחושת ביטחון בה':
1. מזמור כ"ג, "מִזְמוֹר לְדָוִד ה' רֹעִי לֹא אֶחְסָר" (נשים מדווחות מניסיונן שפרק זה מרגיע במיוחד).
2. מזמור צ"א, "יֹשֵׁב בְּסֵתֶר עֶלְיוֹן כו'".
3. במיוחד מזמור כ', "לַמְנַצֵּחַ מִזְמוֹר לְדָוִד יַעַנְךָ ה' בְּיוֹם צָרָה" נקרא בפי חז"ל "שיר המעוברת" (שמדבר על חבלי הלידה ועל תהליך הגאולה שמקביל להם).
עם זה יש להתפלל שהכל יעבור בקלות ובשלום.
דוגמאות לפרקי תהלים המסייעים להתחנן ללידה בשלום:
1. מזמור כ', "לַמְנַצֵּחַ מִזְמוֹר לְדָוִד יַעַנְךָ ה' בְּיוֹם צָרָה" כמובא לעיל.
2. מזמור קכ"א, "שִׁיר לַמַּעֲלוֹת אֶשָּׂא עֵינַי אֶל הֶהָרִים מֵאַיִן יָבֹא עֶזְרִי".
3. מזמור ק"ל, "שִׁיר הַמַּעֲלוֹת מִמַּעֲמַקִּים קְרָאתִיךָ ה'".
4. מזמור ג', "ה' מָה רַבּוּ צָרָי רַבִּים קָמִים עָלָי".
2. בתחילת הציר:
כניעה וקבלת העובדה שחטא הוא השורש של כל צרה (אפילו רק החטא של אדם הראשון וחוה, שעדיין שורשיו מקננים בנו). להתפלל שה' יעזור שנתקן כל מה שאנו צריכים לתקן, ושהצירים יהיו כקרבן לכפר על כל מה שצריך כפרה. (יש להיזהר במחשבה זו שהיא לא תביא לדיכאון ח"ו אלא לחיזוק – לאחוז בכיוון הטוב ולהתרחק מהרע).
דוגמאות לפסוקים ותפלות:
1. "רְאֵה עָנְיִי וַעֲמָלִי וְשָׂא לְכָל חַטָאתִי" (תהלים כ"ה, י"ח)
2. "ה' אַל בְּאַפְּךָ תוֹכִיחֵנִי כו'" (תהלים פרק ו').
3. "שִׁיר הַמַּעֲלוֹת מִמַּעֲמַקִּים קְרָאתִיךָ ה'" (תהלים פרק ק"ל).
וכן להתפלל שהכל יעבור בקלות ובשלום. דוגמה להתמקדות: "אָנָא ה' הוֹשִׂיעָה נָא, אָנָא ה' הִצְלִיחָה נָא" (תהלים קי"ח, כ"ה). [גם מילים אלו אפשר לצרף למנגינות מתאימות כמו כאשר שרים אותם בהלל... ]
3. בהמשך הציר (וכשמגיע לשיאו):
כאמור לעיל, יש שני מסלולים שונים בזה.
מסלול א': לעורר רגשות של אהבת ה', טובו וקרבתו: יש מסלול אחד להשתדל לעורר כמה שיותר רגשות נעימים וחזקים של אהבת השם יתברך, של נועם טובו יתברך וקרבתו. להשתדל להתרומם מעל הציר – למלא את "המסך" של הלב רק בנעימות עוצמתית של קרבת ה' ואהבת ה'. [רצוי בימים כתיקונם לפתח רגשות אלו, ואז הם יהיו זמינים לעת מצוא].
דוגמאות לפסוקים:
1. "כְּאַיָּל תַּעֲרֹג עַל אֲפִיקֵי מָיִם כֵּן נַפְשִׁי תַעֲרֹג אֵלֶיךָ אֱלֹקִים. צָמְאָה נַפְשִׁי לֵאלֹקִים לְאֵל חָי מָתַי אָבוֹא וְאֵרָאֶה פְּנֵי אֱלֹקִים" (תהילים מ"ב).
2. פיוט: "יְדִיד נֶפֶשׂ אָב הָרַחֲמָן ....".
3. "שִׁוִּיתִי ה' לְנֶגְדִּי תָמִיד כִּי מִימִינִי בַּל אֶמּוֹט. לָכֵן שָׂמַח לִבִּי וַיָּגֵל כְּבוֹדִי אַף בְּשָׂרִי יִשְׁכֹּן לָבֶטַח" (תהילים ט"ז).
4. "אַתָּה הָרְאֵתָ לָדַעַת כִּי ה' הוּא הָאֱלֹקִים אֵין עוֹד מִלְּבַדּוֹ"(דברים ד' -לה).
