לומדים תורה
כיצד תורמת השבת לשלום בית? הרב עובדיה יוסף מסביר
מה הקשר בין הדלקת נרות שבת להיעדר מחלוקות בבית? הדברים מלוקטים משיעורי הרב, ומובאים בלשון קדשו הטהורה
- מעדני המלך - משיעורי מרן זצ"ל
- פורסם י' אלול התשע"ח |עודכן
(צילום אילוסטרציה: פלאש 90/ יואב ארי דודקביץ’)
שבת שלום
לשון רבותינו הדלקת נרות בשבת משום שלום ביתו. הפשט הוא, שאם יהיה חושך בבית, הבעל יתקל בכסא ויפול, יכעס עליה למה שמת כאן את הכסא ואת השלחן, והיא תענה לו אתה שמת, ויתקוטטו... צריך שיהיה שלום בבית, "באה שבת באה מנוחה".
השל"ה כותב על הפסוק 'לא תבערו אש בכל מושבותיכם ביום השבת'. לא תבערו אש המחלוקת. בכל השבוע טרוד האדם בעסקיו, אינו מתקוטט עמה. אך בשבת אין לו מה לעשות, מתחיל בדיבורים, "מאיפה קנית את הדגים האלה"?
- ממקום כך וכך.
- טיפשה, רימו אותך, במקום פלוני הדגים האלה יותר זולים.
- אתה טיפש... שם הדגים מסריחים...
הוא יענה לה את כזו... וכן היא תענה לו... בתחילה 'הקול קול יעקב' ואחר כך 'הידים ידי עשו' חס ושלום, לא תבערו אש בכל מושבותיכם! אלא ידברו דברי תורה ודברי חכמה, דברים ישרים, יספר עוד מעשה עם מוסר השכל, עוד משל ונמשל של מוסר, כך צריך להיות השלחן של שבת, ולא מהיכן קנית את הדגים והבשר, ובלאו הכי דברי חול אסורים בשבת, ועבירה גוררת עבירה שבאים לידי מחלוקות דינים ומדנים.
המריבה מתפתחת
באברהם ולוט נאמר 'ויהי ריב בין רועי מקנה אברם ובין רועי מקנה לוט', ולאחר מכן אומר אברהם ללוט 'אל נא תהי מריבה ביני ובינך, ובין רועי ובין רועיך כי אנשים אחים אנחנו'. ולכאורה הרי היה כבר ביניהם ריב? אלא "ריב" זהו לשון זכר שאינו יולד, בתחילת המחלוקת אומר לו אברהם די שיש עתה רק "ריב", אח"כ תהיה "מריבה" כנקיבה שיולדת, ואז לא יהיה אפשר לעצור את המחלוקת, יהיו לה ולדות בנים ובני בנים דשנים ורעננים. ולכן דאגו רבותינו שלא תהיה עילה למחלוקת בבית, כשיש אור הוא רואה אין עילה למחלוקת.
הדברים לקוחים מתוך הספר "מעדני המלך". לרכישת הספר היכנסו להידברות שופס או הקליקו כאן