חדשות בריאות
איך תדעו אם ילדכם סובל מלקות שמיעה? מידע חובה להורים
כאשר ילד סובל משמיעה לא תקינה, היא יכולה לפגוע בכישורי שפה ותקשורת מגיל צעיר מאילך. כיצד נוכל אנו, ההורים, להבחין בלקות שמיעה אצל הילדים? מהם הסימנים ולמי פונים? הפרטים בפנים
- מוריה חן
- פורסם י"ד אב התשע"ח |עודכן
כאשר ילד סובל משמיעה לא תקינה, היא יכולה לפגוע בכישורי שפה ותקשורת מגיל צעיר מאילך. כיצד נוכל אנו, ההורים, להבחין בלקות שמיעה אצל הילדים? מהם הסימנים ולמי פונים?
מהי לקות שמיעה
ההגדרה של לקות שמיעה היא ירידה זמנית/ קבועה בסף השמיעה התקין ובאי יכולת לקלוט צלילים. ייתכן כי הליקוי מולד או נרכש במשך החיים, והיווצרותו כשתפקוד חלק ממבנה האוזן אינו כראוי.
לקות שמיעה מולדת – היווצרותה נגרמת בשל סיבות התפתחותיות ברחם (מחלת אדמת בתקופת אמצע עד סוף ההיריון), מצוקה עוברית. כמו כן כתוצאה מעיוותים מולדים במערכת השמיעה (באוזן, עור התוף, היעדר קיומה של אפרכסת או תעלה סגורה)
לקות שמיעה נרכשת – לרוב נגרם בעקבות נוזלים באוזן, זיהומים או דלקות אוזניים כרוניות, חשיפה לרעש חזק, כמו כן חבלות הנגרמות לאוזן כדוגמת חדירת חפץ חד הקורע את עור התוף..
כאשר נוצרת הלקות נוצרת טרם רכישת השפה, יש חשש גדול יותר להתפתחות שפה ודיבור לא תקינים מאשר לקות הנוצרת רק לאחר רכישת השפה אצל הילד.
הסוגים השונים של לקויות השמיעה
לקות עצבית – כשהפגיעה נעוצה בעצב השמיעה או באוזן הפנימית.
לקות הולכתית - כשהירידה בשמיעה נעוצה בפגיעה בהולכת הצליל, הפרעה כלשהי באוזן החיצונית או התיכונה.
לקות מעורבת - כשהילד סובל מפגיעה עצבית כלשהי, בשילוב מרכיב הולכתי המעצים את חומרת לקות השמיעה, ונוצר פער בין סף השמיעה של הילד בפועל לבין הפוטנציאל בסף השמיעה של עצב השמיעה.
איך נדע האם הילד סובל מלקות שמיעה?
עד גיל 6 חודשים – בעת רעש חזק ופתאומי כדוגמת נפילת חפץ על הרצפה או טריקת דלת, התינוק אינו נבהל, אינו ממצמץ או פורץ בבכי.
חצי שנה עד שנה – ההורים חשים כי ישנה ירידה פתאומית בכמות המלמול של התינוק, או כשקוראים בשם התינוק, והוא אינו מגיב או מפנה ראשו לבירור מקור הקול.
שנה עד שנתיים – אם ההורים מבחינים כי הילד אינו בעל כישורי שפה ודיבור בהתאם לגילו, לדוגמא אינו אומר מילים ראשונות או אינו מדבר במשפט בן 2 מילים לפחות, והוא כבר בן שנתיים.
מגיל שנתיים ומעלה – אם דיבורו של הילד בקול רם, צועק או לרוב מבקש מאחרים לדבר בקול רם.
גילאי גן או בית ספר – כאש מבחינים כי טווח הקשב והריכוז קצרים מאוד בפרט בשעת ריכוז או בזמן הקשבה לסיפור, הילד שואל לעיתים קרובות "מה?" ומצריך חזרה על הדברים שנאמרו לו מספר פעמים. בנוסף, אם אתם שמים לב כי יש צורך לקרוא לילד שוב ושוב בשמו עד שיגיב או כאשר הילד מתרכז בשפתי הדובר כדי להבין את הנאמר לו.
חשוב לציין כי גם אם לילד יש איחור בפיתוח השפה, אין זה מעיד בהכרח על לקות שמיעה כיוון שלכל ילד קצב התפתחות משלו. כאשר מבחינים בתמרורי האזהרה הראשונים, כפי שצוינו לעיל, יש לפנות לרופא המשפחה או רופא אף אוזן גרון לשם ביצוע בדיקת שמיעה.