5. "וַאֲנִי קִרְבַת אֱלֹקִים לִי טוֹב" (תהילים ע"ג - כ"ח).
6. "וַאֲנִי תָמִיד עִמָּךְ, אָחַזְתָּ בְּיַד יְמִינִי" (תהלים ע"ג - כ"ג).
7. "אֲנִי לְדוֹדִי וְדוֹדִי לִי" (שיר השירים ו' – ג').
עצות מניסיון הנשים:
1. לדמות את כאב הציר לחיבוק אהוב, כשתחושת הלפיתה המתעצמת מבטאת את אהבת ה' המתחזקת יותר ויותר.
2. היעזרות בתמונה – לחשוב על ציור מתאים המבטא תחושה זו כמו נקודת אור המבטאת את אהבת ה' הגדולה ומתעצמת עד שממלאת את הלב יותר ויותר עם התעצמות הציר.
אפשר לנסות לְשַׁלֵּב בציור כזה, את אותיות י-ה-ו-ה, שהם אותיות שסגולתם לחדור עמוק בפנימיותו של האדם ולמלא את כל הלב מהם באופן בלעדי. וכן לקשר לארבע אותיות אלו את ארבעת הסוגים של אהבת ה' "אהבת התועלת" (ה' עוזר לי בכל מה שאני צריכה בחיים) – "אהבת הנעימות" (ה' המציא בשבילי את כל מה שנעים לי בחיים) – "אהבת הטוב" (ה' הוא טוב, כביכול מעין אדם נלבב ביותר המחייך אלי חיוך של נדיבות וחסד) – "אהבת ההתאחדות" (אהבה כמים הפנים לפנים, ה' מזדהה איתי ואני איתו, ה' אוהב אותי ואני אוהבת אותו) שהם קשורים לאותיות אלו כמבואר בפירוש הגר"א לשיר השירים (ה' – ב') ולת"ז (ק"ז ע"ב, ועוד).
כדי שעצה זו תועיל בצורה מושלמת, נצרך להפוך אותיות אלו לישות המעוררת רגשות נעימים על ידי שמתרגלים לְקַשֵּׁר תמיד את כל מה שנעים וטוב בחיים לאותיות אלו. אז יהיה קל ונעים להתרכז בהן, שכן הן תעוררנה באופן טבעי את נעימות טובו יתברך שקישר להן ושהן מבטאות, ולא תעוררנה רק רתיעה ותחושה מאַימת.
מסלול ב': תחינה וזעקה לעזרתו בקשיי הלידה ובחיי התינוק: כאמור, יש גם מסלול שני, להתחנן ולזעוק לה' בצורה חזקה ביותר על עזרתו יתברך בקשיי הלידה ועל הצלחתו הרוחנית של התינוק, ולהתפלל בצורה המרוממת ביותר שמסוגלת (כגון "לשתף שם שמים בצערה")
ובפרט לקראת סוף הלידה כשהצירים נהיים צפופים וחזקים, הרי זה כמו שכתוב לגבי "חבלי משיח" שככל שהגאולה תתקרב יתחזקו הקשיים כדי שכלל ישראל יפסיקו לשים בטחונם בדברים אחרים ויפנו אל ה' באופן בלעדי ויתפללו אליו בכל לבם ובכל נפשם, ובזה יזכו לגאולה. כך גם בלידה, האשה מגיעה לשלב שבו היא כבר אינה מסוגלת לחשוב על כלום ומרגישה שאף אחד כבר לא יכול לעזור לה, לא התומכת ולא המיילדת ולא כל השיטות שלמדה להרגעה, רק הקב"ה לבד - "אין על מי להישען אלא על אבינו שבשמים". הרגשה זו של "אין עוד מלבדו" היא המפתח לישועות גדולות מהירות וקלות.
כפי שמובא בשם הרב פינקוס, יתכן שבזה עדיף לא להיצמד למילים קבועות מראש, אלא להתפלל לפי פתיחות ורגשות הלב בשעת מעשה.
4. אחרי הציר, או כשמתחילים לחוש הקלה בעצמתו:
הודיה על כך שעבר בשלום.
דוגמאות לפסוקים:
1. "הוֹדוּ לַה' כִּי טוֹב, כִּי לְעוֹלָם חַסְדּוֹ" (תהלים קי"ח, א').
2. "יוֹדוּ לַה' חַסְדּוֹ וְנִפְלְאוֹתָיו לִבְנֵי אָדָם" (תהלים ק"ז,ח').
3. "חַסְדֵּי ה' כִּי לֹא תָמְנוּ כִּי לֹא כָלוּ רַחֲמָיו" (איכה ג', כ"ב).
4. "טוֹב לְהוֹדוֹת לַה' וּלְזַמֵּר לְשִׂמְךָ עֶלְיוֹן" (תהלים צ"ב, ב').
עצות מניסיון הנשים:
1. על כל אשה להתאים את דרך העבודה לתכונותיה כדי לחזק ולהמחיש את משמעותם הרגשית של הפסוקים או לשמש במקומם. כגון:
העזרות בנגינה - לחשוב על נגינה אהובה המתאימה לפסוקים, או להתאימם למנגינת רקע רוגעת שמושמעת במקום, כגון: "צמאה נפשי לאלוקים", "אין עוד מלבדו".
העזרות בתמונה - לדוגמה: בטחון בה' – שמים בהירים וכחולים, אהבת ה' – פרחים, נוף מרהיב, שקיעת החמה וכו' (כיד הדמיון)
משפט בשפה יומיומית "לדבר עם ה'" (בסגנון של הפסוקים) – לדוגמה: "ה' תעזור לי", "ה' קשה לי", "ה' תודה על ..."
חשוב לזכור שאין לצפות למאה אחוז הצלחה במשימה זו, ואפילו לא לאחוז מסוים. כל לידה שונה, ובכל לידה יש מפריעים שונים, ולכן אי אפשר להשוות בין לידות ובוודאי לא בין נשים שונות. כל הצלחה בענין זה - באיזו צורה שהיא - היא זכות גדולה. גם על משימה זו נאמר "אנו עמלים ומקבלים שכר" שלפי העמל וההשתדלות נמדדת הנחת רוח הנגרמת בשמים, ולא לפי ההצלחה שהיא מתנה המגיעה מלמעלה. אשרי חלקה של המשתדלת להשתמש בהזדמנות של הלידה לעלייה רוחנית ולהתקרבות לה'.
יעזור ה' שנזכה לגדול בהכרתנו בטוב ה' עד שלא תהיה לנו שום נטיה לסטיה מרצונו יתברך, ובזה יתוקן החטא הכאוב הראשון שגרם לכל מגבלות העולם וקשיי החיים. בכך נזכה שהשם יתברך יגלה לנו – לעין כל, בלי שום הסתרים –את אהבתו המופלאה ואת החסד המרהיב שעומד מאחורי כל מה שיש בעולם "והפכתי אבלם לששון ונחמתים ושמחתים מיגונם... ששון ושמחה ישיגו ונסו יגון ואנחה".
סדרת "מפתח החיים" בשלמותה מובאת באתר הידברות באדיבות המחבר. לפניכם הלינקים לכתבות הקודמות:
חלק 1 בסדרה: כיצד ניתן להקל את קשיי הלידה? 10 עובדות שלא כדאי להחמיץ
חלק 2 בסדרה: כיצד ניתן להתגבר על הקשיים בהריון והכאבים בלידה?
חלק 3 בסדרה: אם ה' אוהב אותי, למה הלידה כל כך קשה?
חלק 4 בסדרה: 10 עובדות מפעימות על הריון ולידה
חלק 5 בסדרה: 5 נקודות למחשבה לאישה בהריון
חלק 6 בסדרה: צירי לידה: למה הם כל כך כואבים? ההסבר שיעזור לך ללדת קצת יותר בקלות.
חלק 7 בסדרה: כל מה שרציתם לדעת על סוד ההרפיה
חלק 8 בסדרה: לשם מה יש צורך בייסורים לפני לידת ילד? תשובתו המצמררת של הרב פינקוס.
חלק 9 בסדרה: כך נהפוך את הכאב למקפצה
חלק 10 בסדרה: איך לזכות לבן גדול בישראל, בזכות הכאבים?
חלק 11 בסדרה: התמודדות מעשית ב-2 מסלולים
חלק 12 בסדרה: "לקראת הלידה השישית שלי הייתי במצב של חרדה איומה, עד ש..."
חלק 13 בסדרה: "אני מלאת געגוע לרגעים האלו, שבהם יש רק אותי ואת ה' - ואין עוד מלבדו"
חלק 14 בסדרה: המפתח לחיים מאושרים: התחושה שאני בידיו הטובות של בורא העולם
חלק 15 בסדרה: השתניתי מאז הלידה: ה’ נכנס יותר לחיים שלי. טור אישי ומרגש במיוחד
חלק 16 בסדרה: לידה עשירית מופלאה: כשהתינוקת נולדה - חשתי שהיא "עטופה" באהבת ה'
חלק 17 בסדרה: מה לעשות אחרי הלידה? קראו את דברי המדרש המופלאים
מחלקת אמ"א למניעת הפלות של הידברות הצילה תינוקות יהודים רבים מאובדן, ומסייעת לנשים בהריון להתגבר על קשיים ולהציל את חיי ילדיהן. רצוי להירתם ולתרום למשימתם היקרה. לפרטים ולסיוע: 073-2221333
מחלקת אמ"א באתר הידברות - סיוע לנשים בהריון, לחצו כאן.